...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Moju borbu"

26.08.2019.

Jovan Skendžić je član Hora AKUD Sonja Marinković, ekipe koja Novi Sad uporno stavlja na mapu najboljih horova u Evropi. On nam je za ovu sedmicu preporučio je knjigu norveškog autora Karl Uvea Knausgora "Moja borba".

.

Jovan kaže da je u poslednje vreme fasciniran Knausgorom i njegovim autobiografskim delom "Moja borba". Iako je kontroverznog naziva, nema nikakve veze sa onom borbom, a Jovan veruje da je autor to iskoristio baš zbog kontroverze i kako bi marketinški uspeo da plasira svoje delo.

"Surovo je realan, piše o sebi i najbližim članovima porodice, zbog čega je poremetio odnose sa pojedinim bliskim članovima. Fantastičan je način na koji piše, knjiga je podeljena u šest tomova, odnosno, šesti tek treba da izađe tako da još uvek nemam celokupnu sliku, ali mogu da kažem da mi je to trenutno omiljeni pisac 21. veka. Baš iz razloga što piše na potpuno ogoljen, surov način, o svojoj naizgled običnoj priči", rekao je naš sagovornik o knjizi.   

"Moja borba" je autobiografija koliko i roman, ispovest koliko i esej, knjiga o vremenu, sećanju, stvarnosti i smrti, koliko i priča o jednom ocu i sinu. Serijal je postigao veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, ali je izazvao i velike kontroverze zbog otvorenosti s kojom autor piše o stvarnim ličnostima i događajima. Pokrenuo je i niz rasprava o odnosu realnog i fiktivnog, biografskog i književnog, ali i moralnog u umetnosti - takozvanu Knausgor debatu.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo