...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Kultura / Strip

Kako je Derdevil dobio novi život

04.10.2021.

Derdevil je bio duboko etabliran u Marvelovom svetu do 1986. godine kada ga, po drugi put, preuzima Frenk Miler. Već ga je jednom vadio iz sa ivice ukidanja, ali te godine je od urednika Ralfa Maćija dobio ponudu da nastavi tamo gde je stao Deni O’ Nil.

.

Dejvid Macukeli je dobio nalog da se lati crteža i bajka je mogla da počne. Kao i u nekim drugim primerima, prevashodno kod stvaranja romana "Betmen: povratak mračnog viteza", Frenk je odlučio da mit o crvenom vragu iz Hels Kičena prelomi preko kolena. Proces ga je odveo dotle da je, u stvari, preko kolena prelomio samog superheroja, njegov život izvrnuo na postavu, poništio ga u potpunosti, da bi ga maestralnim obrtom u priči vratio jačeg nego što je ikada bio.

Priča iz stripa "Derdevil: ponovo rođen" kaže da je saradnica advokata Meta Murdoka, alijas Derdevila, Keren Pejdž, za "ćamil dopa" svom dileru odala svom dileru njegov identitet. Ta informacija vrlo brzo došla je do Kingpina koji je osmislio pakleni plan za uništenje Derdevila, tako što se protiv njega više neće boriti. Njegova namera bila je da svim dostupnim sredstvima napadne Meta Murdoka i samelje mu život.

derdevil2 jpg

Superheroj je bio provučen kroz tabloide, pravosudni sistem, ozbiljne optužbe, da bi mu ubrzo bila isključena struja, uništen dom, a on prepušten ulici, bez saveznika, prijatelja…

Izgubivši sve životne oslonce, Metju lagano počinje da gubi i razum. Ipak, pomoć će mu stići sa neočekivane strane i dodatno zakomplikovati njegov emotivni život.

Ovakvom pričom Miler je nemerljivo produbio priču o Derdevilu. Govoreći o njegovom alter egu, kao najvećoj slabosti, on je ispleo sagu o ljudskosti superheroja, o svim njihovim vrlinama i manama i o nesalomivosti ljudskog duha. Usput, kod ovog stripa Miler je postavio zastavicu od koje kreće poplava savremenih superherojskih stripova koji, su narednih godina sve manje namenjeni deci, a sve više prate odrastanje fanova i njihove poglede na svet.

derdevil3 jpg

I Macukelijev crtež, koji je pratio Milerovu priču, uneo je dosta novina, prevashodno u kadriranju dramski najzahtevnijih trenutaka. Činio je to toliko efikasno da čitalac može da oseti trežinu Murdokovog ludila i pada.

"Derdevil: ponovo rođen" smatra se jednim od najkvalitetnijih superherojskih priča u istoriji žanra i njegov uticaj na strip industriju decenijama nakon objavljivanja ogroman je.

Petar Klaić

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo