...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Objavljen širi spisak kandidata za Oskara

23.12.2022.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je, uoči konačnih nominacija, širi spisak kandidata za nagradu Oskar u deset kategorija, među kojima su za najbolji međunarodni film i za originalnu muziku.

.

Foto: Pixabay

U kategoriji za najbolji međunarodni film, u kojoj mogu učestvovati 92 zemlje, u izbor je ušlo 15 naslova, na osnovu preliminarnih glasova članova Akademije, među kojima su argentinski "Argentina, 1985" i austrijski "Korset".

Slede belgijski film "Blizu", kambodžanski "Povratak u Seul, "Sveti pauk" iz Danske, francuski "Sveti Omer", nemački "Na zapadu ništa novo" i indijska "Poslednja filmska predstava".

U konkurenciji su za sada i irski film "Tiha devojka", meksički "Bardo, lažna hronika šake istine", marokanski "Plavi kaftan", pakistanska "Zemlja radosti", poljski "EO, južnokoreanska "Odluka o odlasku" i švedska "Kairska zavera".

U kategoriji za najbolju muziku bilo je u konkurenciji 147 naslova, a članovi muzičkog odeljenja Akademije odabrali su 15, među kojima su "Avatar: Put vode" i "Na zapadu ništa novo".

Slede "Babilon, "Duhovi ostrva", "Crni panter: Vakanda zauvek", "Posvećenost", "Ne brini dušo", "Sve u isto vreme", "Fabelmanovi", "Nož u leđa: Stakleni luk", "Pinokio" Giljerma Del Tora, "Jok" , "Ona reče" "Kraljica" i "Žene govore".

Akademija filmskih umetnosti i nauka je saopštila i širi spisak nominovanih za najbolji dugometražni dokumentarni film, za kratki dokumentarni film, za najbolju originalnu pesmu, zvučne i specijalne efekte i drugo.

Kako je ranije najavljeno, televizijska ličnost Džimi Kimel biće treći put voditelj svečanosti, a 95. dodela Oskara biće održana 23. marta 2023. godine uživo iz Dolbi dvorane u Holivudu.

(Tanjug)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Dizni sprema nastavak "Ratova zvezda"

Sve obožavaoce jedne od najuspešnijih filmskih franšiza svih vremena obradovaće vest da se počelo sa radom na novom nastavku "Ratova…

.

Izlet na filmske lokacije moguć je i u Srbiji

Dok u svetu "mlate pare" prodajući suvenire i debelo naplaćuju posetu lokacijama koje su, ponekad, isto toliko slavne kao i…

.

Giljermo del Toro sprema svoju verziju Frankenštajna

Reditelj Giljermo del Toro je prošle nedelje osvojio Oskara za najbolji animirani film, za svoju verziju "Pinokija", a sada je…

.

Regionalni dokumentarci o novinarstvu koje morate pogledati

Filmski teoretičar Bil Nikols je pisao o šest vrsta dokumentarnih filmova – poetski, ekspozitorni, refleksivni, obzervacioni i participativni – od…

.

Objavljen trejler za novu verziju "Male sirene"

Dizni je u noći dodele Oskara predstavio prvi trejler za predstojeći hit "Mala sirena" čiju režiju potpisuje čuveni Rob Maršal,…

.

Tom Henks dobio Zlatnu malinu za ulogu u Elvisu

Glumac Tom Henks dobio je Zlatnu malinu za ulogu bivšeg menadžera Elvisa Prislija, okrutnog i pokvarenog pukovnika Toma Parkera.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo