...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Koljka i Sašenjka"

06.02.2023.

Milan Tripković novosadski je pisac, profesor i jedan od osnivača knjižare Bulevar books. Njegov roman "Klub istinskih stvaralaca" našao se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Preporučujemo da svakako pročitate njegovu knjigu, dok Milan kaže da obavezno treba pročitati i roman "Koljka i Sašenjka", Uglješe Šajtinca. 

.

Prema njegovim rečima, to je fantastičan lirski roman koji ponovo pokazuje da je Uglješa majstor pisane reči. U njemu, autor pišući o sebi i svojim najintimnijim osećanjima, zapravo govori o jednom vremenu.

"I to ne samo o tom vremenu kada nastaje knjiga. Preokupacija i imaginacija koju on stalno ima pred sobom je Puškin. On transponuje ovo naše vreme u 19. vek. Uspeva da ispiše jednu univerzalnu priču koja o mnogo čemu govori, ali kroz jedan rafiniran, jasan i lep jezik. To je jedan izuzetan roman koji nikoga neće razočarati", kaže Milan. 

"Koljka i Sašenjka" pripovedaju o savremenoj banatskoj svakodnevnici u kojoj se, u svesti dvoje junaka, neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome se odmah prepozna Puškin.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo