...
TRENUTNO13:10 - 13:20Gost O radija

Muzika / Festivali

Pasaž fest počinje 31. avgusta

08.08.2023.

Još jedan interesantan letnji festival u Novom Sadu desiće se uskoro. U pitanju je drugi “Pasaž fest" nastao 2022.godine saradnjom javne institucije kulture Sterijinog pozorja i nezavisnih aktera kulturne scene – Multimedijalnog centra Led Art, ReAktora i Grafičke Mreže. Tokom 3 dana od 31. avgusta do 2. septembra, pasaž br 22 u Zmaj Jovinoj ulici biće velika galerija na otvorenom.

 

.

Pasaž  fest, nastao je kao rezultat dugotrajne saradnje izmedju Sterijinog pozorja i tadašnje Art klinike. Ta  saradnja i projekti poput Šok koridor galerije, prerasli su u festival sa ciljem da se ukaže na propadanje i neiskorištenost javnih prostora kao što je pasaž Milana Mladenovića. U projekat su uključeni svi stanari pasaža, kafići i privredni subjekti, kaže Željko Grulović, iz organizacije Pasaž festa.

“Ove godine, skoro sav program se dešava na otvorenom. Prostori kafića se pretvaraju u galerije. Publika postaju gosti kafića i obrnuto- gosti kafića postaju umetnička publika. Svima je cilj da se prostor, pasaž, oplemeni kroz umetnost I da se progura priča da su pasaži trenutno prilično neiskorišteni. Nalaze se u centru Novog Sada , dobar su način za širenje centra i treba da se kulturološki, ekonomski, arhitektonski i na svaki drugi  način, promisle.”

pasazfotke2 jpg

Program se odvija u večernjim časovima. Počinje u četvrtak, 31. avgusta  “mural” instalacijom i koncertom u kom učetvuju članovi Led arta, Vojvodjanski simfonijski orkestar i Lakmus red, a završava se u subotu, 2. septembra  takodje muzičkim performansom koji izvode Marijan i ŽEŽE.

“Ideja je da ove godine bude ekperimentalno na nivou različitih umentosti, umetničkih grupa i njihove saradnje. Biće i govornog programa o novim festivalima u gradu i njihovom značaju. Biće vizuelnog programa, što je naš “teren” , biće pozorišnnih predstava, novih kreacija u samom prostoru, instalacija... Bogat program!”

U organizaciju se uključila i Nova iskra i veći broj umetnika iz drugih sredina, pre svega umetnilčkih kolektiva i grupa poput beogradske Matrijaršije. Tu su i ruski  i ukrajinski umetnici, sada naši sugradjani, koji umetničkoj sceni daju novu energiju. Ulaz na "Pasaž fest" je besplatan, a o detaljnijoj satnici i programu informišite se na stranicama LedArta I ostalih organizacija koje učestvuju.

 Izvor fotografija : Pasaž fest

Možda te još zanima:

.

Ljubav i bes: Jedinstvo, drugarstvo i dobra zabava

Festival "Ljubav i bes" održava se 22. i 23. septembra u K9 Stationu, u Novom Sadu. Šesto izdanje festivala donosi…

.

Rokenrolom kroz galaksiju

Mladi novosadski rokenrol bend Projekat M 31 ozbiljno radi na svom prvom albumu i uvežbavanju novih pesama u studiju Dušana Obradovića.…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. septembra

Poslednje dane leta u Novom Sadu obeležiće festivali. Ove nedelje održavaju se TAKT fest, Festival srpskog džeza, Novi Sad film…

.

No Borders Orchestra: Više od klasične muzike

U novosadskoj Sinagogi će 17. septembra nastupiti No Borders Orchestra, ansambl koji čine profesionalni muzičari iz svih delova bivše Jugoslavije. Nakon uspešnih…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. septembra

Sredinu septembra u Novom Sadu obeležiće klasika i Festival kamerne muzike. Pored toga, tu su stand up nastupi, festival amaterskog…

  • 12:50 Vredi pročitati
  • 13:00 Leto na O radiju
  • 13:10 Gost O radija
  • 13:20 Sajt dana
  • 13:30 O tome se priča

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo