...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Sedma funkcija jezika"

10.10.2022.

Nataša Gvozdenović, novinarka i pozorišna kritičarka, preporučuje da pročitate knjigu "Sedma funkcija jezika" francuskog pisca Lorana Binea.

.

Foto: Makart.rs

"Preporučujem je zato što je ona jedno urnebesno putovanje, postavljeno u formi trilera. U centru priče je smrt Rolana Barta, poznantog lingviste i filozofa, koju Bine 'nadigrava'. Bart stvarno umire od posledica nesreće. U ovoj knjizi on se vraća sa sastanka sa Miteranom, što se takodje poklapa sa stvarnošću, ali se tu otkrije da mu je ukraden jedan tajanstven i važan dokument o sedmoj funkciji jezika i postaje jasno da se radi o ubistvu. Kroz tu priču o ubistvu pojavljuju se Julija Kristeva, Umberto Eko, famozni Fuko i mnogi drugi, u jednom, kako sam rekla, urnebesnom putovanju koje će vas zabaviti na način na koji to samo vrhunska literatura radi".

Loran Bine je rodjen u Parizu,1972. a sem pisanja, bavi se i muzikom. Kompozitor je i pevač benda Stalingrad. Prvu, nadrealističku pripovetku "Snage i slabosti naših sluzokoža" objavio je 2000. godine.

Autor je nekoliko knjiga, koje se većinom bave savremenom političkom, društvenom i književnom stvarnošću, a među njima su "Profesionalni život Lorana B.", gde piše o svom iskustvu nastavnika u Parizu i okolini, "HHhH", roman za koji je dobio Gonkurovu nagradu za prvi roman 2010. godine i "Ništa se ne događa po planu", hronika predizborne kampanje Fransoa Olanda.

"Sedmu funkciju jezika" objavila je Booka.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo