...
TRENUTNO12:40 - 12:50Vredi pročitati

Kultura / Film

Objavljen širi spisak kandidata za Oskara

23.12.2022.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je, uoči konačnih nominacija, širi spisak kandidata za nagradu Oskar u deset kategorija, među kojima su za najbolji međunarodni film i za originalnu muziku.

.

Foto: Pixabay

U kategoriji za najbolji međunarodni film, u kojoj mogu učestvovati 92 zemlje, u izbor je ušlo 15 naslova, na osnovu preliminarnih glasova članova Akademije, među kojima su argentinski "Argentina, 1985" i austrijski "Korset".

Slede belgijski film "Blizu", kambodžanski "Povratak u Seul, "Sveti pauk" iz Danske, francuski "Sveti Omer", nemački "Na zapadu ništa novo" i indijska "Poslednja filmska predstava".

U konkurenciji su za sada i irski film "Tiha devojka", meksički "Bardo, lažna hronika šake istine", marokanski "Plavi kaftan", pakistanska "Zemlja radosti", poljski "EO, južnokoreanska "Odluka o odlasku" i švedska "Kairska zavera".

U kategoriji za najbolju muziku bilo je u konkurenciji 147 naslova, a članovi muzičkog odeljenja Akademije odabrali su 15, među kojima su "Avatar: Put vode" i "Na zapadu ništa novo".

Slede "Babilon, "Duhovi ostrva", "Crni panter: Vakanda zauvek", "Posvećenost", "Ne brini dušo", "Sve u isto vreme", "Fabelmanovi", "Nož u leđa: Stakleni luk", "Pinokio" Giljerma Del Tora, "Jok" , "Ona reče" "Kraljica" i "Žene govore".

Akademija filmskih umetnosti i nauka je saopštila i širi spisak nominovanih za najbolji dugometražni dokumentarni film, za kratki dokumentarni film, za najbolju originalnu pesmu, zvučne i specijalne efekte i drugo.

Kako je ranije najavljeno, televizijska ličnost Džimi Kimel biće treći put voditelj svečanosti, a 95. dodela Oskara biće održana 23. marta 2023. godine uživo iz Dolbi dvorane u Holivudu.

(Tanjug)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Festival DIY filma u Matki

Ukoliko si ljubitelj amaterskog filma, ovog vikenda poseti Rusinski kulturni centar "Matka". U petak, subotu i nedelju moći ćeš da…

.

Filmovi sa četiri kontinenta na Novi Sad Film Festivalu

"Novi Sad Film Festival" je internacionalni takmičarski festival dugometražnog igranog filma, koji se ove godine organizuje po prvi put u…

.

Damir Urban na otvaranju "Novi Sad film festivala"

U Novom Sadu će 22. septembra biti otvoren novi, internacionalni takmičarski filmski festival prvog i drugog filma – Novi Sad…

.

Napravi svoj bioskop

"21114 Film fest" biće održan na Novom naselju od 31. avgusta do 3. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom. Osim…

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

.

Najbolji kratkometražni filmovi na turneji po Srbiji!

Mikro FAF, festival DIY i nezavisnog kratkometražnog filma, koji postoji od 2010 godine u Beogradu, rešio je da izađe iz…

  • 12:10 Album nedelje
  • 12:20 Sajt dana
  • 12:40 Vredi pročitati
  • 12:50 Prava stvar
  • 13:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo