...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Trudnica je, nije sveštenik

03.05.2021.

Poljski naučnici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svetu dok su skenirali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

.

"Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primetili u stomaku poznati prizor za roditelje troje dece – malo stopalo!" rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropološkinja i arheološkinja sa Univerziteta u Varšavi.

Detaljnija analiza pokazala je ceo fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 nedelja.

"Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja" rekao je Vojček Ejsmond, saradnik projekta.

"Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je 'naša' mumija jedina na svetu za koju je utvrđeno da je s fetusom" rekao je Ejsmond.

Na osnovu analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je sveštenik koji je živeo između prvog veka pre nove ere i prvog veka nove ere.

Naučnici sada veruju da je možda bila starija i istražuju moguće uzroke smrti. Mumija nije otvarana, ali jedan sken pokazao je da je žena imala dugu kovrdžavu kosu do ramena.

Mumija je u Poljsku donesena u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Univerzitetu u Varšavi. Čuva se u Nacionalnom muzeju od 1917. godine.

Izvor:www.vesti-online.com

Možda te još zanima:

.

Zombijana preporučuje "Groblje kućnih ljubimaca"

Andrijana Vešović je ilustratorka i grafička dizajnerka, poznata po aliasu Zombijana Bones. Nakon što je stekla hiljade poštovalaca na internetu…

.

Cities: VR - nova zabava za graditelje

Na ovom svetu postoje dve grupe ljudi - oni koji vole Sims i oni koji vole Sim City. Kako je…

.

Kamere novih telefona će vas stalno snimati, privatnost je prošlost

Novi Qualcomm procesor će od sledeće godine omogućiti kamerama da uvek skeniraju vaše lice, čak i kada ne koristite telefon.

.

Istraživači razvili ultra-kompaktnu kameru veličine zrna soli

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta u Vašingtonu razvili su sistem za snimanje koji je veličine zrna soli. Izgrađen je…

.

Yugo: Kakav god da je, volimo ga jer je naš

Kada je prvi Yugo sišao sa proizvodne trake u Kragujevcu, mnogi od nas nisu bili ni rođeni. Sa druge strane,…

.

Twitter zabranio deljenje tuđih fotografija i snimaka

Twitter je saopštio da na svojoj platformi neće dozvoliti deljenje privatnih podataka, kao što su fotografije i video snimci, bez…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo