...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Cirkus za moderno doba

16.03.2022.

Da se cirkuska umetnost razvija iz godine u godinu dokaz je i nastup Beta cirkusa proteklog vikenda u okviru programa "Seobe" Evropske prestonice kulture.

.

BETA cirkus u Novom Sadu

Zaboravite skoro sve što ste mislili da znate o cirkusu i prepustite se nečemu potpuno novom. To bi možda bio i najbolji savet pred gledanje savremenog crkuskog nastupa. Više u centru pažnje nisu tačke sa životinjama ili žongleri, sada imamo priliku da pratimo jednu zaokruženu, dramsku celinu. Sve više podseća kombinaciju pozorišta, ulične umetnosti i plesa.

Kako kaže cirkuska umetnica Mira Beba Dobrković, program koji su izveli ove subote bio je namenjen malo starijoj publici, ali su i deca dobro reagovala na njega.

"Cirkus nije nešto što privlači samo decu, nego je to forma koja komunicira sa svim uzrastima. Ovo nije bila režirana predstava sa dramaturgijom koja je bila namenjena nekom uzrastu. Mi se trudimo da posadimo seme ljubavi prema umetnosti cirkusa kod omladine i promenimo percepciju koja je nekada vladala“, kaže naša sagovornica.

savremenicirkus2 jpg

Savremeni cirkus se bavi i ozbiljnim temama, a ne samo prezentacijom ljudskih veština. Kroz nastupe se prožimaju i ekologija, društveni i socijalni problemi... Pred novosadskom publikom su tom prilikom nastupili polaznici škole savremenog cirkusa Beta, koja je trajala više od dve godine.

"Odabrali smo 12 najprespektivnijihi umetnika savremenog cirkusa iz cele Evrope. Oni su u Novom Sadu, Italiji, Portugalu i Leotoniji učili veštine od najboljih mentora iz oblasti nove magije. Ono što smo izveli je završna prezentacija tog projekta, gde su oni pokazali to što su naučili ali i one veštine i kreativne momente koje su imali i ranije“, objašnjava Beba.

Savremeni cirkus jednostavno ruši sve norme i prilagođava ih sebi. Nije ograničen formom već onim što izvođač zamisli, jer je upravo on u centru tačke. Prethodne subote su nastupili u sali gimnazije Laza Kostić što ne traba da čudi, jer ne postoji mesto na kome cirkus ne može da se izvodi.

"Nismo sada radili neke stvari, poput akrobacija u vazduhu ili letenja. Mnogi cirkus vezuju za šator, ali moderni cirkus se izvodi i na ulici i na javnim prostorima i u školoma i u SNP-u. Cirkus može da se desi svuda, samo je pitanje forme. Izgladnele životinje nisu cirkus, to je umetnička forma koja pripada sceni i sadrži klasične veštine, poput akrobacije, žongliranja i svega što prati cirkus“, priča Beba.

savremenicirkus1 jpg

Ono što se nikada neće promeniti su klovnovi, koji su u centru i savremenog cirkus.

"To nije samo kostim, on ne znači ništa. Tehnika je ono što klovna čini umetnikom, a ona je jako duboka. To je jedna od najtežih tehnika, jer on mora da bude prisutan, da sve prati, primi na sebe i zabavi. Mora bude i ranjiv i iskren i otvoren i da primi sve na sebe ako može da nasmeje ljude, što je najteže od svega. Cirkus od te tehnike nikada neće pobeći“, objašnjava naša sagovornica.

Da savremeni cirkus živi u Novom Sadu dokaz su škola Circoneo, koja okuplja one malo mlađe zainteresovane za ovaj vid umetnosti, ali i centar Ludifico koji se bavi njegovom promocijom.

Modernim cirkusom bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up: 


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Regionalna saradnja nezavisne scene otvara nove prilike umetnicima

Regionalna saradnja u umetnosti, a posebno među organizacijama sa nezavisne kulturne scene, otvara brojne mogućnosti umetnicima i kulturnim radnicima, povećava…

.

Cirkus je rokenrol na kvadrat

Milan Manić je jedan od pionira savremenog cirkusa na ovim prostorima, pošto je sa grupom entuzijasta još 2008. godine pokrenuo…

.

Ranžirna stanica postaje scena savremenog cirkusa

Šesto izanje "Cirkobalkana festivalu" biće održano u Novom Sadu od 15. do 22. septembra. Šator će biti postavljen na Sunčanom…

.

U cirkusu ima mesta za svakog

Cirkuska veština oduvek je kod ljudi izazivala divljenje, poštovanje i uvodila nas u zagonetni, nesvakidašnji svet. Danas je, svuda u…

.

Konkurs za učešće u projektu Cirkus gradi poverenje

Udruženje Cinema City raspisalo je konkurs za učešće u besplatnim radionicama umetničkog projekta "Cirkus gradi poverenje" koji se bavi borbom protiv…

.

Regionalna saradnja nezavisne scene otvara nove prilike umetnicima

Regionalna saradnja u umetnosti, a posebno među organizacijama sa nezavisne kulturne scene, otvara brojne mogućnosti umetnicima i kulturnim radnicima, povećava…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo