...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Senka vetra"

08.08.2022.

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi roman franšize "Groblje zaboravljenih knjiga".

.

"Žanrovski ga je teško odrediti. Ima elemente drame, romanse, horora, avanture, istorije... Sve u svemu, reč je o pravom trileru. Safon na maestralan način predstavlja Barselonu nakon Drugog svetskog rata, ali se vraća i u prethodne decenije. Budući da se klupko misterije obmotava kroz pet knjiga, čitaoce upoznaje sa Španijom skoro od početka 20. veka. Način na koji opisuje najobičnije svakidašnje situacije, način na koji piše o knjigama i pisanoj reči, način na koji predstavlja međuljudske odnose i odnose prema svetu i kulturnoj zaostavštini uopšte, čini da i mi sa ove strane tih korica počnemo još više da cenimo književnost, pisce, ali i sve one koji su deo tog umetničkog lanca. Počevši od samog autora, pa sve do ljudi koji čitanjem istog dela postaju svojevrsna porodica", priča Lea.

Karlos Ruis Safon postao je poznat široj javnosti upravo zbog knjige koju Lea preporučuje, "Senka vetra". Njegova dela objavljena su u 45 zemalja i prevedena na 40 jezika. Napustio nas je rano, 2020. u 56. godini života.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo