...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Holivud: Sindikat glumaca se pridružio piscima u štrajku

14.07.2023.

Udruženje filmskih glumaca - Sindikat američke federacije televizijskih i radio umetnika (SAG-AFTRA) stupa u štrajk pošto su pregovori sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata propali. Članovi sindikata pridružiće se štrajku više od 11.000 već istaknutih filmskih i televizijskih pisaca.

.

Foto: Pexsell

U nemogućnosti da postignu dogovor sa producentima, članovi Udruženja filmskih i televizijskih glumaca - Američke federacije televizijskih i radijskih umetnika proglasili su da počinju štrajk.

"Veoma pohlepni studiji su od nas napravili žrtve. Šokiran sam načinom na koji se ljudi sa kojima smo poslovali odnose prema nama. Sram ih bilo", rekla je glumica Fran Drešer, predsednica sindikata, tokom konferencije za novinare.

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen štrajk, izvršni direktor SAG-AFTRA Dankan Krebtri-Ajrlend opisao je odluku kao "poslednje sredstvo" i rekao da je doneta posle četiri nedelje pregovora.

Optužio je Alijansu filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP) da "devalvira rad naših članova" i rekao da nije bila "spremna da ponudi fer dogovor o ključnim pitanjima od suštinskog značaja za zaštitu sredstava za život aktivnih glumaca i izvođača".

Sindikat – koji predstavlja 160.000 izvođača – ranije je jednoglasno glasao da preporuči štrajk nakon što u pregovorima sa holivudskim studijima nisu uspeli da postignu dogovor. Dva glavna zahteva glumaca su bile veće plate i zaštita od neovlašćenog korišćenja njihovih likova putem veštačke inteligencije.

Odluka da im se izvođači pridruže u štrajku znači da će Holivud verovatno morati da obustavi rad – zato mnogi predviđaju da će u jesenjoj šemi program biti prepun rijaliti programa.

(RTS)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

  • 18:00 Y2K
  • 19:00 Indie road
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo