...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Iridina filmska pričaonica: "Optužena"

21.10.2020.

Nevladina organizacija Irida organizuje ''Iridine filmske pričaonice'' kako bi uključila mlade u debatu o osnaživanju društva kad je reč o rodnoj ravnopravnosti.

.

U novosadskoj Crnoj kući, u četvrtak 22. oktobra, biće prikazan američki film "The Accused" snimljen 1988. u režiji Džonatana Kaplana. Po žanru je pravosudna drama, koja se temelji na istinitoj potresnoj priči silovane mlade žene. Glavne uloge igraju Džodi Foster i Keli Mekgilis.

Fosterova, koja se za svoju ulogu izborila u konkurenciji s nekim od najpopularnijih glumica tadašnjeg Holivuda, za nju je nagrađena Oskarom i Zlatnim globusom. Keli Mekgilis se takođe borila za nastup u filmu, delimično motivisana time što je sama u stvarnom životu bila silovana.

"The Accused" se često navodi kao primer prvog holivudskog filma koji je nastojao da ozbiljno pristupi motivima silovanja, ali i ostvarenje koje je označilo trend radikalno feminističkih sadržaja u Holivudu karakterističan za kraj 1980-ih i početak 1990-ih.

Ovaj film pokreće brojna pitanja i probleme sa kojima se žene nažalost susreću svakodnevno.

Nakon filma "The Accused" koji se prikazuje u 20 časova razgovor na ovu temu može biti korak ka uočavanju i sagledavanju, a samim tim i rešavanju problema.

A.T. 

Možda te još zanima:

.

Mladi pisci progovorili o temi partnerskog nasilja

Iza zbirke kratkih priča pod nazivom "I ovo je nasilje" stoji 20 mladih autora i autorki iz Novog Sada. Njihove…

.

Iridine filmske pričaonice

Nevladina organizacija Irida organizuje ''Iridine filmske pričaonice'' sa ciljem da uključi mlade u diskusiju o unapređivanju našeg društva na polju rodne ravnopravnosti.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo