...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Srbija odlučna protiv pušenja

15.06.2015.

Povećanjem akciza na "obične" cigarete i uvođenjem akciza na elektronske cigarete država je očigledno odlučila da pomogne 2,5 miliona pušača da ostave pušenje.

.

Već od narednog meseca pušači će plaćati po paklici deset dinara više. Deo proizvođača i uvoznika cigareta već je formirao nove cenovnika, dok će, kako saznajemo, ostali to učiniti do kraja meseca.

Od 1. jula, specifična akciza na cigarete raste za 1,68 dinara, ali i za procenat rasta cena na malo, odnosno još oko dva odsto, što je verovatno i bio razlog za ovakvu odluku duvandžija.

Iako su mislili da će bolje proći, ni korisnike elektronskih cigareta neće zaobići poskupljenje. Uvoznici elektronskih cigareta ne planiraju povećanje cene, ali se Vlada prisetila da bi od ove kategorije ljubitelja duvana mogla da ima koristi.

Tako je u skupštinsku proceduru upravo prosledila predlog prema kom se uvodi akciza za svaki mililitar tečnosti koja se nalazi u patronama za punjenje elektronskih cigareta. U Vladi su i izračunali da je prosečna cena patrone za elektronske cigarete 380 dinara, pa je predvidela da, odmah pošto im ovu nameru potvrde poslanici u parlamentu, na ime akcize uzme 40 dinara.

Prema istraživanjima, svaki deseti stanovnik Srbije starosti od 18 do 64 godine već je probao elektronsku cigaretu.

Elektronske cigarete se, u odsustvu odgovarajućih propisa, oglašavaju kao zdraviji izbor umesto konzumiranja konvencionalnih cigareta, uprkos tome što za sada nije dovoljno poznat uticaj njihovog udisanja na zdravlje potrošača. S druge strane, podaci o uvozu tečnosti za punjenje elektronskih cigareta pokazuju rast.

Prema podacima Carine, počev od 2013. zabeležen je značajniji rast uvoza kako elektronskih cigareta tako i patrona za njihovo punjenje.

"U 2013. uvezeno je 9,8 tona kertridža u vrednosti od skoro 423.000 evra i 2,3 tone elektronskih cigareta vrednih oko 157.000 evra. Prošle godine uvoz je značajno povećan. Uvezeno je preko šest tona elektronskih cigareta vrednih 400.000 evra i 45 tona kertridža vrednih 1,83 miliona evra. Od početka ove godine uvezeno je 3,6 tona kertridža vrednih skoro 32.000 evra i elektronskih cigareta u vrednosti od 37.000 evra", kažu u Upravi carina Srbije.

Uvođenje akcize na patrone u iznosu od četiri dinara po mililitru, inače, znači učešće akcize u prosečnoj maloprodajnoj ceni od 10,5 odsto. Kako prodavci elektronskih cigareta oglašavaju da se po ceni od 380 dinara može kupiti ekvivalent deset paklica cigareta, ispada da jedna „paklica“ elektronskih cigareta sada, bez akcize, košta 38 dinara.

izvor: mojnovisad.com

Možda te još zanima:

.

Zabranom pušenja šaljemo poruku o osnovnim ljudskim pravima

Dve trećine građana u Srbiji su pušači, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Većinu čine aktivni pušači. Svakog dana se popuši…

.

Ne postoji zdrava zamena za cigarete

Odvikavanje od pušenja svakako nije jednostavno. Zavisnost o nikotinu i cigaretama ima trostruko uporište. Ta zavisnost je psihička, fizička i…

.

Ništa lakše od ostavljanja pušenja?

Danas je četvrti januar, dakle, četvrti dan od kako je trebalo da prestanete da pušite. Institut za javno zdravlje "Batut"…

.

Trećini pušača mlađih od 20 godina preti smrt

Najmanje trećina svih muških pušača mlađih od 20 godina u Kini umreće prerano ukoliko ne ostave cigare, zaključak je novog…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo