...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Smrtni ishod atletskih povreda

14.03.2022.

Ove nedelje novinarka Danijela Vujinović nam je preporučila roman "Smrtni ishod atletskih povreda", autorke Milice Vučković.

.

Kako kaže, knjiga se čita sa grčevima u stomaku jer nosi svedočanstvo vremena i društva u kome živimo ili možda čak i identitet nekih ljudi koje poznajemo.

"To je knjiga koja u pravi plan stalja partnersko nasilje, dok u dubini ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da ćute i trpe. Kroz knjigu, zapravo, uviđamo koliko ta tišina ima negativnih posledica za žrtve. Ovo je autorkin pokušaj da se, onima koji ćute, stavi do znanja da nisu sami i da treba glasno da progovore", kaže Danijela.

Za "Smrtni ishod atletskih povreda" Milica Vučković je dobila Vitalovu nagradu za najbolju knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2021. godini. Roman je bio i u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Milica Vučković piše i prozu i poeziju a pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o…

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo