...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Kultura / Film

"The Batman": Dobar film koji je imao mnogo više potencijala

06.04.2022.

Početkom marta u bioskope je stigao "The Batman" - reboot filmske franšize jednog od najpopularnijih superheroja. Nakon veoma uspešne trilogije "The Dark Knight" Kristofera Nolana, imali smo pomalo zaboravljenog Betmena sa Benom Aflekom. DC Universe je restartovao franšizu sa Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi, međutim, postavlja se pitanje da li je novi naslov ispunio očekivanja?

.

"The Dark Knight" trilogija Kristofera Nolana, sa Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi, postavila je visoke standarde, ne samo kada je Betmen u pitanju, već i generalno filmovi o superherojima. Zaradila je više od 2.4 milijarde dolara i ocenjena je kao jedna od najboljih trilogija svih vremena. Tu su i dva Oskara – za najbolju sporednu ulogu (Hit Ledžer) i najbolju montažu zvuka (Ričard King).

Nakon toliko uspešnog serijala, usledio je Betmen sa Benom Aflekom u glavnoj ulozi, ali nije ispunio očekivanja. DC Universe je želeo da vrati svog glavnog superheroja na velika vrata, pa smo tako dobili film "The Batman" sa Robertom Patinsonom u ulozi Mračnog viteza.

thebatman2 png

foto: Warner Bros

Administrator Facebook stranice "Recenzije iz pakla" Milan Kovačević kaže da je polovično zadovoljan novim ostvarenjem. Smatra da je film imao mnogo više potencijala, ali da poseduje dobre segmente.

"Tu pre svega mislim na negativce. Pol Dejno je odradio prilično dobru stvar, jer gde god da se pojavi odradi uloge na maestralan način, tako i ovde. Psihologija karaktera i sama njegova pojava je bila izvanredna. On je najsvetlija tačka, pored Kolina Farela koji je tu bio u ulozi Pingvina i zaista je, takođe, odradio fenomenalan posao. Ali, mislim da nije iskorišćen koliko je mogao da bude. Endi Serkis me je prilično razočarao u ulozi Alfreda Penivorta. Mislim da nije bio dovoljno iskorišćen, jer ako pogledamo glumce koji su bili uključeni u projekat, zaista su imena izvanredna, a njega smatram jednim od najviđenijih i najboljih tu. Mislim da je njegov karakter apsolutno neiskorišćen. Hoću da kažem da je ceo film imao potencijala da bude mnogo više od onoga što je ispao", ocenjuje Milan.

"The Batman" se trenutno nalazi na prvom mestu box office liste kao film koji je zaradio najviše novca u 2022. Mladi sa kojima smo razgovarali uglavnom su zadovoljni novim ostvarenjem, ali smatraju da je film mogao da traje manje od tri sata.

"Novi film o Betmenu mi se i dopao i nije, ne mogu da se odlučim za samo jedan odgovor. S jedne strane dužina filma, gubljene fokusa... Mislim da je ta priča mogla da se ispriča u nešto manje minuta. Sa druge strane, režija je super. Dopale su mi se scene borbi, svidelo mi se što je sam Betmen malo čovečniji ovog puta. Svideo mi se i par Zoe Kravitz i Robert Patinson, iako ih možda toliko ne volim kao zasebne glumce ili nisam ispratio njihove karijere toliko."

"Mislim da je drugačiji od ostalih Betmena koje sam gledao. Prvenstveno po tome što je u prvi plan stavljen detektivski prikaz Betmena. Mnogo mi se dopao taj mračniji ton, noir što bi se reklo, pravi detektivski prikaz Betmena i njegovih veština kao detektiva. I naravno vizuelni i muzički utisak je izuzetno bio fantastičan, tako da zaista toplo preporučujem svima da ga pogledaju."

"Novi Betmen je mračniji od prethodnih, definitivno, više je koncentrisan na samog Betmena nego na Brusa Vejna. Priča je dobra, mnogo likova je ujedinjeno u jedan film. Traje predugo, bolje da je napravljen iz tri dela da bi se fokusirao na određene likove više i da ljudima ne bude previše da sede u bioskopskim sedištima. Pored toga, film prilično drži pažnju, efekti su fenomenalni, kostim je odličan. Mislim da Robert Patinson nije bio najbolji izbor za glavnu ulogu, ali se ok snašao."

"Novi Betmen sa Robertom Patinsonom u meni je budio neku vrstu predrasude. Ali, kada sam pogledao film i kada sam video šta je sve u njemu predstavljeno, zaista sam iz bioskopa izašao oduševljen. Pre svega, zbog toga što se u filmu prožimaju elementi dve grafičke novele – Betmen: Duga noć veštica i Betmen: Godina prva. Jako je dobro predstavljen početak Betmena, te njegove prve dve, tri godine, na koji način radi, na koji način se pojavljuje u Gotamu i kako se stvara legenda o njemu. Mislim, ako će ovaj film imati nastavke, možda će stati rame uz rame sa trilogijom, a da ne preterujem, možda čak bude i bolji. Tako da svaka preporuka i treba dati šansu Betmenu i Robertu Patinsonu."

thebatman3 png

foto: IGN Adria

Što se tiče glavnog junaka, Milan smatra da je previše depresivno odrađen, ali pohvaljuje izvedbu Roberta Patinsona.

"Mislim da je Patinson, kojeg smatram legendom i glumačkom veličinom, odradio dobar posao. Pogodio je taj mračni deo Betmenove psihe jako dobro, jer Betmen jeste mračan lik, ali ne toliko da pređe u emo. Patinson je realno jako ozbiljan glumac i odavno se iskupio za Twilight sagu, pogotovo  filmom Roberta Egersa 'The Lightouse', gde je pokazao zapravo koliko je veliki glumac. Ovde nemam njemu ništa konkretno da zamerim, sem te depresivne strane koja je otišla previše u mekano, a ne u osvetnički", kaže Milan.

Naša emisija "Stripovedač" se takođe bavila novim Betmenom, a između ostalog zaključak je i da ovaj film najviše podeća na originalnu strip priču. Više o tome možete pronaći na YouTube kanalu Stripovedač.

Novi Betmen bio je tema novog izdanja emisije Pop up koju možete poslušati ovde:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Odloženo snimanje novog Betmena

Snimanje filma "The Batman Part II", s Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi, odloženo je sa novembra ove na mart sledeće…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo