...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Muškarci koji mrze žene

20.05.2019.

Nedanvni nastup Mikija Solusa u Domu b-612 bio je odlična prilika da ovog zagrebačkog umetnika zamolimo da slušaocima Oradija preporuči dobru literaturu.

.

"Pre nedelju dana završio sam sa čitanjem knjige 'Muškarci koji mrze žene.' Bila mi je skroz dobra, zapravo, mnogo bolja i od filma. Jako te uvuče u atmosferu, vidiš taj sneg, vidiš mali otočić i sve te ljude. Napeto je i atmosferično, bio sam jako zaljubljen u knjigu", kaže Miki.

"Muškarci koji mrze žene" je prva knjiga u trilogiji Milenijum, čiji su glavni akteri neobičan par istražitelja, Mikael Blumkvist i Lizbet Salander.

Bleda i anoreksičnog izgleda, istetovirana, ošišana skoro do glave, s probušenim nosom i obrvom – Lizbet Salander je najbolji istražitelj u prestižnoj stokholmskoj firmi za obezbeđenje. Putevi poznatog novinara i ove misteriozne devojke se ukrštaju i oni će se suočiti ne samo sa misterijom iz prošlosti, već i sa anomalijama savremenog društvenog poretka, koji dovodi do izražaja najgore ljudske osobine.

Trilogija "Milenijum" predstavlja najpopularniji serijal svih vremena u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj i bila je veliki hit u SAD, Francuskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj i većini evropskih zemalja. Prodata je u preko 60 miliona primeraka, u više od 40 zemalja.

Popularnost ove trilogije učinila je Stiga Lašona najčitanijim svetskim piscem u 2010. godini, kao i najčitanijim evropskim piscem u 2008. i 2009. godini! Trilogija "Milenijum" je dobila nagradu Biblioteke grada Beograda za najčitaniju knjigu stranog pisca u 2010. godini.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

.

Vredi pročitati: Milena Marković "Deca"

Novinar Highwaystar magazina Božidar Milovac za ovu nedelju proporučuje roman "Deca" prošlogodišnje dobitnice 68. Ninove nagrade Milene Marković.

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

.

Vredi pročitati "Šake pune oblaka i druge drame"

Književnica Marijana Čanak, čiji se roman "Klara, Klarisa" protekle godine našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu, za ovu nedelju…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo