...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

AI preuzima vlast u budućnosti

23.05.2024.

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako bi se nosile s uticajem veštačke inteligencije na nejednakost.

.

Profesor Džefri Hinton rekao je za BBC da je "veoma zabrinut da će veštačka inteligencija preuzeti mnoge svakodnevne poslove", da bi to moglo da poveća nejednakost i da su potrebne reforme kako bi se to sprečilo.

Istakao je da iako smatra da će veštačka inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima, "a ne ljudima čiji poslovi budu izgubljeni i to će biti veoma loše za društvo".

Profesor Hinton je pionir neuronskih mreža, koje čine teorijsku osnovu veštačke inteligencije. Do prošle godine radio je u Google-u, ali napustio je tehnološkog giganta kako bi mogao slobodnije da govori o opasnostima od neregulisane veštačke inteligencije.

Profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost o pretnjama AI-ja za celokupno čovečanstvo. "Pokazuje se da vlade nisu bile voljne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije, a tehnološke kompanije ne ulažu dovoljno truda u bezbednost", tvrdi.

Hinton je rekao da za pet do 20 godina postoji verovatnoća da ćemo morati da se suočimo s problemom AI-ja koji bi mogao pokuša da preuzme vlast. "To bi dovelo do pretnje na nivou izumiranja za ljude jer bismo mogli da kreiramo oblik inteligencije koji je bolji od biološke inteligencije, a to je za nas veoma zabrinjavajuće", kaže on.

Veštačka inteligencija bi mogla da se autonomno razvije tako da ima za cilj preuzimanje kontrole, a to pokazuju i dosad benigni alati za, na primer, prevođenje teksta.

"Ono što me najviše brine kod AI-ja jeste da oni mogu samostalno da donose odluke o ubijanju ljudi", kaže.

Profesor Hinton predlaže stoga nešto poput Ženevske konvencije, međunarodnog ugovora za regulisanje vojne upotrebe veštačke inteligencije. "Ali mislim da se to neće dogoditi dok se ne dogode veoma gadne stvari", dodao je.

S obzirom da je u toku nova trka u naoružanju između SAD-a, Rusije i Kine, Hinton kaže da bi najbolje rešenje bila zabrana vojne upotrebe veštačke inteligencije.

Izvor:www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Putovanje s ljubimcem pripremiti na vreme

U vreme godišnjih odmora jedno od pitanja koje sebi postavljaju vlasnici pasa i mačaka je da li da vode svoje…

.

OpenAI najavio svoj pretraživač - SearchGPT

Možda ChatGPT već doživljavate kao pretraživač - uostalom, možete unositi upite slične onima koje biste stavili u Google ili Bing.…

.

Otvaranje Olimpijade u Parizu biće drugačije od svih do sada

Ceremonija otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. osmišljena je tako da bude drugačija od bilo koje u prethodnim godinama.…

.

Istraga o tome da li se AI koristi za određivanje cena

Federalna trgovinska komisija (FTC) u SAD pokrenula je istragu o tome kako kompanije koriste veštačku inteligenciju (AI) za određivanje cena…

.

Neprijatnosti u avio saobraćaju: kad ti let pokvari odmor

Jeftini letovi, kako to divno zvuči. Za nekoliko sati si na moru, nema cimanja, vožnje i umora od puta. Ali,…

.

Intel najavio ažuriranja za procesore 13. i 14. generacije

Intel je najavio nova softverska ažuriranja kojima će pokušati da reši kritične probleme koji pogađaju neke od njegovih procesora 13.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo