...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Književnost ima budućnost, ako se držimo zajedno

11.09.2023.

Sedmi Novosadski festival knjige (NOFEK) još jednom je pokazao da književnost i pisana reč i dalje vrede, da imaju svoju publiku i odlično funkcionišu kada se umreže sa drugim umetničkim formama. Tokom tri dana festivala publika je, u ušuškanom dvorištu hotela Vojvodina, gledala i slušala tribine, diskusije, predstave i koncerte. Svi sadržaji, kao i duh NOFEK-a okrenuti su mladima. 

.

Između ostalih, na festivalu je dodeljena i nagrada "Poenta" za najboljeg mladog autora između dva festivala i to aforističaru Jovanu Zafiroviću za knjigu "Glavom kroz stid“. Na otvaranju je dodeljeno i priznanje našem novinaru i voditelju Jovanu Marjanoviću, za doprinos radu mladih u kulturi. Ono što je sa otvaranja ostalo kao poruka je - da su mladi pokretači promena u kulturi i umetnosti. Oni su snaga u koju treba ulagati.

Direktor festivala Milan Ćosić kaže da su mladi ti koji su stvarali epohe i remek dela.

"Naravno da je tu bilo i iskusnih pisaca, ali mladost grupiše u celinu i stvara zajedništvo. Nama su od početka mladi ciljna grupa. Misija NOFEK-a je da stvori prostor za neometano stvaralaštvo mladih u kulturi, u književnosti prvenstveno. Tih godina kada smo pokrenuli festival nije postojalo mnogo mogućnosti za mlade da neometano stvaraju, bez nekih urednika ili starijih kolega koji nemaju sluha za njih", kaže Milan. 

nofek2 png

Ovogodišnji program pokazao je i da književnost nije izolovana, već je protkana s mnogim drugim formama, o čemu se i govorilo na tribini o književnosti i video igrama. Njena višedimenzionalnost se kreće od modernog, preko tradicionalnog i mitskog, do savremenog i alternativnog stvaralaštva. 

"Sve na planeti je nastalo na pisanoj reči, svi naši civilizacijski uspesi počivaju na kniževnim delima", ističe Milan i dodaje da sve ove forme i sadržaje na NOFEK-u spaja ljubav prema umetnosti i kulturi. 

Festival je zatvoren pozorišnom predstavom "Jubilej 55 - Gospodin Foka" Dramskog studija AKUD UNS "Sonja Marinković", u režiji Milana Pletela. Ekipa festivala odmah nakon završetka kreće u planiranje narednog izdanja, a Milan kaže da sve ove godine pokazuju da književnost i mladi autori u Novom Sadu imaju budućnost.

"Samo treba da se drže zajedno, samo tako možemo da uspemo. Naravno da iskoče neki pojedinci koji se probiju samostalno, ali to je samo sreća jednog čoveka. Ako želimo da imamo branšu, kritičnu masu, kontinuitet i održivost, moramo da se držimo zajedno", kaže Milan.

J. Božić

Foto: O radio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "I onda opet, iz početka"

Tamara Rahimić iz organizacije Novosadskog festivala knjige preporučuje novo delo našeg sugrađanina, Filipa Grujića.

.

NOFEK broj 7: tri dana druženja s knjigom

Novosadski festival knjige NOFEK održava se ove godine po sedmi put, u periodu od 8. do 10. septembra u bašti…

.

Pesme domaćih mladih autora su veoma kvalitetne

Leto je vreme kada, makar na kratko, uspevamo da se odmorimo od svakodnevnih aktivnosti i posvetimo se nekim zanimljivim stvarima…

.

Profesionalni pristup amaterskom pozorištu

Glumačka trupa AKUD "Sonja Marinković" okuplja mlade zaljubljenike u "daske koje život znače". Članovima ove trupe pozorište i glumački poziv,…

.

Pesma mora da ima svoju unutrašnju melodiju i ritam

Objavljivanje sopstvene zbirke pesama u današnje vreme veoma je težak, neizvestan i dugotrajan posao. I dok se druga zbirka pesama…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo