...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Ekologija duha je preduslov za zaštitu životne sredine

05.08.2021.

U Bačkoj Palanci se od 19. do 22. avgusta organizuje 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade pod nazivom "Poglavlje 27" (FEP).  Misija festivala je da okupi i osnaži porodicu, a kod dece izgradi svest o značenju umetnosti i životne okoline.  Prethodne godine, uprkos pandemiji, festival je održan online, a sada se vraća među građane, reku i prirodu na obalu Dunava.

.

Potparolka FEP-a Isidora Marković kaže da nas ove godine čeka mnogo propratnog sadržaja, predstava i radionica, ali da su ipak najvažnije takmičarske predstave u selekciji dramaturškinje Tijane Grumić.

"Ove godine se našlo sedam predstava iz regiona, ali i iz Rusije. U pitanju su i predstave koje nisu bile u mogućnosti da dođu u Bačku Palanku prethodne godine, tako da od prošlogodišnje selekcije gledamo četiri predstave i tri u ovogodišnjoj. Tematike su različite, negde je ekologija ono što se provlači kroz sve naše predstave, ali ne samo ekologija u smislu zaštite životne sredine, već i ekologija duha.  Često zaboravljamo da je ona preduslov za zaštitu životne sredine i za očuvanje našeg okoliša", kaže Isidora za Oradio.

fep1 png

Osim takmičarskog dela na FEP-u će biti prikazane i dve predstave u revijalnom delu koje su nastale u koprodukciji tog festivala. Isidora nam je ispričala šta nas očekuje u ovom delu programa.

"Tu ćemo gledati predstavu 'Ja sam Akiko' koja je nastala u koprodukciji FEP-a i Kulturnog centra Pančevo. To je priča koja nas suočava sa fenomenom usamljenosti kod dece i odrastanjem u porodici sa samo jednim roditeljem. Iako zvuči poprilično tužno to je priča koja može da bude veoma uzbudljiva, inspirativna i može da probudi mnogo mašte u svima nama. Tu je i predstava koja će otvoriti festival, nastala u koprodukciji FEP-a i udruženja "Sloboda nema cenu" i Pozorišta mladih iz Novog Sada, a to je "Devojčica sa šibicama". O njoj smo mnogo govorili u prethodnim mesecima, pogotovo kada je reč o deci u pokretu i o trgovini ljudima. Kada pričamo o deci kojoj je ulica dom ovo je predstava koju treba da pogledate.  

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade i ove godine ima mnogobrojne radionice. Ove godine, namenjene su svim uzrastima. Biće 11 radionica među kojima su i ekološke, muzičke, dramske, plesne, lutkarske, ali i one koje se tiču uvoda u gejming indrustriju, jedna psihoiloška i jedna edukativna radionca o trgovini ljudima.

Radionice su besplatne, ali su mesta ograničena pa je bitno da što pre popunite prijavu koja se nalazi na sajtu www.fep.prg.rs.

J. Božić

Foto: FEP Festival ekološkog pozorišta

Možda te još zanima:

.

Veliki koraci “manje važnog” pozorišta

Pozorište za decu i mlade se uglavnom smatra manje važnim. To je osnovni problem. Nekako je u nekom trenutku došlo…

.

Dženis Džoplin: beskompromisno svoja!

Mlada rediteljka Sonja Petrović u ponedeljak 9. marta premijerno će na Kamernu scenu Srpskog narodnog pozorišta postaviti predstavu "Ko je ubio…

.

Srcem svi vidimo isto

Razvojem tehnologije i pojavom novih, savremenijih pristupa pozorištu, retko se čuje da je neko mlad, a da se bavi pozorišnom…

.

Pred nama je još jedan FEP

Festival ekološkog pozorišta biće održan od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci. Za ova četiri dana svi posetioci moći…

.

Konkurs za bendove na PDF-u do 25. jula

Palanački Dunav fest raspisao je konkurs za odabir jednog benda/izvođača koji bi nastupao kao predgrupa Nikoli Pejakoviću Kolji u subotu, 24.…

.

Reke u Srbiji - sinonim za kantu za đubre

Priče, fotografije i prizori zagađenih reka odavno su naša svakodnevica. Nekada nas nešto malo više iznenadi, kao kada poplave ili…

  • 15:00 90 u 60
  • 16:00 Music Mix by Bea
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo