...
TRENUTNO18:00 - 19:00Superoperater

Kultura / Galerija

GIF - retro forma koja inspiriše!

02.08.2024.

Organizatori subotičkog Festivala gifova, GIF festa, nedavno su objavili da je otvoren konkurs za ovogodišnji, 12. po redu festival. Gif, odnosno, graphic interchange format je sada već retro kompjuterski format, primitivna, veoma jednostavna animacija koja i danas kreatorima pruža mnogo mogućnosti za umetnički izraz. O tome kako je nastao GIF Fest, koliko taj medij još živi i koliko se koristi u umetnosti, kao i o tome šta čini vrednost jednog gifa, razgovarali smo sa MIrjanom Šormaz Mitrić jednom od inicijatorki festivala.

.

"Ideja je nastala spontano. Ja sam grafička dizajnerka po struci. Počelo je od pasioniranog gledanja gifova i nekako smo došli na ideju da pokrenemo festival, Ove godine se održava 12. put", kaže Mirjana.

Gif je sada već retro forma. Šta on može da ponudi jednom umetniku?

Gif postoji već 30 godina. Zamišljeno je da bude kao neki polu-animirani baner, jer se tu radi o specifičnoj animaciji  koja je dosta isprekidana. Slike se vrte u lupu i draž je u tome što je taj lup beskonačan! U jednom momentu, on je izgubio smisao kao komercijlna forma pogodna za reklame, ali je dosta autora onda pronašlo tu dobar način da izraze svoje ideje.

gif5

Znači, gif je i dalje živ u umetnosti, kao forma, odnosno, medij?

Mi pratimo sajtove i ljude koji se time bave. Vidimo da on i dalje živi, na osnovu prijava na konkurs kojih je svake godine pedesetak. Sam gif može da bude veoma jednostavnan, od dva frejma ili kadra, ali može da bude i izuzetno složen i da se radi u Fotošopu ili After efektu,sa dosta detalja. Može da bude zahtevan. 

Odakle su učesnici? Da li postoje autori koji su afirmisani baš kao 'GiF umetnici'?

Naš najpozantiiji autor je Miloš Rajković iz Beograda, on je i učestvovao na pprvom GIF festu. Posle je jako napredovao i to razvio, čak je za kompaniju Guči radio niz nekih gifova za reklamne kampanje. On je broj jedan, po mom mišljenju. Ima otkačene gifove i glavna inspiracija su mu naši stari filmovi.

Tu je, recimo, Amerikanac Bil Domonkos koji ima "vintidž" stil gifova, vrlo je plodan u tom radu. Zatim, Saša Kac iz Rusije, Zlata Petjeva iz Bugarske, tu je Dalibor Rajninger i tako dalje. Postoji svojevrstan “kult gifova", pogotovu zbog toga što može da se komercijalizuje i da ljudi žive od toga. Mnogi trejleri za filmove su, recimo, urađeni u gif formatu.

Prijave za ovogodišnji GIF fest otvorene su do 25. avgusta, na adresu gifest.subotica@gmail.com. Tema je slobodna  a svaki autor može da pošalje do pet svojih originalnih radova.

GIF4a

"Ovogodišnji GIF fest će biti održan 14 septembra, u prostorijama Udruženja građana 'Klara i Rosa' u Subotici. Biće dobar muzički program, DJ set i naravno, projekcije na tri platna. Mi smo skromni, nas samo jednim malim delom sponzoriše grad Subotica, ostalo sve pravimo na prijateljskoj osnovi", zaključuje Mirjana.

Marko Jakovljev

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Razumemo li se i bez reči?

Nije novina da je komunikacija slikom/videom odavno postala normalna, uobičajena i poželjna. Dokaz tome je i ekspanzija i popularnost TikToka,…

.

Konkurs za GIFEST#10

Otvoren je konkurs za deseti, jubilarni GIFEST. Učešće na festivalu je besplatno i mogu se prijaviti svi koji to žele.…

.

Napravi svoj GIF

Otvoren je konkurs za deveti festival gifova GIFEST#9. Autori svoje radove mogu poslati na mail gifest.subotica@gmail.com do 28. maja.

.

Facebook kupio Giphy

Iz godine u godinu sve više se postavlja pitanje da li internet postaje centralizovan. Velike korporacije kupuju manje i to…

.

Disney+, baby Yoda i nevolje sa gifovima

Novi zeleni junak koji još uvek nema ime, ali ga svi zovu beba Yoda, osvojio je internet nakon što je…

.

Gradovi postaju glavni junaci na prvom Street Movies Festivalu

Street Movies Festival održava se po prvi put od 18. do 22. septembra na dve lokacije u Beogradu – u…

  • 17:40 Prava stvar
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Superoperater
  • 19:00 Škripa
  • 20:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo