...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Kultura

Multimedijalni pasaž različitog sadržaja

01.09.2023.

Prvo veče Pasaž festa oživelo je prolaz u Zmaj Jovinoj 22. Sinergija postojećeg života pasaža i ljudi koji u njemu rade ili ga posećuju, sa kulturno-umetničkim programom festivala, doprineli su tome da ovaj deo Novog Sada postane multimedijalni centar različitog sadržaja. Dodatno, u toj interakciji i mešavini jedni druge ne remete. Oni koji su došli zbog kafe u nekom od lokala, imali su dodatni sadržaj, a oni koji su došli zbog umetnosti, još više su upoznali mesta u tom pasažu. 

.

Veče su otvorili Vojvođanski kamerni ansambl i DJ Reks, a u nastavku posetioci su mogli da vide mural koji je otvoren ispred galerije Šok zadruge. Mural, koji je zamenio oronule cigle i bezbojne zidove ostaje pasažu i svim njegovim posetiocima. Na ulazu iz Zmaj Jovine postavljena je izložba kolektiva Matrijaršija, a tu su i različite svetlosne instalacije.

Jedan od organizatora Pasaž festa Željko Grulović kaže da se svim tim sadržajem teži promovisanju vrlina i mogućnosti pasaža u Novom Sadu.

"Pasaž fest je i počeo sa nekom idejom da svi objekti, galerije, ugostitelji, pokušaju da zajedno funkcionišu, a da se pasaži predstave i našoj publici, ali i turistima. To je veliki potencijal grada koji je do sada bio neiskorišćen. Naravno, oni postoje i funkcionišu, ali bi to moglo mnogo bolje. Za to je potreban zajednički trud građana, nevladinih organizacija, institucija i Grada Novog Sada. Ovo može biti kulturno-umetničko blago i turistički potencijal", objašnjava Željko.

pasazfest1 png

Nenametljivo, Pasaž fest je uspeo da naglasi ono što ovaj prolaz može da ponudi, da promoviše one koji tu rade i da predstavi alternativne oblike umetnosti. Svako ko je prošao, bez obzira ne to da li je planirao da se zadrži ili ne, sigurno je, bar za koji minut produžio boravak u tom pasažu. Prolaz je dobio šareniji, zanimljiviji i alternativniji izgled. Tome je doprinela i saradnja koja ja ostvarena.

"Naš slogan je da samo zadrugarstvo može spasiti svet i to je poruka. Na žalost, živimo u vremenu koje je jako teško, imamo ekološku, ekonomsku krizu, imamo rat u Evropi i druge stvari koje nas more. Možda u budućnosti stvari neće ići toliko brzo na bolje, zato je menjanje sistema i načina kako promišljamo o odnosima neophodno kako bi krenli u nekom pravcu koji je bolji", zaključuje Željko. 

pasazfest2 png

Danas i sutra u ovom prolazu, u okviru Pasaž festa, biće govornog programa, predstava, muzičkih događaja, izložbi, instalacija i inkluzivnih sadržaja. I dalje će biti kafa, ručkova, kafića i radnji koje svakako tu postoje.

Razlika je u tome što, možda, tokom Pasaž festa poželite duže tu da ostanete i više upoznate sve ono što prolaz Milana Mladenovića u Novom Sadu ima da ponudi. 

J. Božić

Foto: Oradio.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Pasaž fest reflektuje stvaranje u zajednici

Drugi Pasaž fest počinje večeras. Oživljavanje prolaza u Zmaj Jovinoj 22 posetiocima će pružiti različite multimedijalne sadržaje, ali i pomoći…

.

"Pasaž fest" oživljava Prolaz Milana Mladenovića

Drugi "Pasaž fest" počinje u četvrtak 31. avgusta i trajaće tri dana, a održava se u Prolazu Milana Mladenovića u…

.

Pasaž fest počinje 31. avgusta

Još jedan interesantan letnji festival u Novom Sadu desiće se uskoro. U pitanju je drugi “Pasaž fest" nastao 2022.godine saradnjom…

.

Novosadska nedelja ponosa počinje u ponedeljak

Ovogodišnja Nedelja ponosa u Novom Sadu trajaće od 13. do 19. maja i obuhvatiće različite umetničke događaje, diskusije i radionice,…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo