...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura

Videomedeja: Traganje za umetnicima koji uočavaju drugačiju realnost

30.09.2022.

Leto možda jeste gotovo, ali festivalska atmosfera je i dalje prisutna. U Novom Sadu nas tako od 7. oktobra u kulturnoj stanici Svilara očekuje 26. izdanje internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja. Publika će u tri dana, koliko traje manifestacija, imati priliku da uživa u video umetnosti, filmovima, animacijama, medijskim instalacijama i interaktivnim projektima.

.

Videomedeja predstavlja festival audio-vizuelne umetnosti koji okuplja umetnike iz celog sveta. Ove godine publika će imati priliku da pogleda radove iz više od 20 zemalja. Kako kaže portparolka Videomedeje Marijana Topo, festival okuplja one umetnike koji žele da prenesu svoju poruku i pogled na realnost kroz upotrebu novih medija.

"Upravo zato nam je cilj da prikažemo različite perspektive, kako umetnika koji nam dolaze sa različitih kontinenata, tako i naših domaćih autora. Ono što je posebno u vezi sa ovim festivalom je to što prati i trendove u vidu novih tehnologija, inovacija i samoj primeni tih tehnologija u umetnosti. Zato je važno da okupimo umetnike iz celog sveta, da se vide različite perspektive i pogledi da bi se kroz sve to moglo kritički pristupiti, videti i razmišljati na koji način i u kom pravcu ide savremena video umetnost", ističe Marijana.

Program festivala sastoji se od dva dela – takmičarskog i revijalnog. Kako kaže naša sagovornica, ove godine će publika kroz ta dva dela moći da vidi 40 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata.

"Ove godine će publika imati priliku da vidi 21 izabrani rad u okviru dve takmičarske selekcije. To su projekcije 16 radova u formi videa, filma i animacije, kao i medijski projekti pet radova u vidu medijskih instalacija i interaktivnih projekata. Revijalni deo programa uključuje kontinuirani festivalski program. Ove godine imamo deset video radova naših domaćih autora u selekciji 'Made in Serbia', zatim osam studentskih umetničkih filmova iz kategorije 'Lunartis', koji nam dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta. Ono što je novo ove godine i što će verovatno biti zanimljivo našim posetiocima je da će u revijalnom delu programa imati priliku da vide prezentaciju koju vodi Pjotr Krajevski i nastup uživo Lukasa Jakoba Lokera i Rajnharda Zaha pod nazivom '3Drio Transformation'", kaže naša sagovornica.

videomedeja2021 png

Na konkurs za ovogodišnje izdanje pristiglo je više od 1.000 radova, od čega je samo četiri odsto uvršteno u program.

"Ove godine će publika moći da vidi radove koji preispituju političke, društvene i kulturološke konstrukcije sistema. Videomedeja traga za umetnicima koji uočavaju neku skrivenu, drugačiju realnost, koji ukazuju na drugačije mogućnosti pokazivanjem razlika i preispituju neke etičke i estetske vrednosti. Ono što je nama važno, jeste da ti radovi koji se nađu u samom programu nemaju nikakve agresivne poruke, poruke nasilja i ti radovi ne mogu da budu stariji od dve godine. To su odgovori na različite teme, na današnje doba i ono s čim se suočavamo. Da li su to problemi, izazovi, odnos prema politici, etici, estetici... Umetnici kroz te različite forme daju neki svoj odgovor, mišljenje i stav po tom pitanju", kaže Marijana.

Sva tri festivalska dana program počinje od 17 časova. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a oni koji žele, moći će da ostave dobrovoljni prilog.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

.

Jutjub danas: Kako biti kratak, jasan i glasan?

Tokom godina, Jutjub se dosta promenio - od platforme koja omogućava puko deljenje snimaka tokom godina je evoluirao u svojevrsnu…

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

WhatsUp poboljšao popularnu funkciju

Za korisnike WhatsAppa stigle su dobre vesti, jer ova popularna aplikacija konačno podržava slanje videa visoke rezolucije.

.

Stvaranje muzike zahteva entuzijazam

Ovogodišnje izdanje Festivala uličnih svirača, koje se u našem gradu održava po 23. put obilovaće veoma kvalitetnim programom, ali i…

.

Zbog umetnosti postaješ bolji i plemenitiji čovek

Igor Stević je multimedijalni umetnik rodom iz Prištine. Primaran posao mu je video montaža, a pored toga bavi se snimanjem,…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo