...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura / Film

Porodično putovanje kroz vreme

13.03.2022.

Filmovi o putovanju kroz vreme jedna su od najzabavnijih filmskih tema. Toliko su popularni da iza njih stoji čitava armija privrženih fanova, koji razvijaju najrazličitije naučne i pseudonaučne teorije o mogućnosti onoga što vide na ekranu.

.

Reditelj Šon Levi udružio se na Netfliksu ponovo sa Rajanom Rejnoldsom, odmah posle hita "Free guy", a taman pre snimanja trećeg "Dedpula", samo da se razonodi upravo ovom temom.

Film se zove "The Adam Project" i prati dvanaestogodišnjeg Adama Rida, koji još uvek tuguje zbog iznenadne smrti svog oca, godinu dana ranije. Jedne noći ulazi u svoju garažu i pronalazi ranjenog pilota koji se tamo krije. Misteriozni pilot se ispostavlja kao njegova starija verzija iz budućnosti, vremena kada je putovanje kroz vreme tek u povoju.

adam1 jpg

Odrasli Adam se vratio u prošlost kako bi pronašao svog oca, ispravio neke stvari i spasio svet. Da bi to učinio udružuje se sa malim Adamom sa kojim odlazi dalje u prošlost, ne bi li pronašao oca sa kojim mora da ispravlja nepravde. No, ne ide sve kao po loju, jer se mali i veliki Adam ne podnose i to neslaganje glavna je prepreka izvršenju zadatka.

Dva Adama (mali Voker Skobel i Rajan Rejnolds) svojim ulogama temeljac su ove porodične komedije. Dobro su upareni, odlično reaguju jedan na drugog i zaista nose film. U njemu ima još velikih zvezda, ali Mark Raufalo, Dženifer Gardner i Zoi Saldana su tu kao da su iz komšiluka svratili da pozajme malo kafe, pa se zadržali u čapras divanu oko situacije u Ukrajini. Nemaju baš previše materijala za zidanje ozbiljnijih epizodnih uloga.

Ovo je jedan od onih filmova koji ima prilično brz tempo. Reditelj pokušava da spakuje kompleksnu priču na malo prostora i to se oseti u tempu, što se malo odražava i na kvalitet.

Tako smo dobili relativno laganu i osrednju porodičnu dramu, u kojoj ima mesta i za suze i za smeh, za tople emocije. Sve se tu nekako pojavljuje taman kad treba i koliko treba i ostavlja utisak da se radi o filmu koji je ekipa radila tek da prekrati vreme do sledećeg velikog projekta (khm, khm, Dedpul).

adam3 png

Čak i takav, "The Adams Project" ima zavidnu publiku. To je porodični film koji će roditelji gledati sa decom, a neće od njega bežati i ni samostalniji tinejdžeri. On nije doprineo žanru filmova o putovanju kroz vreme, štaviše, nekim fanovima će se dići kosa sa glave od tolike količine mešanja u sopstvenu prošlost, ali to i nije toliko važno.

Nedelja je, sedite i pogledajte ovaj film. Nećete posle previše pričati o njemu, ali nećete pričati ni dok traje. Tako funkcioniše zabava u tematskim parkovima.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo