...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Kultura / Strip

Noar burleska: Strip koji miriše na duvanski dim i viski

15.04.2022.

Enriko Marini postao je najširoj publici poznat kao jedan od autora naširoko hvaljenog serijala o Betmenu "Šarmantni mračni princ“. No, imajući u vidu kakve je stripove radio za evropsko tržište, to mu dođe kao neka tezga. Jer, "Noar burleska“, grafički roman koji nam je ovde doneo Makondo, delo je koje nam otkriva kakav je Marini u stvari majstor stilizacije.

.

Kao u krimićima iz pedesetih godina i na stranicama ovog stripa možete osetiti miris dima cigarete, zveket kockica leda po čaši s viskijem. Možete čuti prigušene pucnje revolvera kratkih cevi. Sve to za vas prirediće ikone noar žanra: antiheroj mutne prošlosti i sadašnjosti, fatalna žena, mafijaški bos, barmeni večne mudrosti, kvarnjaci sa šeširima do pola pogleda.

Glavni junak Slik našao se u dubokom minusu sa mafijaškim bosom Reksom. Kao da to nije dovoljno, njih dvojica žele istu ženu, očaravajuću Kaprisu. Ona je verena za Reksa, vodi njegov noćni klub i predstavlja želju koja može zapasti svakom avanturisti kao kost u grlu.

noar1 jpg

Slik je toga svestan, ali on i Kaprisa imaju ljubavnu prošlost, prekinutu ratom. Strast i dalje postoji i čitav svet oko njih moraće da se sruši ne bi li se ostvarila.

I onda dolazi ostatak noar paketa: zločin, ljubav, ljubomora, izdaja.

Dobri poznavaoci stripa reći će da je ta priča ispričana bezbroj puta. Toliko, da je postala kliše. Ipak, kada kupimo noar roman, mi očekujemo tu vrstu priče, a Marini nam je isporučuje fanatično poštujući pravila žanra.

Iz prosečne priče, ovde je neuporedivo kvalitetom iskočio crtež. Zapanjujuće je koliko je nijansi autor izvukao iz crno-bele palete kojima je, tu i tamo, dodao vatreno crvenu kosu ili crvenu haljinu ili krvavu mrlju nakon iznenadnog udarca pesnicom. Sa druge strane, izbor kadrova u ovom romanu, a to može biti poseban tekst, pokazuju kakav je Marini poznavlac gangsterskih filmova iz sredine prošlog veka.

Dok čitamo "Noar burlesku", stičemo neodoljiv utisak da bi se svi ti likovi pokrenuli samo kada bismo palcem brzo razlistali knjigu od početka do kraja.

noar3 jpg

Možda ovaj strip nema mnogo toga novog da ponudi ljubiteljima žanra, ali je činjenica da se radi o rasnom predstavniku, klasično-stilizovanog noir krimi trilera, koji poštuje dramsku nit od početka do kraja besprekorno, ne ostavljajući nam previše prilike za zakeranje.

Prva knjiga je za svaku preporuku, a željno iščekujemo i nastavak.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Strip autorke u Srbiji: Između priznanja i ignorisanja

"Politikin zabavnik" je ponovo u centru pažnje, ali ovoga puta ne zbog zanimljivih tekstova koji svake nedelje izlaze u tom…

.

Nihterida: grčki Betmen u raljama svakodnevnog života

Betmen za sirotinju, odeven poput kakvog antijunaka iz De Sikinih filmova italijanskog neorealizma. Možda su to tačne koordinate koje lociraju…

.

Meril Strip u novoj sezoni serije "Samo ubistva u zgradi"

Trostruka oskarovka Meril Strip pridružila se postavi treće sezone crnohumorne detektivske serije "Samo ubistva u zgradi", nagovestila je glumica Selena…

.

"Karbon i silicijum" kao ukus baterije na jeziku

"...jer, ako je mašina Terminator naučila da vrednuje ljudski život – možda i mi to konačno možemo“.

.

2022. godina u stripu: Klasici i lepa iznenađenja

Ekipa emisije Stripovedač spremila je tačno dvanaest naslova (deset recenzija i dva specijalna bonus video priloga) koji su, po njihovom…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo