...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Džon Kliz se vraća u "Falični pansion"

10.02.2023.

Čuveni glumac i komičar Džon Kliz oživeće, posle više od 40 godina, jednu od najomiljenijih i najuticajnijih britanskih komičnih serija "Falični pansion".

.

Džon Kliz kao Bazil u originalnoj seriji (Foto: Printscreen / YouTube)

Kliz koji je igrao glavni lik Bazila Foltija u dve sezone "Faličnog pansiona" prikazane 1975. i 1979. godine na Bi Bi Siju, vraća se kao scenarista i glumac nove serije, ovaj put uz svoju ćerku, komičarku Kamilu Kliz.

"Nova serija će istražiti kako mizantropski Bazil plovi kroz savremeni svet", naveli su producenti iz Kasl rok entertejnmenta.

Kliz je stvorio 12 nastavaka "Faličnog pansiona" sa svojom tadašnjom suprugom, koscenaristkinjom i glumicom Koni But. Igrao je šeprtljavog, snobovski uštogljenog, neurotičnog i polusposobnog suvlasnika malog hotela u pomorskom gradiću Torkiju, u stalnom strahu od oštre mu žene Sibil, koju je tumačila Prunela Skejls.

Uz But kao recepcionerku Poli, u seriji je bio i Endrju Saks (1930-2016) u nezaboravnoj ulozi konobara Manuela, koji je "iz Barselone", slabo govori engleski jezik i u stalnom je nesporazumu sa Foltijem.

Britanski institut za film je u dva navrata 2000. i 2019. godine birao "Falični pansion" na prvo mesto među "100 Najvećih britanskih televizijskih programa", dok je panel komičarskih stručnjaka časopisa Rejdio Tajms, Klizovu seriju proglasio za najbolji britanski sitkom svih vremena.

(Tanjug)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

.

Koje filmove i serije je zaustavio štrajk glumaca i pisaca?

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka "Blade" i Netfliksove serije "Stranger Things", već su obustavljene zbog štrajka scenarista,…

.

"Succession" ima najviše nominacija za Emi

Američka Akademija televizijske umetnosti i nauka objavila je nominacije za 75. dodelu Emi nagrada, a najviše nominacija, 27, ima serija…

.

Šta sve znamo o drugoj sezoni "Squid Game"?

"Squid Game", najpopularnija serija u istoriji Netfliksa, uskoro će dobiti svoj nastavak, a njeni tvorci konačno su objavili imena svih…

.

"Stranger Things" više nije na tronu, "Sreda" najgledanija

"Sreda" je pretekla četvrtu sezonu serije "Stranger Things" koja je bila najgledanija Netfliksova serija na engleskom jeziku.

.

Nova serija "Idol" razočarala publiku

Nedavno su se pojavile informacije da se raspravlja da li će kontroverzna HBO-ova serija "Idol" doživeti drugu sezonu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo