...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Asteriks za nove generacije

18.01.2021.

Vercingetoriks, vođa Gala u predvečerje rata sa Cezarovom vojskom, 40. godine pre nove ere, jedan je od onih narodnih vođa koji je stekao večnu slavu iako je u borbi zarobljen i šest godina kasnije pogubljen. Legende o hrabrom vođi, kroz vekove koji su usledili, postajale su sve nezavisnije od realnoih događaja i pijedastal za najpostojanijeg Cezarovog protivnika uspešno je izliven.

.

Prošlo je dovoljno vremena da je Vercingetoriks dobije i nešto drugačiji tretman, pa je bilo sasvim logično da postane deo strip inventara, besmrtnog stripa "Asteriks".

Posle tretmana kod dvojca Uderzo-Gošini i naslednici su mu posvetili pažnju u epizodi "Vercingetoriksova kći". Didijer Konrad i scenarista Žan-Iv Feri nastavili su stil svojih prethodnika i u crtežu i u kreiranju priče, a potrudili su se da se pozabave i nekim temama koje u originalnim epizodama nisu bile prisutne.

Otud se pojavljuje Adrenalina, ćerka slavnog galskog vođe, da nas uvede u neka nova pokolenja koja ostaju iza junaka koje smo voleli.

asterix2 jpg

Priča ove epizode, objavljene krajem prošle godine u "Čarobnoj knjizi", kaže da meštani neosvojivog galskog sela saznaju da njihov lider ima ćerku, za koju oni nisu znali, a koju će ubuduće morati da čuvaju od Rimljana.

A baš to je briga za tinejdžerku ophrvanu hormonima, spremnu na večiti bunt s razlogom ili bez njega i nespremnu da trpi bilo šta što joj se ne dopada. Adrenalini je otac ostavio ogrlicu kao simbol borbe njenog naroda i odredio ljude od najvećeg poverenja da je čuvaju. Međutim, pojavio se izdajnik u redovima i Cezar je došao do informacije o postojanju naslednice zasužnjenog vođe.

I dok se Asteriks i Obeliks muče i lome da je zauzdaju, ona oko sebe okuplja decu i mlade iz sela, nezadovoljne roditeljima koji im smišljaju uvek nove prepreke za ostvarivanje snova. Kao i svi mladi ikada i naslednici neukrotivih Gala žele da izađu iz senki sopstvenioh roditelja, zanemare porodični poziv, pokušaju da se ostvare u nečemo što im se čini privlačnijim.

asterix3 jpg

Adrenalina, sa druge strane, prepuna je saosećanja za njihove probleme, ona razume da ih svet u kojem žive pritiska i učiniće sve da im obezbedi bolji.

Pomalo podseća na Gretu Tjunberg, baš kao što su mediji spekulisali kada se strip pojavio pred čitaocima. Ne samo svojim težnjama već, pomalo i likom i to je tek jedna od referenci na savremeno društvo koje Konrad i Feri unose u naš omiljeni strip.

Nema se šta ovoj epizodi prigovoriti. Likovi i njihovi karakteri ne odudaraju od onoga nama šta smo navikli, ali je, kao i u ranijim epizodama "Asteriks među Piktima", "Asteriks i Cezarov svitak" i "Asteriks i trka kroz Italiju", u njih uneto dosta savremenih referenci, koje bi trebalo da privuku digitalne generacije ovom stripu.

Koliko je to uspešno, nisam siguran. Nekada takve stvari iriztiraju, a povremeno su simpatične. Ipak, sve to ne remeti činjenicu da smo dobili još jednu zabavnu, smešnu i uzbudljivu epizodu koja ima sve šanse da kvalitetno ostari

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo