...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Lifestyle / Tehnologija

AI preuzima vlast u budućnosti

23.05.2024.

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako bi se nosile s uticajem veštačke inteligencije na nejednakost.

.

Profesor Džefri Hinton rekao je za BBC da je "veoma zabrinut da će veštačka inteligencija preuzeti mnoge svakodnevne poslove", da bi to moglo da poveća nejednakost i da su potrebne reforme kako bi se to sprečilo.

Istakao je da iako smatra da će veštačka inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima, "a ne ljudima čiji poslovi budu izgubljeni i to će biti veoma loše za društvo".

Profesor Hinton je pionir neuronskih mreža, koje čine teorijsku osnovu veštačke inteligencije. Do prošle godine radio je u Google-u, ali napustio je tehnološkog giganta kako bi mogao slobodnije da govori o opasnostima od neregulisane veštačke inteligencije.

Profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost o pretnjama AI-ja za celokupno čovečanstvo. "Pokazuje se da vlade nisu bile voljne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije, a tehnološke kompanije ne ulažu dovoljno truda u bezbednost", tvrdi.

Hinton je rekao da za pet do 20 godina postoji verovatnoća da ćemo morati da se suočimo s problemom AI-ja koji bi mogao pokuša da preuzme vlast. "To bi dovelo do pretnje na nivou izumiranja za ljude jer bismo mogli da kreiramo oblik inteligencije koji je bolji od biološke inteligencije, a to je za nas veoma zabrinjavajuće", kaže on.

Veštačka inteligencija bi mogla da se autonomno razvije tako da ima za cilj preuzimanje kontrole, a to pokazuju i dosad benigni alati za, na primer, prevođenje teksta.

"Ono što me najviše brine kod AI-ja jeste da oni mogu samostalno da donose odluke o ubijanju ljudi", kaže.

Profesor Hinton predlaže stoga nešto poput Ženevske konvencije, međunarodnog ugovora za regulisanje vojne upotrebe veštačke inteligencije. "Ali mislim da se to neće dogoditi dok se ne dogode veoma gadne stvari", dodao je.

S obzirom da je u toku nova trka u naoružanju između SAD-a, Rusije i Kine, Hinton kaže da bi najbolje rešenje bila zabrana vojne upotrebe veštačke inteligencije.

Izvor:www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Orao pao, orao pao

Jedan stanovnik Floride suočava se sa više optužbi, nakon što je upucao Volmartov dron za dostavu.

.

Međunarodnoj svemirskoj stanici se bliži uništenje

Nasa je za potrebe kompanije "Spejs eks" opredelila 843 miliona dolara kako bi Međunarodna svemirska stanica bila bezbedno – uništena.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Google razvija čet botove influensere

Prema informacijama koje je objavio The Information kompanija Google navodno razvija nove AI chat botove zasnovane na poznatim ličnostima i influenserima. Ove Google-ove chat botove pokretaće…

.

Navijači su tu, fale "samo" rezultati

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo prvo je nakon 24. godine na kome se takmiči naša fudbalska reprezentacija. Te 2000. godine, još uvek…

.

Kineska letelica donela kamenje sa tamne strane Meseca

Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju sa prvim uzorcima tla i stena sa neistražene, udaljene strane Meseca.

  • 13:40 Prava stvar
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo