...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

14.04.2019.

Ne dajte kišnom vikendu da vam pokvari predstojeću nedelju!

.

Ponedeljak, 15. april

Jedan od najaktivnijih prostora kulturne produkcije i razmene u Srbiji - Kulturni Centar Magacin iz Beograda dolazi u Novi Sad, u KC Lab. Tema razgovora sa korisnicima Magacina, koji su istvoremeno i oni koji prostorom upravljaju, ali i organizuju programske i ostale aktivnosti, biće Model otvorenog kalendara, koji omogućava suživot i produktivni rad više od 100 različitih formalnih i neformalnih organizacija i inicijativa iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva i društvenog delovanja - od savremenog cirkusa do regionalne istorije i od biciklističkog aktivizma do eksperimentalnih plesnih praksi. Početak je u 19 časova.

Utorak, 16. april

Promocija volonterskih kampova i veganska večera biće održani u Omladinskom centru CK13. Zamenite obrok s nogu veganskom večerom u društvu i dođite da čujete iskustva volontera koji su učestovali na volonterskim radnim kampovima u Srbiji i svetu. Početak je u 19:30.

Diskusija "Društveni mitovi mladih i (ne)rad na sebi" biće održana u Kulturnom centru Lab. Ova ne baš tipična diskusija će jednim slobodnijim pristupom pokušati da dođe do jedinstvenog i revolucionarnog odgovora "Kada bi se mladi pitali na čemu bi oni hteli da rade, šta bi bio NJIHOV odgovor, a ne odgovor 'stručnih lica' koja su odavno zaboravila šta znači biti mlad?" Početak je u 19 sati.

Miloš Zubac i Milan Korać + Šinobusi stižu u knjižaru Bulevar books. Njih dvojica će koncertno predstaviti zajednički album Serbia. Ovaj album društveno angažovanih stihova, na kojem se pored Miloševih i Milanovih tekstova nalaze i stihovi klasika srpske književnosti – Vladislava Petkovića Disa, Milutina Bojića, Miloša Crnjanskog, Milovana Danojlića i Pera Zubca – objavljen je na Dan državnosti, 15. februara, a potpisuje ga izdavač Rock Svirke Records. Početak je u 20 časova, a ulaz je 400 dinara.

Sreda, 17. april

U periodu od 28. aprila do 15. juna predstavnici umetničkog pokreta Sobakaisti će putovati i nastupati po Pirinejskom poluostrvu, a njihove avanture moći ćete da pratite preko svih društvenih mreža, kao i na sajtu www.sobakaisti.org. Ulaz na događaj besplatan, ali će svi gosti imati mogućnost da pomognu turneju slobodnim donacijama, kupovinom proizvoda iz Soby-šopa, kao i učlanjenjem u internacionalni fan klub Sobakaisti. Početak je u 20 časova.

Četvrtak, 18. april

Tribina "Šta nam je ostalo od postmoderne" biće održana u CK13. Zašto se danas jedva govori o postmoderni? Da li se sada već nalazimo u post-postmodernoj epohi ili je naprosto postalo jasno da smo i dalje deo moderne? Koje su bile Liotarove izvorne intencije 1979. godine, dakle pre 40 godina, kada je objavio Postmoderno stanje? Odgovore na neka od ovih pitanja dobićete od 20 časova.

TraNSfer postaje punoletan. Klub studenata psihologije TraNSfer osnovan je u aprilu 2001. godine na inicijativu grupe ambicioznih i preduzimljivih studenata, koji su imali želju da poboljšaju kvalitet studija, doprinesu rešavanju društvenih problema u zajednici, kao i da pomognu izgrađivanju adekvatne slike o psihološkoj struci u javnosti. Od tada je prošlo 18 godina i TraNSfer je prošao kroz razne promene, kako svojih članova, tako i aktivnosti koje su se odvijale. Odlučili su da proslave ovaj dugačak period zajedničkog druženja i rada u KC Labu. Početak je u 18 časova.

Jazz Jam Session biće održan u Kulturnom centru Lab, ova prilika nosi naziv Elektro Čvorci. Najavu za ovaj događaj ovaj put prepisujemo, jer nam je bila preslatka: Pile svira solo i sam kod kuće. Vežba. Radi. Aranžira. Svira u mnogo sastava, bendova. Više instrumenata. Klavir, kaval, saksofon. I biće ih sve više. Zvuk. Zeka je gitarista. I on vežba. Svira kod kuće. Aranžira. Svira sa ljudima. Organizuje. Omogućava. Bio je metalac. I dalje je.  Zvuk. Kovinac je fagotista. Fagot je drveni duvački instrument. Bassoon. I sam i sa drugima. U simfonijskom. Nekad peva, recituje. Nosi leopard print. Zvuk. Deja snima, montira, video, audio. Kreira. Pravi i pušta muziku. Koristi elektronske sprave. Kamere. Borilačke veštine. On je tu. Uvek. Za sve. Zvuk. Početak je u 21 čas, a ulaz 150 dinara.

Promocija reizdanja romana "Ništa se nije desilo" autora Stefana Janjića biće održana u KS Svilari. Ovaj roman dobio je NIN-ovu književnu stipendiju za rukopis u nastajanju, potom je bio u širem izboru za NIN-ovu nagradu, a kompletan tiraž prvog izdanja rasprodao se samo dve nedelje nakon puštanja u prodaju i bilo je bukvalno nemoguće doći do primerka, osim ako vam ga neko ko je na vreme bio upućen ne bi pozajmio. Drugo izdanje romana potpisuje izdavačka kuća Imprimatur, poznata po najvišim kriterijumima kada je u pitanju izbor autora za saradnju. Nakon promocije u Banjaluci, ovo je prva promocija romana "Ništa se nije desilo", kakvu on zaslužuje - pred novosadskom publikom i u stanici kulture. Početak je u 19 časova.

Petak, 19. april

Sluškavac žurka biće održana u Kulturnom centru Lab. Svi koji ih prate dobro šta šeruju i kakvu muziku vole, a to ih dovodi do zaključka da neće biti trepa i dabstepa. Trudiće se da vas izvozaju jer je ipak žurka u pitanju i moraju se svi dobro provesti. Muziku će puštati  Miles High, tako da ne morate brinuti. Ulaz je 100 dinara, a početak u 21 čas.

Plastic Sunday nastupiće u Domu b-612. Nastali su 2010. godine i njihov muzički izraz se prostire od garažnog rokenrola preko psihodelije i indie zvuka sa uticajima noise-a i shoegaze-a. Web magazin Popboks ih proglašava najboljim debitantima 2010. godine. Iza sebe imaju tri online izdanja: "Razum Traži Razloge","Komunikacija" i "Svetlost U Tebi". Početak je u 21:30, a ulaz 300 dinara. 

Posle nastupa na Sajmu, jedni od trenutno najpoznatijih novosadskih repera Bekfleš stižu u Gerila bar. Njih ili volite ili ne, ali apsolutno sigurno znate ko su. Ako niste ljubitelji, bolje da očima preletite na sledeći događaj, a ako ste fanovi, samo da znate da je početak od 22:30 a upad 400 dinara.

Kultna beogradska rok grupa Električni orgazam stiže u Firči Think Tank Studio u okviru velike turneje na kojoj promoviše svoj dvanaesti studijski album, pod nazivom "Gde smo sad?" Novi album donosi mešavinu roka i bluza, sa upečatljivim tekstovima i prepoznatljivim vokalima Srđana Gojkovića Gileta i Ljube Đukića, koji slušaoca neminovno navodi na sve raznovrsne faze ovog kultnog beogradskog sastava. Početak je u 22 časa, a cena karte je 800, dok će na dan koncerta biti 1.000 dinara.

Subota, 20. april

Straight Mickey and the Boyz i SLONZ nastupiće u knjižari Bulevar books. Straight Mickey and the Boyz je bend koji je na istoj liniji i istom zadatku na kojem smo i sami, budi ljude da dignu glave, da se otrgnu od inercije i uzmu svoje živote u svoje ruke. Ovaj bend je jedan od najzaslužnijih što je alternativna scena, i druga strana onoga što se nameće, vidljivija i spašena odlaska u zone koje su neuočljive i nedostupne, a najprepoznatljiviji su po tome što nam otrežnjujuće kažu "Jutro sve promeniti neće." Pre njih sviraće i odličan, mladi, već dobrom delu publike poznat i omiljen bend, Slonz. Početak je u 21:30 a ulaz je 500 dinara.

Još jedan spektakl čeka vas u fabrici vinyla, odnosno u Soulpeddleru. Chongi & The Smokers su garažni rock trio iz drugog najvećeg grada u Bugarskoj. The Filters je petočlani rock bend iz Beograda koji svoju muziku peva na engleskom jeziku. Do sada su objavili jedan EP, kao i single "Pretty girl". Bend trenutno radi na pripremi spotova i prvog albuma. Stiff Buscemi nastao je 2017. godine kroz seriju jam session-a. Trenutno rade na svom prvom EP-ju. Ulaz je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Promocija Fipinog albuma "Heartsongs for the Brave" biće održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. U pitanju je događaj koji predstavlja kulminaciju desetogodišnjeg putovanja kroz velove indie-americane ovog originalnog i neobičnog kantautora i producenta. Dođite na jedinstveni audio-vizuelni spektakl u kojem će Fipa, u punom sastavu sa novim pratećim bendom, zvukom ispuniti svoj gradski kvart. Album "Heartsongs for the Brave" izašao je 21. marta, a nastao je na relaciji Novi Sad - New York i sniman sa ekipom koja je sarađivala sa velikanima američke indie i pop scene poput They Might Be Giants, Neko Case, Moby, City and Colour, Ryuichi Sakamoto... Možete ga preslušati i preuzeti digitalno sa https://fanlink.to/fipa a na promociji će biti dostupno i fizičko izdanje. Ulaz je besplatan ali zbog specifičnosti događaja i ograničenog broja publike, dođite na vreme. Početak je u 19 časova.

Zagrebački bend Brkovi će posle dužeg vremena održati samostalni nastup u Novom Sadu. Koncert će biti održan u Hali 6 Novosadskog sajma. Do sada su imali nekoliko nezaboravnih nastupa u Novom Sadu, od kojih su oni poslednjih godina bili rasprodati danima pre održavanja. Atmofera na koncertima je bila euforična, te se "brkati mladići" sada sa posebnim nestrpljenjem vraćaju u grad u kojem ih publika svojom podrškom motiviše da daju najbolje od sebe. Cena karte je 1.200 dinara, a početak je u 21 čas.

Možda te još zanima:

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. marta

Proleće nam polako stiže, a dokaz su odlični događaji ove nedelje!

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. marta

Početak marta donosi nam veliki izbor događaja!

.

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

Sudeći po raznovrsnosti i broju ovonedeljnih događaja, petak postaje nova subota! 

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. februara

Dan zaljubljenih povod je za mnoge događaje ove nedelje. 

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo