...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Pasaž fest počinje 31. avgusta

08.08.2023.

Još jedan interesantan letnji festival u Novom Sadu desiće se uskoro. U pitanju je drugi “Pasaž fest" nastao 2022.godine saradnjom javne institucije kulture Sterijinog pozorja i nezavisnih aktera kulturne scene – Multimedijalnog centra Led Art, ReAktora i Grafičke Mreže. Tokom 3 dana od 31. avgusta do 2. septembra, pasaž br 22 u Zmaj Jovinoj ulici biće velika galerija na otvorenom.

 

.

Pasaž  fest, nastao je kao rezultat dugotrajne saradnje izmedju Sterijinog pozorja i tadašnje Art klinike. Ta  saradnja i projekti poput Šok koridor galerije, prerasli su u festival sa ciljem da se ukaže na propadanje i neiskorištenost javnih prostora kao što je pasaž Milana Mladenovića. U projekat su uključeni svi stanari pasaža, kafići i privredni subjekti, kaže Željko Grulović, iz organizacije Pasaž festa.

“Ove godine, skoro sav program se dešava na otvorenom. Prostori kafića se pretvaraju u galerije. Publika postaju gosti kafića i obrnuto- gosti kafića postaju umetnička publika. Svima je cilj da se prostor, pasaž, oplemeni kroz umetnost I da se progura priča da su pasaži trenutno prilično neiskorišteni. Nalaze se u centru Novog Sada , dobar su način za širenje centra i treba da se kulturološki, ekonomski, arhitektonski i na svaki drugi  način, promisle.”

pasazfotke2 jpg

Program se odvija u večernjim časovima. Počinje u četvrtak, 31. avgusta  “mural” instalacijom i koncertom u kom učetvuju članovi Led arta, Vojvodjanski simfonijski orkestar i Lakmus red, a završava se u subotu, 2. septembra  takodje muzičkim performansom koji izvode Marijan i ŽEŽE.

“Ideja je da ove godine bude ekperimentalno na nivou različitih umentosti, umetničkih grupa i njihove saradnje. Biće i govornog programa o novim festivalima u gradu i njihovom značaju. Biće vizuelnog programa, što je naš “teren” , biće pozorišnnih predstava, novih kreacija u samom prostoru, instalacija... Bogat program!”

U organizaciju se uključila i Nova iskra i veći broj umetnika iz drugih sredina, pre svega umetnilčkih kolektiva i grupa poput beogradske Matrijaršije. Tu su i ruski  i ukrajinski umetnici, sada naši sugradjani, koji umetničkoj sceni daju novu energiju. Ulaz na "Pasaž fest" je besplatan, a o detaljnijoj satnici i programu informišite se na stranicama LedArta I ostalih organizacija koje učestvuju.

 Izvor fotografija : Pasaž fest

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. maja

Novi Sad ove nedelje nudi interesantan niz događaja, uključujući koncerte, filmske projekcije, promocije, predstave i žurke koje ne smete propustiti.

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. maja

Zanimljivih događaja ne nedostaje ni ove nedelje u Novom Sadu.

.

Nedeljni vodič od 06. do 12. maja

Početak maja donosi nam veliki izbor događaja!

.

Ritam Evrope! ove godine od 7. do 10. maja

Ovogodišnja manifestacija Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja u Novom Sadu i obuhvata četiri događaja. Kakos u…

.

Otvoren konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2024

Zadužbina Milana Mladenovića otvorila je konkurs za "Nagradu Milan Mladenović 2024". Pod sloganom "Prijavi svoju stvar" konkurs je otvoren od…

.

Zasviraj na EXIT festivalu

EXIT festival i kompanija Visa su raspisali tradicionalni Play @ EXIT konkurs, u okviru kojeg će ukupno šest izabranih autorskih…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo