...
TRENUTNO15:50 - 16:10Leto na O radiju

Društvo

Veštačka inteligencija u umetnosti kao lisac u kokošinjcu

26.01.2023.

Nik Kejv, jedan od najvećih rok poeta današnjice, veoma je oštro reagovao na pesmu koju je, u "njegovom stilu", sastavio ChatGPT. Jedan od Nikovih fanova inicirao je izradu pesme, poslao je svom idolu i dobio uši pune kritike.

.

"ChatGPT je lakrdija, možda će u budućnosti moći da napiše pesmu koja se na površini razlikuje od originala, ali će uvek biti kopija, vrsta burleske. Pesme nastaju iz patnje, zasnovane su na složenoj unutrašnjoj borbi i stvaranju, a koliko sam upoznat algoritam ne oseća, podaci ne pate", napisao je Kejv.

Pevač je pesmu nazvao grotesknom sprdnjom i nije jedini među umetnicima koji sve glasnije osuđuju upotrebu veštačke inteligencije za kreiranje produkata ljudskog duha: književnosti, primenjene umetnosti, stripa…

ChatGPT je, za sada, najsofisticiranija verzija četbota koju možemo isprobati. Ponaša se kao pretraživač, a umesto vas može da učini zapanjujući broj stvari. Napisaće copyright tekst, esej o uticaju suše na ekonomiju zemalja trećeg sveta, preporučiti najbolji recept za pastu. I tu nije kraj. Reprodukovaće sliku po uzoru na bilo kojeg umetnika, napisati pesmu, roman, kreirati strip, napisati nov digitalni kod na kojem god kompjuterskom jeziku želite.

vi1 jpg

Jasno je da njegovom upotrebom čovečanstvo ulazi u novu fazu postojanja. Oduševljenje oko ChatBota je očigledno i veliko, ali velika je i zebnja. Naročito u oblasti umetnosti, kao vrhuncu ljudskog duha.

Jana Adamović, strip autorka i ilustratorka za Oradio kaže da se produkti veštačke inteligencije ne mogu nazvati umetnošću.

"Vodi se velika debata oko toga, ali moje stanovište je da te slike stvara mašina, a ne ljudsko biće koje je veštine i osećaj za estetiku gradilo godinama. To ne može da se smatra umetnošću. Sa druge strane, veštačka inteligencija je svuda oko nas i bilo je samo vreme kada će početi da se bavi umetnošću", kaže Jana.

Ona dodaje da ChatGPT-u nedostaju ljudska duša, osećanja i iskustvo da bi stvarao autentična umetnička dela.

"Tehnologija napreduje brzo, kolege se teše time što su slike veštačke inteligencije nesavršene i izgledaju često i grozno ako ne sedite satima i ne ispravljate ono što vam se ne sviđa. No, to će se popraviti za pet minuta i imam mračnu sliku budućnosti za sve nas umetnike", kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, uticaj veštačke inteligencije na umetnike još nije veliki, ali je sve veći.

"Umetnici su se digli protiv generatora, jer su njihovi radovi korišteni da bi se generatori istrenirali da prave 'svoje' slike. Ti radovi su zaštićeni zakonima o vlasništvu, a ChatGPT ih koristi bez ikakve dozvole i nadoknade. Njihova imena se ukucavaju u programe da bi se dobila slika po uzoru na njegove radove. Možda neko misli da umetniku tako daje na časti, ali generator samo plagira dela koja već postoje i to je oblast koju ćemo vrlo brzo morati zakonski da rešavamo", smatra Jana.

Kopirajter Bojan Nikolić misli da će veštačka inteligencija neminovno izmeniti način na koji u budućnosti dolazimo do promotivnih sadržaja na internetu.

"Stotine hiljada ljudi danas radi i živi od pisanja web-contenta, tekstova i drugih medijskih sadržaja. Ako pretpostavimo da će programi poput ChatGPT-a takav sadržaj kreirati za sekundu, vrlo uskoro, mi postajemo višak svakoj kompaniji koja proračuna da joj je upotreba programa veštačke inteligencije, isplativija", tvrdi Bojan.

Prema njegovim rečima i dalje postoje stvari u marketingu koje se kreiraju, a produkt su ljudskog duha, humora, osećaja, empatije, unutrašnjeg predosećaja…

"Sve te sadržaje veštačka inteligencija može samo da imitira, da bere informacije sa miliona mesta na internetu i sastavlja nekakvog frankenštajna koji će ličiti na original. Koliki domet takvih stvari može biti ja sada ne znam, ali chat-botovi su tu da ostanu i zauzeće dobar deo onoga čime se ja danas bavim", kaže Bojan.

Poslušajte na našem podkastu koje nas još nedoumice čekaju u budućnosti kada je veštačka inteligencija u pitanju.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

.

ChatGPT u obrazovanju: pomoć ili prepreka akademskom poštenju?

Primena veštačke inteligencije poslednjih nekoliko godina postala je sve učestalija među studentima, ali i profesorima na fakultetu. ChatGPT, jedan od…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

  • 15:30 Gost O radija
  • 15:40 Prava stvar
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Rodnopravnost
  • 16:30 Album nedelje

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo