...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura

Nedeljni vodič od 12. do 18. juna

11.06.2017.

Nova sezona Brod teatra, Veliki prezir, predavanja, Interfest, Water fest,...

.

Ponedeljak 12. jun

U Foajeu Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 4, očekuje nas izložba fotografija Grupa Iza ekrana: REALNOST. POREDAK STVARI. Članovi grupe: Petar Jončić, novinar, filmski kritičar i teoretičar, esejista; Milica Lapčević, novinar, vizuelni umetnik; Vladimir Tasevski, FTV montažer, ETF; Gavro Dešić FTV montažer ETF; Velja Pavlović, novinar, autor emisije Nivo 23 na RTV Studio B i serije Duhovnici, kao i niza dokumentarnih programa; Igor Vlaisavljević Fič FTV montažer; Zoran Vujović Vujke FTV snimatelj, autor nekoliko dokumentarnih filmova i arhive 80-ih. Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Na danima japanske kulture imaćete priliku da se bolje upoznate sa, kako tradicionalnom, tako i savremenom kulturom zemlje izlazećeg Sunca- Japanom. Dogadjaj će biti podeljen na dva dana, gde će prvi biti ispunjen predavanjima i projekcijama (kao i pratećim sadržajima koji će se prikazivati tokom celog dana), a drugi će biti posvećen kospleju. Samo neke stvari koje vas očekuju su: origami, igra GO, predavanja o ratnicima Japana, projekcije filmova o Japanu itd. Ulaz je besplatan za oba dana. Početak u 14 časova a lokacija je Dom vojske.

Predavanje: Uvodu permakulturu. Permakultura je izraz koji je nastao kao kovanica dve reči: permanentan i (agri)kultura. Danas je ovo koncepcija koja se bavi celokupnim delovanjem čoveka na način koji je usklađen sa prirodom i zbog toga održiv na duge staze. Ovo je sveobuhvatni sistem koji koristi znanja iz ekologije, sociologije, održive poljoprivrede, energetike i arhitkture sa idejom da stvori jedno drugačije društvo. Zvuči vam zanimljivo? Na predavanju ćete čuti o tome: Zašto - Koji su osnovni problemi savremenog društva, zašto je svet u ekološkoj krizi? Šta - Kako je nastala permakultura, koji su etički principi permakulture? Kako - Osnovni principi dizajniranja u permakulturi, zašto je bitno posmatrati prirodu i kako raditi sa prirodom kao saveznikom? Ko - Značaj permakulture kao socijalnog pokreta. CK13, Vojvode Bojovića 13 od 19 časova. Ulaz besplatan

Utorak 13. jun

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo, forumZFD i Građanska akcija Pančevo vas pozivaju na projekciju dokumentarnog filma "Tucović i drugi". U razgovoru nakon projekcije, učestvovaće: Nedim Sejdinović, koautor filma, Janja Beč, sociološkinja, Vladimir Arsenijević, kniževnik. Razgovor će voditi novinar Dinko Gruhonjić, koproducent filma. O filmu: TV portret Dimitrija Tucovića nije priča o prošlosti već o našoj sadašnjosti. "Žestoka socijalna raslojavanja uzrokovana političkom neodgovornošću i korupcijom, koja grupi odabranih pojedinaca omogućava pljačku društvenog, državnog - zajedničkog bogatstva" zvuči prilično aktuelno, zar ne? Senka rata, još jedna je paralela koja Tucovića čini aktuelnim i savremenim. Dokumentarni film "Tucović i drugi!" je rezultat projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFDBeograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored ovog dokumentarca, producirano je još četiri, čije se promocije očekuju u Srbiji i na Kosovu. Početak je u 19 časova.

Studentski pokret Novi Sad vas poziva na tribinu u prostorijama Omladinskog centra CK13. Tribina se organizuje sa ciljem da se šira javnost upozna sa celokupnim zakonom o dualnom obrazovanju. Govoriće članovi SPNS: Miran Pogačar, Filip Otović Višnjić i Jovan Repović. Start u 19 časova.

Sreda 14. jun

Počinje Water Fest 2017!.Međunarodni festival vode i proizvoda od vode, posvećen promociji vodenih resursa u Srbiji. Dnevni program svaki dan od 17:00-21:00 Promocija vode i napitaka, tribine o zdravlju, zaštiti životne sredine, fitnes program,treninzi,program za decu i još mnogo toga.

Četvrtak 15. jun

Nova sezona Brod Teatra počinje danas! Kao i prethodnih godina trajaće do septemnbra tako da možete da očekujete raznovrstan program - od muzike do radionica i projekcija filmova. A sve to pored reke. Na Beogradskom keju. Milina! Ponesite nešto protiv komaraca i uživajte!

Merlinka festival treći put gostuje u Novom Sadu i donosi vam šest filmova: mađarski dokumentarni film "Topli momci, hladna diktatura" koji će predstaviti Nebojša Pekas, profesor i gost festivala iz Berlina, brazilski igrani "Ne zovi me sine", američki dokumentarni "Mepltorp: Gledaj fotografije" koji će predstaviti novosadski fotograf Nikola Đukić, holandski dokumentarni "Zauzmi pozu" koji će predstaviti DJ Stanwik, irski igrani "Viva" i nemački igrani "Gde si krenuo, habibi". Projekcije su od 7 i 9. Ulaz je besplatan a program za tri dana festivala možete da pogledate na linku http://merlinka.com/novi-sad-2017/.

14. Interfest festival vina predstaviće najlepša vina iz naše zemlje. Pored domaćih, ljubitelji soka od grožđa uživaće u vinima iz devet zemlja: Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Portugala, Španije, Francuske, Italije i Čilea. Uz dobra vina idu i ukusni zalogaji, pa će posetioci uživati u sirevima, kulenima, pršutama, štrudlama, kuglofima i raznim drugim specijalitetima. Svake večeri dva benda i DJ činiće festival još veselijim. 

Besplatan trening u Katoličkoj porti u okviru Water festa. Dodjite da trenirate, osetite atmosferu, energiju grupnih treninga, o pre svega dobro se zabavite! A ono što je još bitnije da učinite nešto dobro za vaše telo. Program i satnicu pogledajte na sajtu.

Najnoviji komad Dušana Kovačevića- "Hipnoza jedne ljubavi" danas u novosadskom Pozorištu mladih. "Dok Dragan Petrović Pele svojom već izgrađenom reputacijom humorističkog glumca, izmamljuje najveće aplauze, ostaje samo da razmišljamo da li se genijalnost njegovih replika krije u samom tekstu ili njegovoj izvedbi istog." Cene ulaznica: balkon 1000, parter 1200 dinara. Prodaja ulaznica: CD Šop Mungos (Zmaj Jovina 2-pasaž) i sva ostala prodajna mesta Eventim-a. Informacije i rezervacije: 021/527/260

Petak 16. jun

Svirka u domu b-612. INKE AND THE TRAILER je sastav koji čine dvojica muzičara, Nikola Inić-Inke i Zoran Milenković. Priča počinje pre skoro 4 godine, kada Inke odlučuje da se uz pomoć loop-a upusti u nesvakidašnji način izvodjenja nastupa. Obzirom da mu je omiljeni žanr Bluz, njegovi nastupi bivaju u početku uglavnom protkani ovom sjajnom muzikom, da bi kasnije počeo sa uvrštavanjem drugih žanrova poput Fanka, Regea, Roka, a sve to na sebi svojstven način. Krajem 2016. godine mu se priključuje Zoran,bas gitarista, što se pokazalo kao sjajna kombinacija. 

Subota 17. jun

Veliki Prezir nakon tri godine ponovo u Novom Sadu u CK13! Jedan od najzrelijih rok-pop bendova će napraviti retrospektivu svoje diskografije. Do 21.30h karta će koštati 500 rsd, a nakon toga 650 rsd. Karte se mogu kupiti u CK13, na dan koncerta od 17 časova.

Shuriken je potpuno novi koncept Drum & Bass događaja koji je uspešno pokrenut kao prvi tematski festival te muzike u Srbiji prošle godine u decembru, u vidu dvodnevnog festivala, gde su nastupili izuzetno cenjeni i popularni izvođači sa samog vrha svetske scene. Priču nastavljaju danas na Petrovaradinskoj Tvrđavi pod vedrim nebom, a taj događaj će ujedno biti i promocija nove bine na Exit Festivalu za koju su Drop Sensei dobili rezidenturu.

Nedelja 18. jun

Jazz veranda je serija muzičkih događaja koji će se održavati u dvorištu doma b-612.  Prvi u nizu koncerata je nastup Miloš Čolović tria: Miloš Čolović – kontrabas, Andreja Hristić- klavir, Miloš Grbatinić - bubnjevi. Ulaz je besplatan.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Shoplifters: Nova ploča i kaseta, najbolja do sada!

"Pozdrav svima! Za početak hvala što nas promovišete preko Oradija, naše bivše kuće iz koje su nas nogirali" rekao je…

.

Nedeljni vodič od 12. do 18. avgusta

Nikad nije previše vruće za dobre izložbe i dobre svirke!

.

Brod Teatar plovi i ove godine

Kulturni centar "Brod teatar" usidren je na obali Dunava, na Beogradskom keju (pored mosta Duga), od jula do avgusta i…

.

Život u fokusu Evropskog filmskog festivala

Festival evropskog filma održava se u Kulturnom centru Novog Sada i na Brod teatru od 4. do 19. jula. Sedmi…

.

Nedeljni vodič od 28. avgusta do 3. septembra

Gradić fest, Noćni bazar, svirke, projekcije filmova...

.

Brod teatar - letnji kulturni centar na otvorenom

Tokom jula i avgusta, kada se u gradu smanji broj dešavanja, na jednom mestu na obali Dunava sezona tek počinje.…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo