...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Koljka i Sašenjka"

06.02.2023.

Milan Tripković novosadski je pisac, profesor i jedan od osnivača knjižare Bulevar books. Njegov roman "Klub istinskih stvaralaca" našao se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Preporučujemo da svakako pročitate njegovu knjigu, dok Milan kaže da obavezno treba pročitati i roman "Koljka i Sašenjka", Uglješe Šajtinca. 

.

Prema njegovim rečima, to je fantastičan lirski roman koji ponovo pokazuje da je Uglješa majstor pisane reči. U njemu, autor pišući o sebi i svojim najintimnijim osećanjima, zapravo govori o jednom vremenu.

"I to ne samo o tom vremenu kada nastaje knjiga. Preokupacija i imaginacija koju on stalno ima pred sobom je Puškin. On transponuje ovo naše vreme u 19. vek. Uspeva da ispiše jednu univerzalnu priču koja o mnogo čemu govori, ali kroz jedan rafiniran, jasan i lep jezik. To je jedan izuzetan roman koji nikoga neće razočarati", kaže Milan. 

"Koljka i Sašenjka" pripovedaju o savremenoj banatskoj svakodnevnici u kojoj se, u svesti dvoje junaka, neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome se odmah prepozna Puškin.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Poezija će uvek biti potrebna

"Medicina, pravo, biznis, inženjering, sve su to plemenite aktivnosti neophodne za održavanje života. Ali, poezija, lepota, romansa, ljubav, to je…

.

Sajam knjiga u Novom Sadu privukao mlade

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu održan je prošle nedelje i privukao je veliki broj posetilaca koji su imali mogućnost da…

.

Vredi pročitati: "Kopenhaška trilogija"

Urednica Glasa Podrinja Tanja Trifković kao obaveznu literaturu za čitanje preporučuje "Kopenhašku trilogiju", autorke Tove Ditlevsen. 

.

Raznolika ponuda knjiga i sadržaja na Sajmu knjiga

Međunarodni sajam knjiga i izložbu umetnosti "Art Expo" možete posetiti na Novosadskom sajmu do ponedeljka 13. marta. Pored glavnog sadržaja,…

.

Vredi pročitati "Izuzetno glasno i neverovatno blizu"

Multimedijalni umetnik Vojin Ivkov za ovu nedelju preporučuje knjigu "Izuzetno glasno i neverovatno blizu", autora Džonatana Safrana Fora.

.

Vredi pročitati: "Četiri sporazuma"

Ana Jovanovski je omladinska radnica i aktivistkinja. Sa mladima radi u oblastima kulture, slobodnog vremena i medija. Preporučuje knjigu "Četiri…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo