...
TRENUTNO02:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Sedma funkcija jezika"

10.10.2022.

Nataša Gvozdenović, novinarka i pozorišna kritičarka, preporučuje da pročitate knjigu "Sedma funkcija jezika" francuskog pisca Lorana Binea.

.

Foto: Makart.rs

"Preporučujem je zato što je ona jedno urnebesno putovanje, postavljeno u formi trilera. U centru priče je smrt Rolana Barta, poznantog lingviste i filozofa, koju Bine 'nadigrava'. Bart stvarno umire od posledica nesreće. U ovoj knjizi on se vraća sa sastanka sa Miteranom, što se takodje poklapa sa stvarnošću, ali se tu otkrije da mu je ukraden jedan tajanstven i važan dokument o sedmoj funkciji jezika i postaje jasno da se radi o ubistvu. Kroz tu priču o ubistvu pojavljuju se Julija Kristeva, Umberto Eko, famozni Fuko i mnogi drugi, u jednom, kako sam rekla, urnebesnom putovanju koje će vas zabaviti na način na koji to samo vrhunska literatura radi".

Loran Bine je rodjen u Parizu,1972. a sem pisanja, bavi se i muzikom. Kompozitor je i pevač benda Stalingrad. Prvu, nadrealističku pripovetku "Snage i slabosti naših sluzokoža" objavio je 2000. godine.

Autor je nekoliko knjiga, koje se većinom bave savremenom političkom, društvenom i književnom stvarnošću, a među njima su "Profesionalni život Lorana B.", gde piše o svom iskustvu nastavnika u Parizu i okolini, "HHhH", roman za koji je dobio Gonkurovu nagradu za prvi roman 2010. godine i "Ništa se ne događa po planu", hronika predizborne kampanje Fransoa Olanda.

"Sedmu funkciju jezika" objavila je Booka.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Stevan Pešić "Katmandu"

Stevan Pešić je jedan od naših poslednjih velikih putopisaca, ali manje poznat mladjoj čitalačkoj publici.  Rodjen je 1936. u Kovilju.…

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Nije nemoguće ljude zabaviti naučnim pričama

Popularizacija nauke deluje kao težak posao, jer se treba izboriti sa šumom klik-bejt sajdržaja i teorija zavere. Bojan Džodan već…

.

Vredi pročitati trilogiju "Vernon Trodon"

Umetnica iz Novog Sada Nika Jasna Đukić za ovu nedelju preporučuje trilogiju "Vernon Trodon" francuske spisateljice Viržini Depent.

.

Poezija treba da živi

Vivien Kurtović mlada je kantautorka iz Sombora. Muzikom se bavi od pete godine. Piše pesme, svira klavir i violinu, a…

.

Vredi pročitati: "Paralaksa: vodič za razumevanje stvarnosti"

Ove nedelje vas vodimo u svet nauke - jedan od novinara emisije RTS Lab Lazar Janović preporučio nam je knjigu…

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo