...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

AI preuzima vlast u budućnosti

23.05.2024.

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako bi se nosile s uticajem veštačke inteligencije na nejednakost.

.

Profesor Džefri Hinton rekao je za BBC da je "veoma zabrinut da će veštačka inteligencija preuzeti mnoge svakodnevne poslove", da bi to moglo da poveća nejednakost i da su potrebne reforme kako bi se to sprečilo.

Istakao je da iako smatra da će veštačka inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima, "a ne ljudima čiji poslovi budu izgubljeni i to će biti veoma loše za društvo".

Profesor Hinton je pionir neuronskih mreža, koje čine teorijsku osnovu veštačke inteligencije. Do prošle godine radio je u Google-u, ali napustio je tehnološkog giganta kako bi mogao slobodnije da govori o opasnostima od neregulisane veštačke inteligencije.

Profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost o pretnjama AI-ja za celokupno čovečanstvo. "Pokazuje se da vlade nisu bile voljne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije, a tehnološke kompanije ne ulažu dovoljno truda u bezbednost", tvrdi.

Hinton je rekao da za pet do 20 godina postoji verovatnoća da ćemo morati da se suočimo s problemom AI-ja koji bi mogao pokuša da preuzme vlast. "To bi dovelo do pretnje na nivou izumiranja za ljude jer bismo mogli da kreiramo oblik inteligencije koji je bolji od biološke inteligencije, a to je za nas veoma zabrinjavajuće", kaže on.

Veštačka inteligencija bi mogla da se autonomno razvije tako da ima za cilj preuzimanje kontrole, a to pokazuju i dosad benigni alati za, na primer, prevođenje teksta.

"Ono što me najviše brine kod AI-ja jeste da oni mogu samostalno da donose odluke o ubijanju ljudi", kaže.

Profesor Hinton predlaže stoga nešto poput Ženevske konvencije, međunarodnog ugovora za regulisanje vojne upotrebe veštačke inteligencije. "Ali mislim da se to neće dogoditi dok se ne dogode veoma gadne stvari", dodao je.

S obzirom da je u toku nova trka u naoružanju između SAD-a, Rusije i Kine, Hinton kaže da bi najbolje rešenje bila zabrana vojne upotrebe veštačke inteligencije.

Izvor:www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

Apple ukida funkciju Pay Later

Tehnološki gigant Apple odlučio je da ukine uslugu "Pay Later" koja je pokrenuta 2023. godine, zbog integracije sa kompanijom Affirm…

.

Toskana trejl: biciklistički izazov za novosadske srednjoškolce

Teško je zamisliti nešto što plemenitije i pozitivnije oblikuje duh mladog čoveka od dobrog putovanja! Mislim na ono pravo, avanturističko…

.

YouTube testira još jedan način borbe protiv blokiranja oglasa

YouTube testira novu metodu u borbi protiv blokatora oglasa (ad-blockera). Ovoga puta to uključuje prikazivanje pop-up prozora koji korisnike upozoravaju…

.

Microsoft odlaže lansiranje kontroverzne Recall AI funkcije

Microsoftova funkcija Recall AI neće biti lansirana sa prvom serijom Windows 11 Copilot+ računara 18. juna, kako je ranije bilo…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo