...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

10.01.2022.

Reditel Stevan Filipović bio je novogodišnji gost O radija i tada nam je dao i preporuku za idealan čitanjac. Režiser zaslužan za filmove "Šejtanov ratnik", "Šišanje" i "Pored mene" preporučio je hit knjigu dobitnika Pulicerove nagrade Džareda Dajmonda "Mikrobi, puške i čelik".

.

"To je putovanje kroz 13.000 godina ljudske istorije, koje pokazuje zašto neke civilizacvije propadaju i zašto ti razlozi nemaju veze sa rasom i sličnim teorijama iz prošlosti, već sa nekim, ponekad i banalnim razlozima koji dovode do neke kaskadne serije događaja i kraha. Govori i o tome zašti su se neke civilizacije brže razvijale od drugih. To je knjiga za sve koje zanima istorija, ali i antropologija, biologija... To je knjiga koju poklanjam svim prijateljima", kaže Stevan.

Dajmond u knjizi argumentovano razbija oveštale stereotipe o razvoju ljudskih društava i pruža neočekivan i svež uvid u prošlost čovečanstva. Knjiga "Mikrobi, puške i čelik" prava je poslastica i nezaobilazno štivo za svakog duhovno radoznalog čitaoca.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Senka vetra"

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi…

.

Vredi pročitati: Moja godina odmora i opuštanja

Za kraj jula novinarka Darija Stjepić nam preporučuje roman "Moja godina odmora i opuštanja" američke spisateljice Otese Mošfeg.

.

Vredi pročitati: Tvoj sin, Huckleberry Finn

Knjiga nedelje nas ovaj put vodi u komšiluk, u Bosnu i Hercegovinu. Novinarka Šejla Džindo nam je skrenula pažnju na…

.

Vredi pročitati: "A htela sam"

Đorđe Majstorović, urednik književnog programa u Omladinskom centru CK13, preporučuje da pročitate novu zbirku poezije naše sugrađanke Maje Solar, pod…

.

Vredi pročitati: Mobi Dik

Kantautor Despot Tomić nam za ove vrele letnje dane preporučuje legendarnu knjigu Hermana Melvila "Mobi Dik".

.

Vredi pročitati "Psihomagija"

Umetnik performansa Rade Obradović za ovu nedelju preporučuje knjigu "Psihomagija" čileansko-francuskog multimedijalnog umetnika Alehandra Hodorovskog.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo