...
TRENUTNO06:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Tereza Raken

05.09.2022.

Novinar Petar Alimpijević za ovu nedelju nam preporučuje jedan klasik legendarnog Emila Zole - roman "Tereza Raken".

.

Ovo delo donosi priču o mladoj ženi, koju je njena, samo na prvi pogled dobronamerna tetka, nesrećno udala za njenog prvog rođaka. Terezin muž i rođak, Kamil je bolešljiv i sebičan, pa ona ulazi u tragičnu aferu sa jednim od njegovih prijatelja.

"Mene je fascinirala sudbina Tereze koja je po prirodi vedra ali koju okruženje dovede u tu situaciju da ne žudi ni za čim i da postane hladna ili kako njen muž Kamel kaže "glupa". To je ono kako okolina na nas utiče još od detinstva. Ako smo još tada izloženi "mraku" i okruženi takvim ljudima, eto do čega nas to dovodi", kaže Petar.

Sam Zola u predgovoru objašnjava da je njegov cilj bio "proučavanje različitih temperamenata, a ne karaktera" i on svoj roman poredi sa naučnim istraživanjem.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "To nije ljubav"

Pesnikinja i članica novosadskog padobranskog centra Milana Janjičić za ovu nedelju preporučuje zbirku poezije "To nije ljubav" Bojane Končarević.

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Vredi pročitati trilogiju "Vernon Trodon"

Umetnica iz Novog Sada Nika Jasna Đukić za ovu nedelju preporučuje trilogiju "Vernon Trodon" francuske spisateljice Viržini Depent.

.

Vredi pročitati "Ja sam Malala"

Generalna menadžerka Superklastera Web3&Blockchain, predsednica Srpske Blokčejn Inicijative, osnivačica "Taboo dnevnika", govornica na mnogim konferencijama i obukama za mlade, Emilija…

.

Vredi pročitati: "Voli me više od svega na svijetu"

Novinarka Milena Zdravković nam ove nedelje preporučuje autobiografiju jedne od najpopularnijih jugoslovenskih glumica Mire Furlan "Voli me više od svega…

.

Vredi pročitati: "Crna knjiga"

Pop duo Dolores je nedavno izbacio singl "Lutanje", a jedna od članica Ana Srećković nam je pomogla da ove nedelje…

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo