...
TRENUTNO22:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Smrtni ishod atletskih povreda

14.03.2022.

Ove nedelje novinarka Danijela Vujinović nam je preporučila roman "Smrtni ishod atletskih povreda", autorke Milice Vučković.

.

Kako kaže, knjiga se čita sa grčevima u stomaku jer nosi svedočanstvo vremena i društva u kome živimo ili možda čak i identitet nekih ljudi koje poznajemo.

"To je knjiga koja u pravi plan stalja partnersko nasilje, dok u dubini ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da ćute i trpe. Kroz knjigu, zapravo, uviđamo koliko ta tišina ima negativnih posledica za žrtve. Ovo je autorkin pokušaj da se, onima koji ćute, stavi do znanja da nisu sami i da treba glasno da progovore", kaže Danijela.

Za "Smrtni ishod atletskih povreda" Milica Vučković je dobila Vitalovu nagradu za najbolju knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2021. godini. Roman je bio i u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Milica Vučković piše i prozu i poeziju a pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Srećna smrt

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20.…

.

Vredi pročitati "Knjigu o Milutinu"

Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista kaže da se u poslednje vreme bavi triatlonom i dok sedi na trenažeru i okreće…

.

Vredi pročitati set tri knjige Juvala Noa Hararija

Reperka Micka Lifa za ovu nedelju preporučuje ne jednu, već komplet od tri knjige Juvala Noa Hararija - "Sapijens: Kratka istorija…

.

Vredi pročitati: "Ležanje na kauču" Irvina Jaloma

Novinarka Svetlana Paramentić nam ove nedelje preporučuje knjigu "Ležanje na kauču" pisca Irvina D. Jaloma.

.

Vredi pročitati "Zapisi jednog revolucionara"

Metal muzičar i producent Elio Rigonat za ovu nedelju preporučuje knjigu "Zapisi jednog revoluconara", Petra Aleksejeviča Kropotkina.

.

Knjiga nedelje: Za pet godina

Studentkinja arhitekture Milica Mićić ove nedelje nam za čitanje predlaže roman "Za pet godina" autorke Rebeke Serl.

  • 20:00 Škripa
  • 21:00 Izbor iz programa RTV
  • 22:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo