...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Petar Pan u zlokobnom, čađavom, viktorijanskom Londonu

06.05.2022.

Priča o nevinosti detinjstva, odbijanju da se odraste, da se postane deo iskvarenog sveta odraslih, potka je koja Petra Pana čini jednom od najlepših bajki na svetu. Ali, šta se događa kada ovom epskom junaku ne dozvolimo da odraste, već ga jednostavno suočimo sa svim užasima ovozemaljskog sveta dok još kao dečak uči da mašta, voli, brine o sebi i drugima.

.

Režis Loazel, plodni francuski strip umetnik odlučio je da učini upravo to. On je malog riđokosog Petra, krivih zuba i neugledne građe, ugnjezdio u hladnoću, maglu i čađ viktorijanskog Londona, tom utočištu pijandura, kurvi, secikesa i zlokobnika svake fele. Omnibus pod nazivom Petar Pan (Čarobna knjiga) opčinio je strip entuzijaste na Starom kontinentu.

Ovaj roman bio bi pravi svet iz Dikensove mašte, da je slavni pisac dopustio sebi da ode još dublje u političku nekorektnost i perverziju. Loazel je to mogao i odvukao je večnog dečaka toliko daleko od slike Berijeve srednje klase, u koju je originalno bio smešten, da tu priču prepoznajemo samo u kosturu naracije.

petar1 jpg

Horor ove verzije Petra Pana posebno se pokazuje u Lazelovoj viziji Nedođije. Tu su i dalje zelene lagune, narandžasto nebo. Tu su i pirati i Indijanci, tu je i večni antagonista Kuka, ali sam Petar nije isti kao iz priče. On Zvončicu proglašava droljom, a sebe sakati, jer misli da je skrivio smrt svog prijatelja.

Mogli bismo reći da je Petar ovde mračan lik, ali on je samo nezrelo dete, na pragu puberteta, u uzrastu kada deca umeju da počine nepojmljive zločine, ne razumevajući znakovitost svojih dela.

Loazel crta kao i uvek lepo, detaljno, maštovito i zavodljivo. Ipak, likovi su na ivici karikature. Skoro svi ženski likovi su očajnički seksualizovani, Indijanci su pomalo preterano stilizovani, dečaci izgledaju kao izmučeni odrasli u dečijim telima. Može to čitaocu i zasmetati, ali, na neki perverzan način, sve to se savršeno uklapa u priču kojoj prisustvujemo.

petar2 jpg

Loazel u ovom romanu pokušava da stvori i čitav niz zapleta koji bi mogli da se nazovu neubedljivim. Povezivanje mita o Petru Panu sa najpoznatijim viktorijanskim ubicom Džekom Trbosekom, nategnuta je teza u ovom svetu.

Ipak, radi se o vrlo kvalitetnom stripu. Priča o postanku ikone dečijih bajki, Petra Pana, kroz ludilo, zablude, groznicu borbe za sosptveno mesto pod suncem deluje vrlo zavodljivo. Čak i onda kada nas opasno sledi i podseti na Gospodara muva, književnu suprotnost mitu o Izgubljenim dečacima.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Strip autorke u Srbiji: Između priznanja i ignorisanja

"Politikin zabavnik" je ponovo u centru pažnje, ali ovoga puta ne zbog zanimljivih tekstova koji svake nedelje izlaze u tom…

.

Nihterida: grčki Betmen u raljama svakodnevnog života

Betmen za sirotinju, odeven poput kakvog antijunaka iz De Sikinih filmova italijanskog neorealizma. Možda su to tačne koordinate koje lociraju…

.

Meril Strip u novoj sezoni serije "Samo ubistva u zgradi"

Trostruka oskarovka Meril Strip pridružila se postavi treće sezone crnohumorne detektivske serije "Samo ubistva u zgradi", nagovestila je glumica Selena…

.

"Karbon i silicijum" kao ukus baterije na jeziku

"...jer, ako je mašina Terminator naučila da vrednuje ljudski život – možda i mi to konačno možemo“.

.

2022. godina u stripu: Klasici i lepa iznenađenja

Ekipa emisije Stripovedač spremila je tačno dvanaest naslova (deset recenzija i dva specijalna bonus video priloga) koji su, po njihovom…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo