...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Postali smo imuni i na priču o koroni

28.09.2023.

Građani mahom ne haju za upozorenja o sve raširenijoj epidemiji kronavirusa. Ušli smo u četvrtu sezonu COVID pandemije, pojava novog soja virusa i njegovo sve brže širenje ponovo su na tapetu, ali se čini da je prevladao potpuni umor od te teme.

.

Maske su sada obavezne u ambulantama i bolnicama, ali se ove preporuke retko ko pridržava. Druge institucije nisu do sada ni razmatrale uvođenje restriktivnih mera.

Broj testiranih i pozitivnih na koronavirus porastao je za nekoliko puta u samo jednoj nedelji. Proišle nedelje u Srbiji imali smo testiranih 7.437 građana, od kojih je čak 1.529 zaraženo ovim virusom.

To značajno povećanje broja zaraženih za sedam dana, ponovo je pokrenulo pitanje nošenja maski i drugih preventivnih mera, poput vakcinacije.

Vladimir Vuković iz Instituta za javno zdravlje kaže da panici nema mesta te da je u Vojvodini situacija povoljna.

"Kod nas nije dramatičan porast broja zaraženih, a novi soj kod nas još nije zastupljen, iako ga ima u preko 50 zemalja sveta“, kaže Vladimir.

covidpasos1 jpeg

Prema njegovim rečima, vakcina ima dovoljno i efikasne su protiv novog soja.

"Vakcine koje trenutno imamo pravljene su na ranijim sojevima, ali prižaju efikasnu zaštitu protiv težih oblika bolesti i preporučujem ih", kaže Vladimir.

Za sada u Srbiji nema hospitalizovanih, što govori da je novi soj blaži od prethodnog, ali lekari preporučuju oprez. Doktor Aleksandar Stevanović kaže da su simptomi pomalo čudni, ali blagi.

"Dolaze pacijenti sa visokom temperaturom, malaksalošću, curenjem nosa, kao blaga prehlada. Dva momka smo imali sa veoma visokom temperaturom, od preko 39. Stoga valja biti oprezan", kaže Stevanović.

Ovaj nalet zaraze koronavirusom, kao i manifestacija bolesti značajno su lakši od ranijih, što može biti razlog za nehajan odnos prema problemu. Ipak, psiholozi kažu da je zamor od teme glavni povod za ignorisanje potencijalne opasnosti.

Psihološkinja Sonja Pavkov za Oradio kaže da zajednica trenutno na umu ima mnogo zvučnije i bučnije probleme od gripa.

"Vreme je još uvek lepo, virus nije obuhvatio kritičan deo stanovništva i bolest je prilično nevidljiva. Ipak, mislim da smo svi mi veoma umorni od te priče. KOVID je sa nama već četiri godine, imali smo veoma oprečne i haotične informacije o njemu i to mogu biti glavni uzroci zbog kojih većina odbija time da se bavi", objašnjava Sonja.

ucenicikorona png

Prema njenim rečima, to se može promeniti ako se zaraza pogorša i njene posledice budu vidljivije, ali ne treba očekivati od ljudi da budu obuzeti ovom pričom kao pre više od tri godine.

"Kako smo, što zbog vakcina, što zbog zaražavanja, svi manje ili više imuni na teže verzije bolesti, tako smo postali imuni i na oprez", kaže Sonja.

Škole i fakulteti radiće ove jeseni nesmetano. Nijedna od obrazovnih institucija do sada nije razmatrala bilo kave dodatne mere zbog koronavirusa, niti je iz Ministarstva obrazovanja do danas došlo bilo kakvo obaveštenje u vezi sa ovim problemom.

P. K.

foto: pexels.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Grantovi za zagovaračke inicijative u cilju ublažavanja posledica pandemije

U okviru projekta Vlade Švajcarske "Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT", otvoren je poziv za dodelu grantova za zagovaračke…

.

Kratki film o pandemiji iz vizure mladih

Zatvorenost i otuđenost ostavili su dubok trag na mentalno zdravlje mladih, što je, uz podatak o povećanju depresije tokom pandemije…

.

Više od 70 odsto posetilaca Exita vakcinisano ili preležalo koronavirus

Više od 70 odsto fanova koji su kupili karte za ovogodišnji Exit je vakcinisano ili preležalo koronavirus, pokazala je anketa…

.

Facebook uklanja lažne vesti o koroni

Pazite šta pišete i "kačite" da ne biste bili uklonjeni: nova Facebook pravila stižu.

.

Sve smo bliži starim ritualima učenja i studiranja

Online sistem učenja, kupovine, četovanja i poslovanja nešto je za šta smo odavno morali da se programiramo. Nailazili smo na…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo