...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Odgovorno pijte alkohol!

27.02.2015.

   "Vodič za odgovorno pijenje alkohola" je projekat koji je pokrenuo Institut za mentalno zdravlje prošle godine i ne predstavlja priručnik koji ima za cilj da vas natera da prestanete da pijete alkohol. Naprotiv!

.

   U pitanju je knjižica u kojoj je objašnjeno šta je to odgovorno pijenje alkohola po standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Urednik "Vodiča" je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti i psihijatar dr Ivica Mladenović, koji kaže da odgovorno pijenje podrazumeva jedno standardno piće za žene i dva za muškarce u toku jednog dana.

   "To je nisko rizično ili odgovorno pijenje i ako pijete na takav način, nećete imati nikakve posledice", kaže dr Mladenović.

alkohhol png

   Maloletnim osobama, trudnicama, osobama koje piju lekove i osobama koje imaju psihička oboljenja, konzumiranje alkohola je najstrože zabranjeno!

   Istraživanja pokazuju da je alkohol uzrok više od 200 bolesti. Svake godine u svetu od alkohola umre bar 3,3 miliona ljudi.

U Srbiji tek svaki dvadeseti alkoholičar bude prepoznat. Međutim, važno je razlikovati alkoholizam kao bolest, od zloupotrebe alkohola, što predstavlja veći problem.

   "Alkoholizam je veliki problem ali je zloupotreba alkohola još veći. Ona je uzrok smrtnosti broj jedan u Srbiji kod mladih između 15 i 30 godina. To je kad mlada osoba popije dva, tri, četiri pića i sedne za volan, ili se potuče, ili izvrši samoubistvo", objašnjava urednik "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola".

panjik jpg

dr Ivica Mladenović 

Foto: Jasmina Panjik

   Ovaj “Vodič” je prvi u Evropi koji na jasan i sažet način govori o ovom problemu. Nudi savete, smernice i objašnjenja kako da pijete, kako pružiti prvu pomoć nekome usled trovanja alkohola, koji su kriterijumi za alkoholizam, a i koji su dobri razlozi da pijete odgovorno. Priručnik možete preuzeti sa sajta Instituta za mentalno zdravlje.

   Kako kaže dr Ivica Mladenović, ovo je pilot projekat koji će prve rezultate dati za pet do deset godina i da je za trenutno najbitnije da vide koliko su ljudi u Srbiji uopšte zainteresovani za saradnju.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Memorijalni centar žrtvama racije bez diskusije u stručnoj javnosti

Završetak godine u kojoj je Novi Sad bio Evropske prestonice kulture doneo nam je jedan veoma važan projekat, čija je…

.

Konkurs za plaćene stučne prakse u auto industriji

Jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti automobilske industrije ZF Serbia objavila je konkurs za plaćene stučne prakse za mlade.…

.

Veštačka inteligencija u umetnosti kao lisac u kokošinjcu

Nik Kejv, jedan od najvećih rok poeta današnjice, veoma je oštro reagovao na pesmu koju je, u "njegovom stilu", sastavio…

.

U oktobru stižu nove studentske kartice

Studenti svih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji će od naredne školske godine dobiti nove studentske kartice koje će im…

.

Unapredi znanje o medijskoj pismenosti i kritičkom mišljenju

Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje program "Medijska pismenost mladih" koja je namenjena onima koji imaju od 18 do 30…

.

Pešaci ipak neće morati da stisnu lakat uz telo dok telefoniraju

Prethodnih dana, na društvenim mrežama, ali i u javnosti, žustro se raspravlja o tekstu nacrta zakona o izmenama i dopunama…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo