...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Implant - rešenje za mušku kontracepciju

08.01.2016.

Nemački stolar Klemens Bimek proveo je poslednjih 20 godina razvijajući ideju za mušku kontracepciju, koju čini prekidač unutar testisa, u cilju kontrole protoka sperme kroz mokraćni kanal. Pošto je već dobio patent za proizvod i napravio radni prototip, pronalazač sada čeka početak predstojećeg kliničkog ispitivanja svog proizvoda.

.

Napravljen od Peek-Optima - polimera koji se redovno koristi za proizvodnju implanata - takozvani Bimek SLV se hirurški stavlja u semenovode tokom operacije koja traje pola sata. Kada je implantiran, prekidač može da se oseti kroz kožu skrotuma i fizički pritisne kako bi otvorio ili zatvorio protok sperme.

To znači da jednostavnim klikom možete da odlučite da li želite da pravite bebu ili ne.

Spravica se kao svojevrsna blokada ubacuje u deferens – kanal koji prenosi spermu iz testisa do mokraćnog kanala. Kada je prekidač u otvorenom položaju, sperma može da prođe kroz taj kanal međutim, kada je prekidač zatvoren, sperma je blokirana, pa eliminiše mogućnost trudnoće pri seksualnom odnosu.

Prema sajtu proizvođača, Bimek SLV je bolji od ostalih kontraceptivnih tehnika, kao što su vazektomija, nošenje kondoma ili korišćenje kontraceptivne pilule, jer nudi rešenje za mnoge nedostatke koji se odnose na druge opcije. Na primer, Bimek SLV pruža veću fleksibilnost za razliku od vazektomije jer omogućava korisnicima da kontrolišu svoju sposobnost za impregnaciju svog partnera. Takođe, za razliku od kondoma ili pilule, ne može se zaboraviti, jer je prekidač stalno prisutan u korisniku.

Prekidač je dugačak 18 milimetara i teži samo dva grama, a Klemens Bimek je prva osoba koja je dobila implant. Kliničko ispitivanje koje uključuje 25 dobrovoljaca treba da počne, kako bi se testirali bezbednost i efikasnost proizvoda.

Kako piše Telegraph.co.uk, neki stručnjaci imaju sumnje u efikasnost ovog implanta u smislu kontracepcije. Na primer, portparol Profesionalne asocijacije nemačkih urologa Volfgang Buman objasnio je da prekidač može da izazove ožiljke u kanalu, što bi moglo da dovede do blokiranja protoka sperme čak i kada je prekidač otvoren.

Izvor: I fucking love science

Možda te još zanima:

.

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti se oporavio i može…

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Posle svinja i majmuni igraju video igre mislima!

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu kontroverznog biznismena Ilona Maska, je ugradila čip u mozak jednog majmuna, kako bi mogao da igra video…

.

Tri dana u porodilištu, moguće posledice za čitav život

Proživljeno akušersko nasilje ostavlja trajne posledice po ženu, utiče na njenu odluku da ponovo postane majka, na odnos sa partnerom,…

.

Trudnica je, nije sveštenik

Poljski naučnici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svetu dok su skenirali 2.000 godina stare posmrtne…

.

Neželjene trudnoće sve ređe

"Ne znam i realno nisam razmišljala o tome. Mislim da treba da se pazi. Kada bi se desilo obratila bih…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo