...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

10.01.2022.

Reditel Stevan Filipović bio je novogodišnji gost O radija i tada nam je dao i preporuku za idealan čitanjac. Režiser zaslužan za filmove "Šejtanov ratnik", "Šišanje" i "Pored mene" preporučio je hit knjigu dobitnika Pulicerove nagrade Džareda Dajmonda "Mikrobi, puške i čelik".

.

"To je putovanje kroz 13.000 godina ljudske istorije, koje pokazuje zašto neke civilizacvije propadaju i zašto ti razlozi nemaju veze sa rasom i sličnim teorijama iz prošlosti, već sa nekim, ponekad i banalnim razlozima koji dovode do neke kaskadne serije događaja i kraha. Govori i o tome zašti su se neke civilizacije brže razvijale od drugih. To je knjiga za sve koje zanima istorija, ali i antropologija, biologija... To je knjiga koju poklanjam svim prijateljima", kaže Stevan.

Dajmond u knjizi argumentovano razbija oveštale stereotipe o razvoju ljudskih društava i pruža neočekivan i svež uvid u prošlost čovečanstva. Knjiga "Mikrobi, puške i čelik" prava je poslastica i nezaobilazno štivo za svakog duhovno radoznalog čitaoca.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Rokenrol na braniku kulture

Istorija domaće rok scene od 1992. godine do danas stala je u knjigu "Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji" novinara…

.

Vredi pročitati: Moj pas Glupi

Maldi reditelj i montažer Marko Marjanović Marinčić nam je za ovu nedelju preporučio knjigu "Moj pas glupi" Džona Fantea.

.

Vredi pročitati: Hari Poter

Novinarka Iva Gajić preporučila nam je da se na početku ove 2022. godine vratimo u Hogvorts i svet Harija Potera.

.

Vredi pročitati: "Majstor i Margarita"

U novogodišnjoj nedelji, diplomirana muzička umetnica Ivana Antić preporučuje klasik "Majstor i Margarita" ruskog pisca Mihaila Bulgakova.

.

Vredi pročitati: Priznajem da sam živeo

Novosadska novinarka Dragana Prica Kovačević ove nedelje preporučuje memoare čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerude "Priznajem da sam živeo".

.

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

Mladi novosadski načunik, inženjer i istraživač, ali i gitarista, kompozitor i frontmen benda Monohrom Oskar Marko preporučio nam je zanimljivu…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo