...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura / Strip

Asteriks za nove generacije

18.01.2021.

Vercingetoriks, vođa Gala u predvečerje rata sa Cezarovom vojskom, 40. godine pre nove ere, jedan je od onih narodnih vođa koji je stekao večnu slavu iako je u borbi zarobljen i šest godina kasnije pogubljen. Legende o hrabrom vođi, kroz vekove koji su usledili, postajale su sve nezavisnije od realnoih događaja i pijedastal za najpostojanijeg Cezarovog protivnika uspešno je izliven.

.

Prošlo je dovoljno vremena da je Vercingetoriks dobije i nešto drugačiji tretman, pa je bilo sasvim logično da postane deo strip inventara, besmrtnog stripa "Asteriks".

Posle tretmana kod dvojca Uderzo-Gošini i naslednici su mu posvetili pažnju u epizodi "Vercingetoriksova kći". Didijer Konrad i scenarista Žan-Iv Feri nastavili su stil svojih prethodnika i u crtežu i u kreiranju priče, a potrudili su se da se pozabave i nekim temama koje u originalnim epizodama nisu bile prisutne.

Otud se pojavljuje Adrenalina, ćerka slavnog galskog vođe, da nas uvede u neka nova pokolenja koja ostaju iza junaka koje smo voleli.

asterix2 jpg

Priča ove epizode, objavljene krajem prošle godine u "Čarobnoj knjizi", kaže da meštani neosvojivog galskog sela saznaju da njihov lider ima ćerku, za koju oni nisu znali, a koju će ubuduće morati da čuvaju od Rimljana.

A baš to je briga za tinejdžerku ophrvanu hormonima, spremnu na večiti bunt s razlogom ili bez njega i nespremnu da trpi bilo šta što joj se ne dopada. Adrenalini je otac ostavio ogrlicu kao simbol borbe njenog naroda i odredio ljude od najvećeg poverenja da je čuvaju. Međutim, pojavio se izdajnik u redovima i Cezar je došao do informacije o postojanju naslednice zasužnjenog vođe.

I dok se Asteriks i Obeliks muče i lome da je zauzdaju, ona oko sebe okuplja decu i mlade iz sela, nezadovoljne roditeljima koji im smišljaju uvek nove prepreke za ostvarivanje snova. Kao i svi mladi ikada i naslednici neukrotivih Gala žele da izađu iz senki sopstvenioh roditelja, zanemare porodični poziv, pokušaju da se ostvare u nečemo što im se čini privlačnijim.

asterix3 jpg

Adrenalina, sa druge strane, prepuna je saosećanja za njihove probleme, ona razume da ih svet u kojem žive pritiska i učiniće sve da im obezbedi bolji.

Pomalo podseća na Gretu Tjunberg, baš kao što su mediji spekulisali kada se strip pojavio pred čitaocima. Ne samo svojim težnjama već, pomalo i likom i to je tek jedna od referenci na savremeno društvo koje Konrad i Feri unose u naš omiljeni strip.

Nema se šta ovoj epizodi prigovoriti. Likovi i njihovi karakteri ne odudaraju od onoga nama šta smo navikli, ali je, kao i u ranijim epizodama "Asteriks među Piktima", "Asteriks i Cezarov svitak" i "Asteriks i trka kroz Italiju", u njih uneto dosta savremenih referenci, koje bi trebalo da privuku digitalne generacije ovom stripu.

Koliko je to uspešno, nisam siguran. Nekada takve stvari iriztiraju, a povremeno su simpatične. Ipak, sve to ne remeti činjenicu da smo dobili još jednu zabavnu, smešnu i uzbudljivu epizodu koja ima sve šanse da kvalitetno ostari

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Rađanje princeze kriminala

Od kada je DC uvrstio "Black label" seriju u svoju ponudu, svet stripa je dobio zavidno proširenje u mračne, mučne,…

.

Klajstova mračna posveta Kejvu

Postoje ti stripovi koji nisu stvoreni za nas. Priča nam neće ništa značiti, ostavljajući nas da se eventualno divimo crtežu…

.

Konkurs za strip umetnike

Francuski institut u Srbiji, grad Pančevo, agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju u Angulemu u Francuskoj udružili…

.

Marsel, Asterixov stric iz senke

Albert Uderzo, likovni otac Asteriksa i legenda francuskog stripa, preminuo je od srčanog udara u noći između 23. i 24.…

.

Stripovi koji uče o Holokaustu

Međunarodni je dan sećanja na žrtve Holokausta. Stara izreka kaže da je na ponavljanje istih grešaka osuđen svako ko te…

.

Primer dobrog horora

Dosada je đavolje igralište. Zato je valjda šinigami (otelotvorenje smrti u japanskoj kulturi) pod imenom Rjuk, nemajući ništa pametnije da…

  • 13:30 Pre podne na O radiju
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo