...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Knjiga o groblju"

13.06.2016.

Mladi pop izvođač Luke Black vam preporučuje da pročitate "Knjigu o groblju" Nila Gejmena, naizgled dečiju knjigu koja se zapravo može dopasti svima.

.

Za "Knjigu o groblju" Nila Gejmena mnogi kažu da je najbolje ostvarenje ovog vrlo svestranog autora. Ideju za zaplet je dobio je mnogo pre nego što je objavio samu knjigu, davne '85. godine kada je video svog tada dvogodišnjeg sina Majka kako vozi tricikl po groblju preko puta kuće u kojoj su živeli. Kako kaže i Luke, ovo je knjiga za odrasle koja je samo prividno napisana kao štivo za decu.

"Kao i većina njegovih radova, i ova knjiga je napisana za decu i adolescente. Međutim, ona za mene predstavlja mešavinu filma Tima Bartona i Harija Potera. Ona jeste napisana rečnikom koji je razumljiv deci, ali opet, ne verujem da bi je svako dete pročitalo upravo zbog toga što u njoj postoji ipak nešto što njima nije lako shvatljivo", kaže Luke.

Poželeo sam da imao mogućnost da pročitam i čitam iznova ovu knjigu kada sam bio mlađi, a sada mi je žao što je ja nisam napisao, izjavio je svojevremeno australijski pisac Gart Niks o "Knjizi o groblju", a formalna potvrda o kvalitetu ovog dela su i književne nagrade Hugo i Njuberi koje je Gejmen osvojio 2009. godine. Luke je odabrao ovu knjigu za preporuku, jer je njen narativ svakako nešto što može da se opiše u dugometražnom animiranom filmu bartonovske estetike.

"Kao što je slučaj i sa Diznijevim filmovima, recimo, i ova knjiga postaje bolja kako vreme odmiče i kako si stariji, jer tada shvataš dublju poruku ovakvih dela. Generalno sam pročitao sve što je Gejmen napisao, preporučio bih i njegovu zbirku priča 'Fragile Things'. Za svaku priču postoji i obrazloženje zašto i kada ju je napisao i njegov stil pisanja čini da se osećaš blisko sa njim, kao da ga poznaješ", kaže Luke.

Irac Nil Džordan, dobitnik oskara za najbolji originalni scenario za film "Igra plakanja", potpisao je ugovor za snimanje filmske adaptacije "Knjige o groblju", ali još uvek ne postoji tačno vreme snimanja i objavljivanja filma. Zato, do tada, knjigu u ruke!

S.B.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Knjiga o groblju"

Prva književnica koja piše epsku fantastiku i autorka knjige "Afanasi: Večni san" Tatjana Popov ove nedelje preporučuje roman "Knjiga o…

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. maja

Novi Sad ove nedelje nudi interesantan niz događaja, uključujući koncerte, filmske projekcije, promocije, predstave i žurke koje ne smete propustiti.

.

Vredi pročitati: "Ključevi dobra i zla"

Slobodan Šušnjević je novosadski fotoreporter, aktivista, poštovalac i ljubitelj književnosti. Poznat po akciji koju duže od decenije organizuje svakog 6.…

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. maja

Zanimljivih događaja ne nedostaje ni ove nedelje u Novom Sadu.

.

Konkurs za podršku mladim umetnicima

Mreža kulturnih stanica raspisala je konkurs za podršku mladim novosadskim umetnicima pod nazivom "Dolazimo!".

.

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo