...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Sistematski pregled: izbor ili obaveza?

18.03.2020.

Pored zdravog načina života, periodični sistematski pregledi ostaju najvažnija mera u prevenciji različitih oboljenja i unapređenju kvaliteta života. Njih treba raditi jednom godišnje da bi se sa lekarima pričalo o zdravlju, a ne o bolesti. 

.

foto: pixabay

Ljudi koji obraćaju pažnju na preventivu i sistematske preglede imaju duži životni vek, bolji kvalitet života, vitalniji su i manje vremena provode u bolnicama. Upravo to su razlozi zbog kojih su sistematski pregledi "obavezni" na našim fakultetima.

Specijalistkinja opšte medicine, Snežana Gašić, kaže da se sisetematski pregledi za studente sastoje iz generalne provere kod lekara opšte prakse, kontrole kod stomatologa i ginekologa za studentkinje.

"Lekar ili specijalista opšte prakse na pregledu utvrđuje da li postoji potreba za laboratorijskom dijagnostikom, odnosno, dodatnim pregledima kod drugih specijalista, da li postoji potreba za pregledom očnog lekara, interniste, dermatologa, fizijatra", ističe doktorka Gašić.

Studenti pri dolasku na sistematski pregled rade dva upitnika. Jedan je skrining na depresiju, a drugi skrining na psihopatogene bolesti. Ukoliko se na osnovu ovih upitnika stvore osnove za dalja ispitivanja, studenti bivaju usmereni na psihologa ili psihijatra, kao i u savetovalište za mentalno zdravlje.

studentska ambulanta jpg

Studentska ambulanta, foto: Oradio

Doktorka Gašić ističe važnost sistematskog pregleda, pogotovo za one koje ove provere nisu prošli u osnovnoj i srednjoj školi.

"Jedan veliki deo dece jeste kontrolisan u školskim dispanzerima tokom godina, ali postoji i određeni broj onih koji promaknu i koji su možda bili u sredinama u kojima se to nije tako pažljivo pratilo. Često mi budemo ta  prva, važna karika za njihovo dalje lečenje i upravo kod nas se sazna nešto što je vrlo važno za njihovo zdravlje i njihovu budućnost. Ako želimo zaista da na vreme u mladoj populaciji otkrijemo neke ozbiljne bolesti, a nije da ih nemamo i nije da se ne dešavaju, sistematski pregledi su veoma važni i nekad su od životne važnosti", kaže doktorka Gašić.

Ovaj pregled za studente Novosadskog univerziteta obavezan je u prvoj i trećoj godini, kako bi oni mogli da overe semestar ili čak upišu drugu, odnosno četvrtu godinu studija. Međutim, iako Ministarstvo zdravlja i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata vode redovnu evidenciju i apeluju na važnost ovih pregleda, pojedini fakulteti ne poštuju ovu odluku.

ocni pregled jpg

ilustracija: pixabay

Razgovarali smo sa studentima različitih fakulteta i dok su neki redovno obavljali sistematske preglede, jer bez toga nisu mogli da overe semestar, neki to nikada nisu radili, a pritom su nesmetano overavali semestre i upisivali godine.

Naša sagovornica takođe kaže da se studenti pozivaju na sistematski pregled i da svi oni koji ne dođu u zakazano vreme, bivaju naknadno pozivani sve dok ga ne obave, kao i to da je fakultetima redovno ukazivano na važnost ovih pregleda.

Međutim, prema informacijama do kojih smo došli, studenti Filozofskog fakulteta, Educonsa i Fakulteta za privredu i pravosuđe nesmetano overavaju semestre i upisuju godine i bez obavljenih sistematskih pregleda. Pokušali smo da saznamo od uprave Filozofskog  fakulteta kako je to moguće, ali nažalost, niko iz administracije ovog fakulteta nije bio voljan da sa nama o tome razgovara.

Jovana Živković

Možda te još zanima:

.

Tehnički pregled - noćna mora vlasnika oldtajmera

Novine koje su pre dve godine uvedene na tehničkim pregledima, posebno su pogodile vlasnike starijih automobila. Zakonska regulativa i standardi…

.

Firefox i Chrome 100 donose probleme za developere

Chrome i Firefox se približavaju svojim stotim verzijama. I umesto da developeri proslavljaju te okrugle cifre shvatili su da su…

.

2019. review: Knjige, filmovi, fudbal, održiva moda

Nije ništa neobično što nas kraj kalendarske godine, kao i svake prethodne, tera da sumiramo prethodnih 365 dana, promislimo, svedemo…

.

Sajt koji beleži svaku vašu aktivnost

Kada otvorite jednu običnu veb stranicu ni ne slutite koje sve podatke ona preuzme o vama i vašem računaru. U…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo