...
TRENUTNO18:00 - 22:00Floating Sounds

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Senka vetra"

08.08.2022.

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi roman franšize "Groblje zaboravljenih knjiga".

.

"Žanrovski ga je teško odrediti. Ima elemente drame, romanse, horora, avanture, istorije... Sve u svemu, reč je o pravom trileru. Safon na maestralan način predstavlja Barselonu nakon Drugog svetskog rata, ali se vraća i u prethodne decenije. Budući da se klupko misterije obmotava kroz pet knjiga, čitaoce upoznaje sa Španijom skoro od početka 20. veka. Način na koji opisuje najobičnije svakidašnje situacije, način na koji piše o knjigama i pisanoj reči, način na koji predstavlja međuljudske odnose i odnose prema svetu i kulturnoj zaostavštini uopšte, čini da i mi sa ove strane tih korica počnemo još više da cenimo književnost, pisce, ali i sve one koji su deo tog umetničkog lanca. Počevši od samog autora, pa sve do ljudi koji čitanjem istog dela postaju svojevrsna porodica", priča Lea.

Karlos Ruis Safon postao je poznat široj javnosti upravo zbog knjige koju Lea preporučuje, "Senka vetra". Njegova dela objavljena su u 45 zemalja i prevedena na 40 jezika. Napustio nas je rano, 2020. u 56. godini života.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Hazarski rečnik"

Početak oktobra i jesenji dani koji su pred nama su idealni za domaće klasike kao što je "Hazarski rečnik" Milorada…

.

Vredi pročitati "Moj muž"

Novosadska novinarka Danijela Andulajević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Moj muž" makedonske spisateljice Rumene Bužarovske. 

.

Vredi pročitati: "Crna knjiga"

Pop duo Dolores je nedavno izbacio singl "Lutanje", a jedna od članica Ana Srećković nam je pomogla da ove nedelje…

.

Vredi pročitati "Glazba za žedno uho"

Frontmen slovenačkog indie sastava Rush to Relax, Damjan Manevski, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Glazba za žedno uho" hrvatskog autora…

.

Vredi pročitati: Tereza Raken

Novinar Petar Alimpijević za ovu nedelju nam preporučuje jedan klasik legendarnog Emila Zole - roman "Tereza Raken".

.

Daško Milinović: Uvek isti problemi i isti bizarluci

Daško Milinović, novosadski radijski voditelj, novinar i antifašista, objavio je knjigu “Know How – Kako da uradite i budete bezmalo sve".…

  • 17:30 Tehnologija
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Floating Sounds
  • 22:00 Music mix by Anja

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo