...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Poslednji Ronin: Smrtno ozbiljna Nindža Kornjača

22.11.2021.

Pitanje "koja si bio Nindža Kornjača kao klinac" ima daleko veći zahvat od pitanja "jesi li gledao nindža kornjače". Naime, već nekoliko generacija, od iksera, preko milenijalaca do zedera, raslo je na ovoj mega popularnoj animiranoj franšizi koja je u međuvremenu postala i strip, smešten u iščašeni svet Mračnog viteza. 

.

Najnovije generacije na raspolaganju imaju decenijama dug serijal, nekoliko prilično loših filmova i obilje zabavnih stripova. Ono što svi zajedno nismo očekivali jeste priča koja će staviti tačku na gigantsku sagu o kornjačama tinejdžerima sa imenima renesansnih slikara i veštinama japanskih asasina. Izdavačka kuća Golkonda nedavno nam je plasirala prvi tom strip serijala pod nazivom "Poslednji Ronin" koji je već osvojio milione srca čitalaca na Zapadu.

RANI JADI MRAČNOG VITEZA

Mračna povest vodi nas u Njujork budućnosti, daleko drugačiji od onog koji poznajemo danas. U tom raspalom i nasilnom gradu jedna preživela Nindža Kornjača kreće u naizgled beznadežnu misiju da obezbedi pravdu za svoju poginulu porodicu i prijatelje.

ronin1 jpg

On nosi crni povez preko očiju i oružje ostalo iza njegove braće. Njegovo ime je Mikelanđelo, ali on je sada Ronin, osvetnik spreman da pobije sve koji su imali bilo šta sa smrću ekipe. Kevin Istman, Piter Laird i Tom Valc napisali su epizodu Nindža Kornjača koja nadilazi sve pre toga viđeno. Nasilna je, drugačija, mračna, odiše nemirom i beznađem, kao da čitava ta franšiza nikada nije bila stvorena za decu. Ipak, ona to jeste, samo što su deca u međuvremenu odrasla i spremna su da se vrate detinjim maštarijama, ali da im sve to ne vređa inteligenciju.

"Povratak mračnog viteza" i "Ronin" Frenka Milera očigledno su poprilično uticali na stvaranje ovakve priče i, ako mene pitate, nije se moglo naći boljih uzora za ovakav poduhvat.

ronin2 jpg

Crtež za koji su zaslužni Ben Bišop, Esau i Isak Eskorca, te Kevin Istman, eonima je ispred svega na šta smo navikli u strip verziji Nindža Kornjača. Koliko je odrasla priča, za toliko je sazreo i vizuelni identitet Poslednjeg Ronina.

KAKO JE DERDEVIL DOBIO NOVI ŽIVOT

Ukoliko ste bili fanovi družine, ovaj strip je nezaobilazno štivo. Možda mislite da će vam ipak nedostajati Leonardo, Donatelo i Rafaelo, ali oni su tu, u glavi poludelog poslednjeg Ronina. Tokom cele avanture oni mu nabacuju bezbroj suludih ideja i napomena zbog kojih njegova samoubilačka misija biva nemerljivo komplikovanija i teža nego što je to na početku mogao i zamisliti

Petar Klaić

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo