...
TRENUTNO18:00 - 21:00RetroTips

Kultura / Film

Objavljen širi spisak kandidata za Oskara

23.12.2022.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je, uoči konačnih nominacija, širi spisak kandidata za nagradu Oskar u deset kategorija, među kojima su za najbolji međunarodni film i za originalnu muziku.

.

Foto: Pixabay

U kategoriji za najbolji međunarodni film, u kojoj mogu učestvovati 92 zemlje, u izbor je ušlo 15 naslova, na osnovu preliminarnih glasova članova Akademije, među kojima su argentinski "Argentina, 1985" i austrijski "Korset".

Slede belgijski film "Blizu", kambodžanski "Povratak u Seul, "Sveti pauk" iz Danske, francuski "Sveti Omer", nemački "Na zapadu ništa novo" i indijska "Poslednja filmska predstava".

U konkurenciji su za sada i irski film "Tiha devojka", meksički "Bardo, lažna hronika šake istine", marokanski "Plavi kaftan", pakistanska "Zemlja radosti", poljski "EO, južnokoreanska "Odluka o odlasku" i švedska "Kairska zavera".

U kategoriji za najbolju muziku bilo je u konkurenciji 147 naslova, a članovi muzičkog odeljenja Akademije odabrali su 15, među kojima su "Avatar: Put vode" i "Na zapadu ništa novo".

Slede "Babilon, "Duhovi ostrva", "Crni panter: Vakanda zauvek", "Posvećenost", "Ne brini dušo", "Sve u isto vreme", "Fabelmanovi", "Nož u leđa: Stakleni luk", "Pinokio" Giljerma Del Tora, "Jok" , "Ona reče" "Kraljica" i "Žene govore".

Akademija filmskih umetnosti i nauka je saopštila i širi spisak nominovanih za najbolji dugometražni dokumentarni film, za kratki dokumentarni film, za najbolju originalnu pesmu, zvučne i specijalne efekte i drugo.

Kako je ranije najavljeno, televizijska ličnost Džimi Kimel biće treći put voditelj svečanosti, a 95. dodela Oskara biće održana 23. marta 2023. godine uživo iz Dolbi dvorane u Holivudu.

(Tanjug)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

  • 17:40 Prava stvar
  • 17:50 Prava stvar
  • 18:00 RetroTips
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo