...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Ovogodišnja "Nedelja Promene" posvećena mentalnom zdravlju

28.02.2023.

Ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala "Nedelja Promene" počinje 1. marta,  a publika će tokom trajanja festivala imati priliku da pogleda sedam predstava.

.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Samo nežno prema umetniku", a sve predstave koje će biti na repertoaru bave se mentalnim zdravljem umetnika, što je tema koja je umetnicima veoma značajna.

"Ove godine su do izražaja došli psihički problemi koje studenti imaju, pogotovu na Akademiji umetnosti. Ta tema se provlači kod svih studenata, ne samo u našoj generaciji. Ni jedan fakultet nema psihologa i pedagoga, kao osnovne i srednje škole, a to je nužno. Shvatili smo da je neophodno da pričamo o tome i prostor za to je Promena", kaže organizatorka festivala Doroteja Vuković.

Predstava "Ona", kojom počinje ovogodišnja "Nedelja Promene", govori o ženi koja nakon saobraćajne nesreće doživljava podelu ličnosti. Na repertoaru će se 2. marta naći kolokvijumska predstava studenata druge godine glume "Ljudi iz naše okoline", a dan kasnije na programu je predstava "Major i Helena", rađena prema istinitoj priči Helene Vuković. Do kraja festivala publika će moći da pogleda i predstave "Čeronobiljska molitva", "Neodustajanje", "Igraj!" i "Mulej". Sve su to dela iza kojih stoje sadašnji i bivši studenti Akademije umetnosti.

"Saradnja između generacija je vrlo laka stvar i za nas vrlo prirodna. Svaka generacija koja je u 'Promeni' trudi se da ostavi nešto za budućnost. Starije kolege se rado vraćaju i vrlo su raspoložene da nam pomognu kada nam je potreban neki savet", kaže naša sagovornica.

tribinapromena jpg

Sa prošlogodišnje "Nedelje Promene" (foto: Pozorište Promena)

Karte za predstave u okviru programa "Nedelje Promene" mogu se nabaviti na prodajnim mestima Gigstiksa, a sve predstave se igraju u Akademiji umetnosti u ulici Đure Jakšića.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo