...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: “Samuraj”

07.06.2021.

Diplomac letačke akademije u Vršcu i budući pilot, naš sugrađanin Luka Kepčija preporučio nam je knjigu japanskog pisca koja govori o letenju, hrabrosti, časti i velikom umeću.

“Preporučujem zaista zanimljivu knjigu “Samuraj” koja govori o japanskom pilotu Saburo Sakaiju koji se u Drugom svetskom ratu borio u više od 200 borbi” objašnjava Luka.

.

Saburo Sakai je bio poslednji od posebne vrste – istinski samuraj, profesionalni ratnik posvećen plemenitoj veštini smrtonosnog umeća vazdušnih borbi. Ovo je priča o njemu, iz prve ruke, potpuni bilans njegovih više od 200 borbenih misija i bezbroj neustrašivih podviga.

Popnite se u kabinu Sakaijevog zeroa, i iskusite uzbuđenje megdana sa najboljim pilotima koje su saveznici morali da ponude, i gledajte kako planira i izvodi razarajuće napade na leteće tvrđave B-17.

Ovo je takođe priča o jednom od najhrabrijih podviga koje su izveli piloti. Oslepljen na jedno oko zrnom iz mitraljeza kalibra 50, koje mu je prošlo kroz glavu, i paralizovane leve strane tela , Sakai je ipak uspeo da upravlja svojim oštećenim avionom 1000 kilometara pri povratku u bazu.

Proživite epske bitke na Pacifiku nišaneći kroz nišan protivničkog mitraljeza. Od razaranja Perl Harbora do agonije predaje, bitka za Pacifik viđena očima nekadašnjeg protivnika – čoveka koji se za svoju zemlju borio izuzetnom smelošću. Fascinantna saga o usponu i padu japanskog mornaričkog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu ispričana kroz priču jednog od najvećih pilotskih asova.

Možda te još zanima:

.

Nema sigurnijeg prevoznog sredstva od aviona

Proputovati ceo svet, gospodariti nebom i uz sve to dobro zaraditi, san je mnogih mladih ljudi. Pilot je zanimanje koje…

.

iPhone 8 dobija okvir od nerđajućeg čelika

Taman kada smo pomislili da su se tvorci iPhonea primirili shvatili smo da se varamo. Novostima nikad kraja! A ono…

.

Vredi pročitati "Geto" Veselina Gatala

Glavni junak filma "Jesen samuraja", Vladica kojeg glumi Petar Strugar, profesionalni je karatista, šarmantni mladić koji je nekada bio veliki talenat,…

.

Petar Strugar: Igraću Šekspira kada budem imao godina za to

U sredu je u Novom Sadu održana premijera domaćeg filma "Jesen samuraja". To je priča o karatisti koji se nikada…

.

Počinje snimanje "Jesen samuraja"

Scenarista Dimitrije Vojnov, reditelj Danilo Bećković i producent Marko Paljić započeli su prvu fazu snimanja novog domaćeg igranog filma pod…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo