...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

"Refleksija" pokazala da su mladi novinari više okrenuti društveno odgovornim temama

17.08.2022.

Pre nekoliko dana u Omladinskom centru OPENS dodeljene su ovogodišnje nagrade "REFLEKSIJA" za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Kao što smo već pisali, za najbolji prilog u radio formi proglašen je rad naše Jelene Božić. Pored nje, nagrade su osvojile Dragana Prica Kovačević sa Radija 021 u tekstualnoj/online formi, Sandra Mandić iz Insajdera u televizijskoj, dok je nagrada za fotografiju pripala Mariji Erdelji.

.

Dobitnici nagrada i priznanja Refleksija na dodeli nagrada

Naša novinarka Jelena Božić nagradu je dobila za priču "Ljudima na ulici je potrebno dostojanstvo i pripadnost zajednici" inspirisanu ubistvom uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija. Jelena ističe da je veoma zahvalna na tome što je dobila nagradu, jer voli da pokriva teme o različitim, ranjivim i marginalizovanim grupama.

"Smatram da su solidarnost i dostojanstven život nešto što svaka osoba treba da ima i nešto što svakoj osobi treba da se pruži. Duboko verujem da radeći na ovim temama mogu da promenim društvo, bar za neki korak na bolje. Kada bismo svi radili te male sitne korake, koje možemo u domenu svojih ličnosti, profesija, života, ovaj svet vrlo brzo bio mnogo bolje mesto", kaže Jelena.

 

Novinarka Radija 021 Dragana Prica Kovačević naglašava da je siromaštvo kod nas rastući problem i da je jako važno pisati o ljudima koji se nalaze na ulici.

"Primećujemo da se priče o njima rade na jedan način koji njima narušava dostojanstvo, radi se senzacionalistički. Jako se ide na patetiku, a to ne bi trebalo da se radi, jer svi mi možemo da se nađemo u toj situaciji, naročito u današnjim društveno-političkim i ekonomskim okolnostima. Zato je važno da se rade te teme, jer to je nešto što je svuda oko nas. Mi stalno treba da skrećemo pažnju na taj problem i da tražimo sistemska rešenja, jer nije kriv pojedinac, već sistem koji se ne obraća tim ljudima kako treba i koji ne nalazi adekvatna rešenja za njihove probleme", ističe Dragana.

draganapricakovacevic png

Dragana Prica Kovačević

S obzirom na kvalitet pristiglih radova na konkurs i važnost teme, pored nagrada dodeljene su i specijalne zahvalnice koje su uručene Ivi Gajić iz Voice-a, Ljubici Balać sa RTV-a i redakciji podkasta Reaguj. Irena Čučković kaže da zahvalnica mnogo znači podkastu Reaguj, jer je to pokazatelj da se  ceni njihov rad i teme kojima se bave.

"Položaj svih marginalizovanih grupa jeste nešto što je nama značajno i čime se često bavimo, pa je samim tim i siromaštvo nešto što smatramo važnom temom i o čemu mislimo da svi treba da budu na adekvatan način informisani, a pre svega mladi koji su naša ciljna grupa", naglašava Irena.

Prodavac časopisa Lice ulice i jedan od čanova žirija David Valić objasnio nam je na koji način su odabrali pobednike i koji su to bili kriterijumi.

"Imali smo neke smernice kojima je trebalo da se rukovodimo. Između ostalog, kako su ti siromašni ljudi predstavljeni. Zatim, sveobuhvatnost teme. U smislu da li su novinari nakon intervjuisanja siromašne osobe razgovarali i sa kompetentnim i nadležnim licima ili centrom za socijalni rad. Bilo je 10, 15 radova koji su veoma kvalitetni i tu su nijanse odlučivale", priča David.

refleksija2 png

Dobrila Marković iz Evropske mreže protiv siromaštva, koja dodeljuje ovu nagradu, kaže da je kvalitet ovogodišnjih radova pokazatelj da Srbija ima dobre mlade novinare.

"Ove nove mlađe generacije koje dolaze su mnogo više okrenute, ne samo temi siromaštva, nego generalno društveno odgovornim temama. Novinari su ti koji se svakodnevno bore za prostor, za ovakve priče i baš zbog toga je važno da im na ovaj način pružimo podršku i da im se zahvalimo", ističe Dobrila.

Nagrada REFLEKSIJA dodeljuje se u Srbiji petu godinu. Pored naše zemlje, priznanja se uručuju u Severnoj Makedoniji, Austriji, Rumuniji i Islandu.

S. Rudakijević

Foto: Aleksandra Ćurić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novi Sad je još uvek sredina koja se otima od malograđanštine

Milan Tripković po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Javnosti je, međutim, dosta poznatiji kao pisac i jedan od osnivača…

.

Novinarstvo je iscrpljujuće, ali ti uđe u vene

Novinarka Radio-televizije Srbije Milica Milosavljević dobitnica je nagrade "Marina Kovačev", u oblasti dnevnog novinarstva, koju najboljim mladim novinarkama i novinarima…

.

Osećaj kad nađeš dobru priču ne može da se objasni

Teodora Ćurčić (28) je istraživačka data novinarka i kreatorka multimedijalnog sadržaja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Završila je novinarstvo na…

.

Studio M bi mogao da sačuva svoj identitet

Iza svake dobijene, odnosno, dodeljene nagrade, stoji ogromna posvećenost poslu i veliki rad krunisan uspešnim završetkom. Kažu još i da…

.

Otvoren konkurs za Pupinovu nagradu Matice srpske

Otvoren je konkurs za Pupinovu nagradu Matice srpske, za studentske radove koji predstavljaju doprinos tehničkim i prirodno-matematičkim disciplinama kojima se…

.

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo