...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Lifestyle / Tehnologija

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

23.04.2024.

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode u saradnji sa američkom Nacionalnom svemirskom agencijom.

.

Kandidati koji budu izdržali dvomesečni program, dobiće pozamašnu nadoknadu u iznosu od 18.000 evra. Istraživanje koje će početi na jesen ove godine podrazumeva angažman u trajanju od ukupno 88 dana, od čega šezdeset u krevetu, a ostali u naknadnim praćenjima stanja organizma i sprovodi se u laboratoriji u Kelnu.

Vredi napomenuti i da ispitanici moraju da leže u posebnom položaju. "Krevet mora da bude nagnut pod uglom od šest stepeni i to tako da je glava niže od stopala", objasnio je Edvin Mulder, načelnik odeljenja za Vazduhoplovnu medicinu nemačkog centra, prenosi Euronews.

Dugi periodi provedeni u svemiru mogu da utiču na senzornu percepciju i motoričke reakcije kod ljudi, a nova studija trebalo bi da ispita te efekte, kako oni ne bi ugrožavali buduće misije, objašnjavaju stručnjaci. Zato Nemački centar za avijaciju traži osobe starosti između 24 i 55 godina visine između 1,53 i 1,90 m sa indeksom telesne mase između 18 i 30. Učesnici bi trebalo da budu dobrog zdravlja, nepušači i da dobro vladaju nemačkim jezikom.

Proces selekcije počinje onlajn prijavom i sprovodi se u nekoliko faza, uključujući "informativni razgovor, psihološku procenu, telefonske intervjue, preliminarnu medicinsku procenu u Kelnu, dan ocenjivanja i na kraju uključivanje u studiju".

Učesnici će biti podeljeni u četiri grupe, u kojima će biti meren uticaj različitih tretmana na njihovo stanju, uključujući treninge snage i izdržljivosti. Dok će jedna grupa imati noge vezane "za dasku pod određenim uglom tako da imaju utisak da stoje", druga će jednostavno ležati na "gravitacionim krevetima" dizajniranim da daju utisak da lebde. Od učesnika se očekuje da sve rade ležeći, uključujući i brigu o ličnoj higijeni. Iako će "zemaljski astronauti", kako ih zovu u Centru za avijaciju, biti sami u sobama, povremeno će biti premeštani, naravno na krevetima, u zajedničke prostorije, kako bi uživali u zajedničkim aktivnostima.

Izvor:www.euronews.rs

Možda te još zanima:

.

Klonja od 23 miliona $

Sanitarni čvor koji će američka svemirska agencija da pošalje u kosmos sigurno je jedan od najvrednijih, ako ne i najvredniji…

.

Postanite onlajn astronaut

Evropska svemirska agencija objavila je onlajn igru koja simuliše zadatke kroz koje prolaze astronauti i pokazuje vam koliko je teško…

.

Sa astronautkinjom u Novom Sadu

Američki kutak u Novom Sadu doveo je čitav svemir u grad! Pred prepunom salom pedagoške škole predavanje je održala astronautkinja…

.

Četbot po vođinom liku i delu

Kina je napravila novog četbota, koji je zasnovan na predsedniku Si Đinpingu.

.

AI preuzima vlast u budućnosti

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Lampica
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo