...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Tereza Raken

05.09.2022.

Novinar Petar Alimpijević za ovu nedelju nam preporučuje jedan klasik legendarnog Emila Zole - roman "Tereza Raken".

.

Ovo delo donosi priču o mladoj ženi, koju je njena, samo na prvi pogled dobronamerna tetka, nesrećno udala za njenog prvog rođaka. Terezin muž i rođak, Kamil je bolešljiv i sebičan, pa ona ulazi u tragičnu aferu sa jednim od njegovih prijatelja.

"Mene je fascinirala sudbina Tereze koja je po prirodi vedra ali koju okruženje dovede u tu situaciju da ne žudi ni za čim i da postane hladna ili kako njen muž Kamel kaže "glupa". To je ono kako okolina na nas utiče još od detinstva. Ako smo još tada izloženi "mraku" i okruženi takvim ljudima, eto do čega nas to dovodi", kaže Petar.

Sam Zola u predgovoru objašnjava da je njegov cilj bio "proučavanje različitih temperamenata, a ne karaktera" i on svoj roman poredi sa naučnim istraživanjem.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Bantustan

Psiholog Miša Raič nam za ovu nedelju preporučuje jedan nesvakidašnji putopis. U pitanju je "Bantustan", knjiga iza koje stoje autori…

.

Vredi pročitati: Područje bez signala

Novinar Igor Išpanović nam ove nedelje preporučuje roman Roberta Perišića "Područje bez signala", koji je široj publici poznat kao inspiracija…

.

Vredi pročitati: "Stepski vuk"

Za ovu nedelju muzičar Luka Dubak nam preporučuje jedan klasik - u pitanju je delo Hermana Hesea "Stepski vuk".

.

Vredi pročitati: "Talason"

Novinarka Sanja Đorđević nam za ovu nedelju preporučuje jednu mističnu knjigu - u pitanju je roman "Talason" autora Dragana Orlovića.

.

Vredi pročitati "Umeće ratovanja"

Osnivač besplatne edukativne platforme za digitalno preduzetništvo i digitalni marketing GoStudy, Vladimir Mladenov preporučio nam je za ovu nedelju knjigu…

.

Vredi pročitati "To nije ljubav"

Pesnikinja i članica novosadskog padobranskog centra Milana Janjičić za ovu nedelju preporučuje zbirku poezije "To nije ljubav" Bojane Končarević.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo