...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

01.09.2023.

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru selektora Aleksandra Popovskog, koji smatra da je važno da otvaramo različite prozore koji nam omogućavaju pogled u različite pozorišne kuće, biće izvedene tri predstave u takmičarskoj selekciji.

.

Frank V, foto: promo SNP

“Predstava “Čovjek visine” igra se na kamernoj sceni SNP-a u 19:30. U pitanju je predstava u produkciji Beoarta, po tekstu Ane Đorđević u režiji Jane Maričić. Zatim, 8. septembra biće izvedena predstava 'Frank V' Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, po tekstu Frenka Diremata, a u režiji Miloša Lolića. Deseto septembra nas očekuje predstava Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Jerneja Lorencija 'Jevanđelje po F.M. Dostojevskom'. Poslednja predstava u selekciji biće izvedena 11. septembra, to je predstava 'Legenda' koja se jedina ne izvodi u SNP-u, nego na Petrovaradinskoj tvrđavi. 'Legenda' je predstava Zagrebačkog dramskog kazališta Gavella, po tekstu Miroslava Krleže, a u režiji Ivana Glavinića. U čast nagrađenih, na zatvaranju festivala 12. septembra, biće izvedena predstava SNP-a i Centra za razvoj vizuelne kulture 'Poslednji balkanski vampir', po tekstu Dejana Dukovskog, u režiji Aleksandra Popovskog", kaže za Oradio Milovan Filipović, direktor Drame SNP-a.

jevandjeljepodostojevskomfotomarijaerdeljipromosnp jpg

Jevanđelje po Dostojevskom, foto: Marija Erdelji, promo SNP

Filipović dodaje da je takmičarska konkurencija veoma snažna ove godine. Tu su tri važna rediteljska imena u evropskim okvirima, a ne samo u regionu. 

"Infant je ove godine jedan snažan festival sa jasnom porukom, dobrom teatarskom estetikom i nadamo se, puno publike", naglašava Filipović. 

Karte za sve predstave ovogodišnjeg INFANT-a dostupne su na blagajnama Srpskog narodnog pozorišta. Sudeći po prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj selekciji, budućnost INFANT-a leži u manjem broju predstava značajnog kvaliteta. 

"To je dobra vest za pozorišnu publiku u Novom Sadu zato što na početku svake sezone ima priliku da vidi istinski kvalitet evropskog teatra i to je sa gospodinom Popovskim kao selektorom zaista došlo do izražaja na INFANT-u. Predstave odišu vrhunskim teatarskim kvalitetom i ja ne sumnjam da će se u tom pravcu dalje nastaviti", zaključuje Filipović za Oradio. 

Razgovor sa Milovanom Filipovićem, direktorom Drame Srpskog narodnog pozorišta, poslušajte u plejeru ispod


A. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Počeo treći Kaleidoskop kulture

Otvoren je treći Kaleidoskop kulture koji će trajati do 9. oktobra, a u okviru kog će moći da se vide…

.

INFANT pred publikom od neprocenjive važnosti

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Infant, biće održan od petka 4. do nedelje 6. septembra na otvorenom prostoru u…

.

Infant 2019. od 25. juna do 2. jula

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" biće održan od 25. juna do 2. jula u Kulturnom centru Novog Sada,…

.

Deset predstava na ovogodišnjem Infantu

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT, koji organizuje novosadski Kulturni centar, biće ove godine po 44.put održan od 25.…

.

Čeka nas bogato festivalsko leto

Sigurno se i u vašoj ekipi povela priča o tome kako postići i stići na sve festivale ove godine, s…

.

Jedanaesti festival "Mirdita, dobar dan" u Beogradu od 27. do 29. juna

Prema navodima organizatora, ovogodišnji festival "Mirdita, dobar dan" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Srbija), Građanskih inicijativa (Srbija) i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo