...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Veliki koraci “manje važnog” pozorišta

18.01.2021.

Pozorište za decu i mlade se uglavnom smatra manje važnim. To je osnovni problem. Nekako je u nekom trenutku došlo do toga da se takvo pozorište tretira kao nešto što je laka forma, tezga i zabava i postoji radi profita pre svega. To nije umetnost, može da ga radi bilo ko, bilo gde i ne podleže promišljanju sadržaja. Dodatno, svest među umetnicima i publikom je takva da se za ljude koji se bave pozorištem za decu i mlade smatra da nisu uspeli u svojoj oblasti ili profesiji, pa se zato bave nečim za decu, što je manje vredno od pozorišta za odrasle. I tako nastaju generacije mladih koje odrastaju bez ljubavi prema pozorištu. A oni umetnici koji žele posvećeno da se bave baš tom pozorišnom oblasti, brzo odustaju.

.

Ali ne odustaju svi. Zapravo, sve je počelo još pre dve godine kada se u Novom Sadu srelo šest budućih osnivačica platforme "Od malih nogu" - Marija Backović, Tijana Grumić, Ajda Tomazin, Sonja Petrović, Milja Mazarak i Anja Pletikosa. Ove devojke zapravo predstavljaju četiri organizacije iz regiona: Festival ekološkog pozorišta - FEP (Srbija / Bačka Palanka); Dramski studio "Prazan prostor" (Crna Gora / Podgorica); Lutkarska organizacija koju fakat trebamo - Loft (Hrvatska / Zagreb) i ODPRTI PREDALI (Slovenija / Kranj).

"Ono što jeste zajedničko svim ovim udruženjima jesu mlade žene kao liderke na samom čelu tih organizacija i autorke savremenog stvaralaštva za decu i mlade. Takođe, u pitanju su nezavisne organizacije i udruženja", priča Sonja Petrović, rediteljka i direktorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Četiri organizacije, koje iza sebe imaju niz sjajnih stvari u oblasti pozorišnog stvaralaštva u društvima u kojima za to i nema odličnih uslova, umrežile su se i odlučile da osnuju regionalnu web platformu, sa jasnim i zacrtanim ciljevima.

"Platforma Od malih nogu je pre svega inicijativa stvaraoca u oblasti pozorišta za decu i mlade, koji zajedničkim snagama žele da promene zatečeno stanje u toj oblasti i prosto dovedu do nekih određenih promena u pravcu u kom deluju", priča Sonja.

sonjapetrovic jpg
Sonja Petrović , foto: Mila Pejić

Jedan od prvih koraka novoosnovane platforme bilo je istraživanje zatečenog stanja. Tokom istraživanja, razgovaralo sa brojnim predstavnicima institucija i udruženja koja se bave pozorištem za decu i mlade, profesionalnim umetnicima, ali i publikom.

"Ono što smo dobili kao rezultate tih istraživanja je zapanjujuće loše. Rezultati govore da ne postoji niti jedan edukativni program, ni na jednom dramskom fakultetu u regionu, na temu pozorišta za decu i mlade. Faktički zemlje u regionu ne školuju glumce, dramuturge i reditelje za pozorište za decu i mlade, kao jednu specifičnu oblast", kaže Sonja.

Ona dodaje i da ne postoji način da dobijete bilo kakvo elementarno znanje.

"Elementarno znanje podrazumeva šta toj publici odgovara, šta je prilagođeno za koji uzrast, kojim metodama se rad. To su stvari o kojima morate sami da se edukujete na raznim seminarima i predavanjima, uglavnom u svetu, ukoliko želite da se kvalitetno bavite pozorištem za decu i mlade", ističe naša sagovornica.

Paradoksalno, predstave za decu su pune. Činjenica da se prodaju, u pojedinim zemljama, kao što je recimo Slovenija, dovodi do hiperprodukcije.

"To je najprofitabilniji deo rada pozorišta. Svaka predstava se duplo isplati, jer kultura odlaska u pozorište recimo i dalje postoji u našim školama. Postoji komunikacija između učiteljica, nastavnika, profesora, roditelja i svih onih koji su angažovani oko toga da se deca vode u pozorište. Ali onda dolazimo do sledećeg problema – šta ta deca gledaju. Okej, imamo decu koja dolaze u pozorište i to je sjajno, ali na koji način se pripremaju predstave, koje su teme koje obrađujemo je ono što je upitno", kaže Sonja.

 

od malih nogu jpg

Online sastanak učesnika u projektu 

Upravo u tom raskoraku nalazi se platforma "Od malih nogu", odnosno sajt koji treba da bude lansiran u februaru. Web portal je zamišljen kao virtuelni prostor koji na jednom mestu okuplja sve aktere iz oblasti pozorišta za decu i mlade u regionu. U covid i post-covid periodu, u odnosu na potrebe publike i samih umetnika služiće i kao prostor za online program. Cilj je da se Srbija uključi u ono što nude Crna Gora, Slovenija i Hrvatska, u domenu kritike pozorišta za decu i mlade. Srbija trenutno nema kritiku pozorišta za decu i mlade, a ovaj portal može da postane baza za oglašavanje kritika i mesto na kome će početi razvoj ovog sektora.

Kao produžena ruka web portala funkcionisaće i aplikacija "Quality patrol" namenjena deci od 7 do 14 godina. Ova aplikacija omogućiće dvosmernu komunikaciju između pozorišta i ciljne grupe, a podrazumevaće edukativni sadržaj i mogućnost glasanja za svaku predstavu. U planu su i nagrade za najaktivniju decu, a pozorišna scena u regionu će po prvi put dobiti listu najboljih predstava prema oceni publike.

Sonja navodi i da je pandemija koronavirusa upravo najviše pogodila dramske umetnike koji stvaraju za decu i mlade, zato što su u potpunosti izgubili kontakt sa svojom publikom.

"Postalo je jasno da je ova komunikacija jednosmerna, da se ostvaruje samo u kontrolisanim uslovima pozorišnih kuća i dramskih studija i samo u smeru pozorište → publika. Svesni smo da se na tome mora raditi više, kako se nikada više ne bi desilo potpuno raskidanje veze sa publikom", ističe Sonja Petrović.

Pozorište mora da oslikava duh vremena, ali ne sme slepo da prati trendove, već da ih preispituje, kritikuje, sumnja, a tek na posletku integriše. Zato su i sva ostala udruženja, institucije ili pojedinci pozvani i dobrodošli da se priključe i sarađuju sa platformom "Od malih nog(u)" na svim aktivnostima i projektima. Ciljevi te platforme mogu se ostvariti samo udruživanjem, ali u to moraju ući čistih namera, velikog srca i spremni da nesebično izdvoje svoje vreme i znanje.

Intervju sa Sonjom Petrović možete poslušati u plejeru ispod:

I. Miloradov

Možda te još zanima:

.

Žrtve u nasilnom odnosu ostaju iz straha, osećaja bezizlaznosti i nemoći

Jelena Galović je mlada ostvarena žena. Njeni uspesi kreću iz sveta glume, preko aktivizma, zaštite prava manjina, pa sve do…

.

Meta štiti tinejdžere od oglašivača

Fejsbuk i Instagram ce pooštriti ograničenja koja se odnose na podatke o tinejdžerima, kako firme ne bi mogle da ih…

.

Nauči više o medijskoj pismenosti i produkciji

Asocijacija Kulturanova u saradnji sa Sun Radiom organizuje dvodnevnu radionicu medijske pismenosti i produkcije pod nazivom "Speak Up!" koja je…

.

Koji je najbolji film u 2022. godini po oceni kritičara?

Metacritic, veb stranica koja objedinjuje kritike filmova, TV emisija, muzike, knjiga i video igara, objavila je konačan popis 50 najbolje…

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Godina u svetu gejminga: Elden Ring pa sve ostalo

Iza nas je još jedna uzbudljiva godina puna dobrih video igara - pored standardnih serijala, kao što su FIFA ili…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo