...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Kultura / Knjiga

Vredi čitati "Moju borbu" Karl Uvea Knausgora

15.04.2019.

Kada ideja za štivo vredno čitanja dođe od momka koji je i sam napisao roman, za čiji je nacrt osvojio Ninovu stipendiju, gotovo je sigurno da ovaj savet ne može biti loš. Autor romana "Ništa se nije desilo" Stefan Janjić, ovom preporukom stavio je pred ljubitelje čitanja jedan izazov.

.

foto: bukmarkić

"Preporučio bih čitaocima knjigu 'Moja borba' Karl Uvea Knausgora. Izdavač za Srbiju je izdavačka kuća Buka. Pretpostavljam da će malo čitalaca prihvatiti ovaj predlog zato što je reč o šestotomnom romanu sa više od 3.500 stranica."

Stefan nam je objasnio da je reč o autobiografskom delu jednog Norvežanina koji bukvalno ispisuje čitavu svoju životnu priču, od svog detinjstva do dana kada postaje otac.

"Knjiga je toliko fascinantna da prosto ne možete da je ispustite iz ruke. To je nešto što se lako čita, a nije lako štivo. To je nešto što na neverovatan način podstiče empatiju, daje utisak da niste sami u svojim problemima. Da postoji neko sa sličnim patnjama koje možda nikada niste naglas formulisali, ali ih svakako proživljavate iz dana u dan" rekao nam je Stefan.

On je dodao i da misli da takva vrsta iskrenosti nikada nije viđena u književnosti i da mnogi kritičaru kažu da je Knausgor dokazao da se može pisati na nov način.

"Ova knjiga je nešto potpuno neviđeno i siguran sam da onaj ko odluči da uloži svoje vreme da pročita ovu knjigu, neće biti razočaran", tvrdi Stefan Janjić

M. M.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo