...
TRENUTNO21:00 - 22:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Godzila i Kong protiv filma

14.04.2021.

Godzila, dežmekasti prerasli dinosaurus, deo je japanske popularne kulture zahvaljujući seriji filmova započetih početkom šezdesetih godina prošlog veka i jedan je od junaka koji su uspešno osvojili globalnu publiku. Sa druge strane Pacifika, u Americi, King Kong, džinovski majmun koji vlada zamišljenim misterioznim ostrvima vazda nekako neucrtanim u pomorske mape, simbol je sudara čudesne prirode sa večnom čovekovom potrebom za zabavom.

.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se ova dva životinjska kolosa sresti i, zarad naše zabave, pošamarati.

Film "Godzilla vs Kong" ovog je proleća stigao u bioskope da razdrma blagajne, u čemu je umereno i uspeo, s obzirom na proređenu publiku. Uz to, uspeo je da nas podseti na još jednu, prilično zabrinjavajuću stvar: studiji više ne žele da snimaju filmove, već da stvaraju tematske parkove i ovaj film savršeni je primer te teze koju je prvi potegao Martin Skorseze.

"Godzilla vs Kong" deo je nečega što se zove monstrerverse, klastera filmova o "kaidžu" čudovištima kao što su bili Kong: "Skull Island" ili "Godzilla: King of the Monsters". U pitanju je vreoma labav scenarijski kontinuitet jer, iako ovi filmovi jesu povezani likovima, pisci često zaboravljaju ili izbacuju neke od glavnih zamajaca radnje kao da ih nije briga hoće li to iko primetiti. Ovakva pojava je i logična, jer se, zaista, radi o ostvarenjima kreiranim za desetogodišnje dečake koji će ionako pamtiti samo scene okršaja titana, dok će sekvence između toga ionako provesti gledajući u telefone.

kong2 jpg

Radnja kaže kako su prošle tri godine otkako su se pojavili titani. Godzila izlazi iz mora da napadne postrojenja zle kompanije APEKS. Na drugom kraju sveta šef APEKS-a Valter Simons angažuje akademika Nejtana (Aleksander Skarsgard) za ekspediciju kojom će ih Kong odvesti do središta "šuplje zemlje" iz koje su prvobitno izronili titani. To će dovesti do epskog obračuna usred Hongkonga (jer ko bi gledao kako se titanu šibaju u Sahari gde nema šta da se sruši i razvali?!).

Čovečanstvo se, naravno, našlo u procepu između dva monstruma, ali ovaj film nas ne potiče nešto posebno da brinemo za njega. Kao i u ranijim filmovima, ljudski likovi su nerazvijeni, neinventivni, povremeno kontradiktorni i kao što rekoh ranije, pisani tako da komotno u vreme njihovih scena možete da štrikate, igrate PS, kuvate špagete ili radite bilo šta što vas čini srećnim.

kong3 jpeg

Ono što u ovom filmu jeste dobro, svakako su vizuelni efekti. Oni su impresivni. Kreatori su, iz nekog razloga, titanima dali pravcate izraze lica, Godzila prvi put ikada pokazuje zube koji su deo njenog naoružanja i uopšte eksperimentisalo se sa svim i svačim. Borba dva čudovišta je pomalo teatralna, ume da bude i smešna, ali je činjenica da sve to izgleda ušminkano i upeglano.

Veći deo filma nosi King Kong, publika čak dobija i delove njegove predistorije, dok Godzila publici ovog puta nijednom neće upriličiti svoj čuveni urlik.  

No, da se vratimo na Skorsezeovu tezu o tematskim parkovima. Ukoliko niste desetogodišnji dečak napaljen na dinosauruse i druge džinovske monstrume, ovaj će vam film doneti malo satisfakcije. Generička priča koja služi da se malko zakite scene okršaja titana, nisu dovoljne da se ovaj film zaista nazove filmom. U pitanju je rolerkoster čija vožnja ima dva tri uzbudljiva spusta, dok ostalo vreme provedete čekajući u redu.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Drama o preživljavanju koju su pojeli efekti

Ako vam je do filmskih prikaza izolacije, klaustrofobije i beznađa, Džo Penja je režiser koji vas neće razočarati. Već nas…

.

Kad tišina postane preteška

Ko bi rekao da ćemo jednog dana svedočiti tome kako je dovoljno naći venserijskog dizajnera zvuka i nadprosečno talentovanog glumca,…

.

Nomadi između žrtve i slobode

Svetska ekonomska kriza ostavila je iza sebe nebrojene žrtve, bankrotirane, rasturene porodice, iščezle gradove, puste industrijske zone i podigla prag…

.

Dok Holidej šerovao selfi Bili Kida i Šejna

Uskoro ćemo i u starim "kaubojcima" viđati reklame za mobilne telefone.

.

Oskar 2021: Dobrodošli u Nomadland!

Druga pandemijska dodela Oskara nije previše iznenadila, bar ne kada su one najvažnie kategorije u pitanju.

.

Volontiraj na festivalu Uhvati film

Konkurs za volontere festivala Uhvati film otvoren je do 1. juna, a sve što je potrebno jeste da popuniš prijavni…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 90 u 60
  • 21:00 Music Mix by Majkić
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo