...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Pozorište

Uprkos velikim planovima smenjen upravnik SNP-a Aleksandar Stankov

02.03.2023.

Dosadašnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov razrešen je dužnosti na današnjoj sednici Pokrajinske vlade, iako je do kraja njegovog mandata ostalo još tri godine. Stankov je na čelu ove ustanove bio od januara 2022. godine, a na mestu upravnika ga je zamenio Zoran Đerić koji je i ranije obavljao tu funkciju.

.

Foto: SNP / Marija Erdelji

Kao razlog za smenu Tanjug navodi sukob koji je Stankov imao sa većinskim delom Upravnog odbora najstarijeg pozorišta u zemlji. Sada već biviši upravnik je juče organizovao konferenciju za novinare na kojoj je podsetio na sve što je SNP uradio u toku godina ali i najavio velike infrastrukturne radove u zgradi pozorišta.

"Mnogo stvari smo započeli u prošloj godini. Uspeli smo da zaposlimo 18 mladih umetnika i da pojačamo naše snage ljudima koji su završili Akademiju. Realizovan je tender za rekonstrukciju scenske mehanike na sceni „Pera Dobrinović", a po nabavci sve potrebne opreme očekuje se i početak radova. Obnovljen je instrumentarijum Opere Srpskog narodnog pozorišta, prvi put nakon 2005. godine", rekao je on.

Stanov je pre dolaska na čelo SNP-a pet godina vodio Operu Srpskog narodnog pozorišta, a mandat je trebalo da mu traje četiri godine. Uprkos brojnim planovima, od kojih su neki i realizovani u protekloj godini, Upravni odbor se očigledno nije slagao sa tim.

"Insistiram i uvek ću, bez obzira na kojoj sam poziciji, da u fokusu budu umetničke jedinice i Radna jedinica tehnika. U mom elaboratu su tu predviđene velike personalne promene. Potrebno je promeniti i mnoge akte SNP-a da bi se moj elaborat realizovao. Ne nalazim razumevanje jer mnogi ljudi nisu zadovoljni kad se dešavaju promene", rekao je juče Stankov.

snp png

Foto: RTV / Marina Blašković

Na velikoj sceni Jovan Đorđević, na kojoj se uglavnom izvode operske i baletske predstave beleži se sve veća poseta. U proteklih godinu dana na sceni SNP-a odigrano je za trećinu više predstava, među kojima su i brojne koprodukcije kao što je "Revizor", rađen u sradnji sa Pozorištem mladih i "Što na podu spavaš?" Kokana Mladenovića relizovana sa zagrebačkom "Gabelom" i Narodnim pozorištem iz Sarajeva.

Tokom marta novosadsku publiku očekuju dve premijere- 17. marta na programu je "Jevanđelje po Dostojevskom", koju potpisuje slovenački reditelj Jernej Lorenci, a 28. marta, na dan SNP-a biće izvedena opera "Evgenije Onjegin" koja se radi u koprodukciji sa skopskim Narodnim pozorištem i teatrom Komunale iz Katanje.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo