...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Koljka i Sašenjka"

06.02.2023.

Milan Tripković novosadski je pisac, profesor i jedan od osnivača knjižare Bulevar books. Njegov roman "Klub istinskih stvaralaca" našao se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Preporučujemo da svakako pročitate njegovu knjigu, dok Milan kaže da obavezno treba pročitati i roman "Koljka i Sašenjka", Uglješe Šajtinca. 

.

Prema njegovim rečima, to je fantastičan lirski roman koji ponovo pokazuje da je Uglješa majstor pisane reči. U njemu, autor pišući o sebi i svojim najintimnijim osećanjima, zapravo govori o jednom vremenu.

"I to ne samo o tom vremenu kada nastaje knjiga. Preokupacija i imaginacija koju on stalno ima pred sobom je Puškin. On transponuje ovo naše vreme u 19. vek. Uspeva da ispiše jednu univerzalnu priču koja o mnogo čemu govori, ali kroz jedan rafiniran, jasan i lep jezik. To je jedan izuzetan roman koji nikoga neće razočarati", kaže Milan. 

"Koljka i Sašenjka" pripovedaju o savremenoj banatskoj svakodnevnici u kojoj se, u svesti dvoje junaka, neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome se odmah prepozna Puškin.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ciljevi"

Preporuka knjige za ovu nedelju dolazi "sa izvora", iz Gradske biblioteke Novog Sada. Ljiljana Maširević je bibliotekarka u ogranku "Stevan…

.

NOFEK broj 7: tri dana druženja s knjigom

Novosadski festival knjige NOFEK održava se ove godine po sedmi put, u periodu od 8. do 10. septembra u bašti…

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

.

Vredi pročitati "Bogate devojke"

Aleksandra Bučko iz EU info pointa za ovu nedelju preporučuje knjigu "Bogate devojke" autorke Zilke Šojerman.

.

Pesme domaćih mladih autora su veoma kvalitetne

Leto je vreme kada, makar na kratko, uspevamo da se odmorimo od svakodnevnih aktivnosti i posvetimo se nekim zanimljivim stvarima…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo