...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Uhvati zeca"

03.04.2023.

Influenserka Nikolina Pavićević, koja stoji iza profila "Kritički", za ovu nedelju preporučuje roman Lane Bastašić "Uhvati Zeca".

.

foto: knjizare-vulkan.rs

"Mislim da je to jako važno za ovo područje, prvenstveno zato što priča o ženskom prijateljstvu. To nije tema koju često nalazimo u knjigama. Smeštena je u prostor bivše Jugoslavije i mislim da je to nešto s čime se većina nas može poistovetiti. Neke banalne situacije, koje je Lana opisivala u knjizi, od vožnje autobusom, do razgovora sa roditeljima i slično, one su nešto što je specifično za naše područje i sa čime većina nas može da se poistoveti. Sa druge strane, ta priča je između dve devojke koje su se rastale. Priča o njihovom detinjstvu i odrastanju je nešto što manjka u modernom svetu književnosti. Ne zato što ljudi ne pišu o tome, već i kada pišu, to nisu knjige koje najčešće dopru do javnosti. Tako da je baš važno to što imamo Laninu knjigu kao dobar primer toga. Definitivno je na mene ostavila ogroman utisak i svima je rado preporučujem", ističe Nikolina.

Roman "Uhvati zeca" doneo je Lani Bastašić 2020. godine nagradu Evropske unije za književnost. Knjiga se našla i u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2018. Pored toga, Lana je objavila tri zbirke poezije, kao i jednu knjigu za decu.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo