...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo

Sandra Maksimović: samoinicijativa je ključ

19.07.2018.

Ove godine, zahvaljući Fondaciji Zoran Đinđić 20 stipendista dobilo je priliku da provede tri do šest meseci na stručnoj praksi u Nemačkoj. Preko ovog programa, nakon četiri godine od poslednje stipendije za novinarstvo, ove godine Sandra Maksimović dobitnica je stipendije zahvaljujući kojoj se trenutno nalazi u Bonu u Nemačkoj u redakciji Deutche Welle (DW).

.

Od 2004. godine Fondacija dr Zoran Đinđić uspešno sprovodi Program stipendija nemačke privrede, čiji je cilj da se kvalifikovanim mladim ljudima obezbedi stručno usavršavanje u najpoznatijim nemačkim kompanijama. Sandra Maksimović koja je ove godine diplomirala i završila novinarstvo odlučila se na ovaj korak spletom srećnih okolnosti.

"Na ideju da se prijavim došla sam, rekla bih, spletom srećnih okolnosti. Videla sam objavu koleginice koja je učestvovala u istom programu pre četiri godine i koja poziva studente da se prijave. Pogledala sam o čemu se radi i shvatila da želim da budem deo toga", rekla je stipendistkinja.

S obzirom na to da je poslednja stipendija za novinarstvo od strane Fondacije za DW pre Sandre dodeljena pre četiri godine za prijavljene učesnike iz Srbije iako je svake godine postojao konkurs, nažalost niko iz Srbije nije uspeo da se kvalifikuje. Zbog toga, ova stipendistkinja objasnila je kakav je proces prijave.  

"Proces je bio izuzetno dug i naporan, ali kada sam čula rezultate shvatila sam da se sve isplatilo. Prijave su počele negde krajem oktobra i trajale su do polovine novembra. Samo za prijavu je bila potrebna puna facikla dokumenata. Zatim čekate drugi krug, odnosno poziv za intervju da bih tek u aprilu saznala konačne rezultate. Konkurencija je bila žestoka. Ne radi se samo o studentima iz Srbije već iz celog regiona i morate proći ceo ovaj proces da biste zaslužili svoje mesto u DW", objasnila je Sandra Maksimović.

sandra jpg

Iako je kompanija Deutsche Welle nastala za nemačko tržište postala je svetska medijska kuća koja ima svoje redakcije u mnogobrojnim državama sveta. Kakve su prednosti ali i mane prilike da se uči u centralnoj redakciji ovog medija, objasnila je Sandra.

"Prednosti ove prakse su mnogobrojne. Novo okruženje, upoznavanje sa novim kolegama, rad u jednoj drugačijoj  redakciji u kakvoj ne možemo videti u Srbiji. Kao što znate, DW objavljuje vesti na 30 različitih jezika s toga ste u mogućnosti da upoznate kolege iz svih krajeva sveta. Upoznala sam ljude od Bangladeša do Ukrajine. Jedina mana je nemačka papirologija, da toga nema, sve bi bilo savršeno", zaključila je Sandra Maksimović. 

Ovo je jedna sjajna prilika za svakog studenta ili studentkinju novinarstva, ali ono što je bitno je da Fondacija pruža priliku i za druge oblasti poput automobilske industrije, energetike, elektrotehnike, elektronike, bankarstva, biznisa, građevinarstva, trgovine, avioinženjeringa i poljoprivredne tehnike.

Naslovna fotografija: N1 


S.P.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Samo sam svirao tango

Sociološkinja Jelena Andrić nam za ovu nedelju preporuče knjigu "Samo sam svirao tango" autora Kristofa Hajna.

.

1899: Nova serija koju potpisuju tvorci "Mraka"

Ljubitelji uvrnute Netfliksove serije "Mrak" ("Dark") o putovanju kroz vreme uskoro će imati priliku da gledaju i njen nastavak, pod…

.

Kako se organizuju mladi u Nemačkoj?

Hildenštajn, grad od oko sto hiljada stanovnika u nemačkoj državi Donja Saksonija, može da se pohvali jednim alternativnim kulturnim centrom…

.

Oko 3,8 miliona Nemaca živi bez interneta

Internet je odavno neizostavni deo svakodnevnog života i većina ljudi vezana je, na primer, za svoje pametne telefone. Izuzeci su…

.

Elektrifikacija "Mečke"

Nemački proizvođač automobila Mercedes-Benc priprema novi model električnog vozila, pod nazivom Vision EQXX. Prema rečima predstavnika kompanije, reč je o…

.

Kompanije studentima

"Kompanije studentima" je projekat Udruženja studenata informatike FONIS sa Fakulteta organizacionih nauka koji za cilj ima prenošenje znanja i povezivanje…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo