...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Medicinski fakultet kamerama kontroliše temperaturu i maske

10.11.2020.

Medicinski fakultet u Novom Sadu je na ulazima u zgradu fakulteta postavio termovizijske kamere kojima se meri temperatura i konstatuje da li studenti, nastavno osoblje, kao i svi drugi koji posete ovu naučno-obrazovnu ustanovu nose masku. I to pravilno, preko nosa i usta.

.

"Većina studenata poštuje mere protiv širenja epidemije korona virusa. Na fakultetu koji ima 4.500 studenata, nemoguće je kontrolisati svakog ponaosob stoga smo postavili termovizijske kamere na ulazima. Ukoliko student ili osoba koja ulazi na fakultet ima povišenu temperaturu ili ne nosi masku ili je ne nosi pravilno, sistem to alarmira i osobe koje kontrolišu ulaz i izlaz, opominju ih ili ih udaljuju sa fakulteta. Na taj način, trudimo se da smanjimo eventualno širenje kovid infekcije u zgradi našeg fakulteta", kaže prodekan za nastavu Zoran Komazec.

Neposredno po proglašenju vanrednog stanja u zemlji, na predlog Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje inicirao je osnivanje SOS kol centra na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

"Za samo jedan dan, toliko studenata se prijavilo da nije bilo dovoljno raspoloživih telefonskih linija. Uz angažovanje svih linija, tridesetak studenata završne godine medicine i zdravstvene nege proveravali su osobe kojima je određena mera samoizolacije. Vrlo brzo su u kontaktima sa tim osobama shvatili da postoje i mnogi drugi problemi; različiti simptomi, egzistencijalni, administrativni i psihički problemi. Studenti su se tada samoorganizovali i napravili mobilne timove kako bi što efikasnije pomagali ljudima", objašnjava prof. Komazec.

Zahvaljujući Katedri za psihologiju, kako je rekao naš sagovornik, studenti su prošli kurs psihološke podrške osobama u kriznim situacijama. Studenti koji nisu primljeni jer fizički nije bilo mesta, bili su upućeni u Crveni krst Novog Sada i Vojvodine.  

medfax5 jpg

Studenti su sada u periodu mirovanja jer više nema potrebe za proverom kontakata, ali su pripravni.

"Ukoliko bi se desilo neko drastično povećanje broja obolelih, poput italijanskog ili španskog scenarija proletos, tada bi naši studenti vrlo rado ušli u zdravstveni sistem i radili posao za koji su obučeni. Uveren sam i ubeđen, a i činjenice to pokazuju, da je osnovna crta ličnosti naših studenata – empatija, a i njihova socijalna inteligencija je na izuzetno visokom nivou. Naši studenti su društveno odgovorne osobe koje zaista imaju potrebu da pomažu drugim ljudima, a to znači da je ova profesija odnosno poziv upravo za njih", zaključuje Komazec.

Studenti medicine znaju da prepoznaju trenutak kada, koliko i u kom intenzitetu treba da pomognu društvenoj zajednici u kojoj žive. Kaže se da se za medicinu ne odlučuje, ona pozove da se bavite njome. 

A.T.

Možda te još zanima:

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

Studenti pozdravljaju usvajanje statuta, čekaju izbor dekana

Savet novosadskog univerziteta odobrio je Statut Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, čime je rad tog fakulteta i zvanično odblokiran.

.

Ne damo naš dom u ruke bilo kom

Studenti Medicinskog fakulteta protestovali su u Novom Sadu zbog, kako kažu, nepravednog izbora dekana na njihovom fakultetu. Na protestu u…

.

Kako izgleda život sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je 3. decembar, što pada na subotu i studenti Medicinskog fakulteta svake godine organizuju zanimljive…

.

Kako rade studentski parlament i OSMEH

Prezentacija o Organizaciji studenata Medicinskog fakulteta OSMEH i radu studentskog parlamenta biće održana u amfiteatru Farmacije od 19.30h. Na ovoj…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo