...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Hazarski rečnik"

03.10.2022.

Početak oktobra i jesenji dani koji su pred nama su idealni za domaće klasike kao što je "Hazarski rečnik" Milorada Pavića, koji nam je preporučio filmski kritičar Marko Pilja.

.

Iako govori o nestanku jednog naroda i civilizacije između tri najzačajnije religije, ovo je pre svega roman o životu i njegovim tajnama i sudbni savremeng sveta.

"Čitao sam ovu knjigu kada sam bio mlađi i hteo sam da joj se vratim jer mi je ostala u sećanju kao čudna i zanimljiva, što i jeste. Preporučio bih je ljudima koji ne vole linearne priče u knjigama, jer je ovo sve samo ne to. Svet koji gradi je neverovatno velik i zbog te strukture, sa dosta opisa, građenje tog sveta je putanja koju bih preporučio svima", kaže Marko.

Kritičari tvrde da je ovo najznačajnije delo srpske književnosti u drugoj polovini 20. veka. Pavić je za ovo delo dobio i NIN-ovu nagradu a časopis Njujork tajms je "Hazarski rečnik" uvrstio u sedam najboljih knjiga po izboru urednika te 1988. godine.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 28. novembra do 4. decembra

Prva nedelja poslednjeg meseca u 2022. godini donosi nam dosta zanimljivih koncerata i žurki.

.

Vredi pročitati: Stevan Pešić "Katmandu"

Stevan Pešić je jedan od naših poslednjih velikih putopisaca, ali manje poznat mladjoj čitalačkoj publici.  Rodjen je 1936. u Kovilju.…

.

Kaleidoscope: Prva nelinearna serija

Netfliksova serija "Kaleidoscope" donosi novo iskustvo gledanja, jer će njene epizode moći da se gledaju bilo kojim redosledom.

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Suba u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Proteklog vikenda otvorena je interaktivna izložba “Suba Soba” u Kreativnom distriktu, koja je posvećena pioniru elektronske muzike u Juguslaviji -…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo