...
TRENUTNO20:00 - 21:00Jump Around

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Uhvati zeca"

03.04.2023.

Influenserka Nikolina Pavićević, koja stoji iza profila "Kritički", za ovu nedelju preporučuje roman Lane Bastašić "Uhvati Zeca".

.

foto: knjizare-vulkan.rs

"Mislim da je to jako važno za ovo područje, prvenstveno zato što priča o ženskom prijateljstvu. To nije tema koju često nalazimo u knjigama. Smeštena je u prostor bivše Jugoslavije i mislim da je to nešto s čime se većina nas može poistovetiti. Neke banalne situacije, koje je Lana opisivala u knjizi, od vožnje autobusom, do razgovora sa roditeljima i slično, one su nešto što je specifično za naše područje i sa čime većina nas može da se poistoveti. Sa druge strane, ta priča je između dve devojke koje su se rastale. Priča o njihovom detinjstvu i odrastanju je nešto što manjka u modernom svetu književnosti. Ne zato što ljudi ne pišu o tome, već i kada pišu, to nisu knjige koje najčešće dopru do javnosti. Tako da je baš važno to što imamo Laninu knjigu kao dobar primer toga. Definitivno je na mene ostavila ogroman utisak i svima je rado preporučujem", ističe Nikolina.

Roman "Uhvati zeca" doneo je Lani Bastašić 2020. godine nagradu Evropske unije za književnost. Knjiga se našla i u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2018. Pored toga, Lana je objavila tri zbirke poezije, kao i jednu knjigu za decu.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

.

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o…

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Jump Around
  • 21:00 Music Mix by Bea
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo