...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

"Refleksija" pokazala da su mladi novinari više okrenuti društveno odgovornim temama

17.08.2022.

Pre nekoliko dana u Omladinskom centru OPENS dodeljene su ovogodišnje nagrade "REFLEKSIJA" za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Kao što smo već pisali, za najbolji prilog u radio formi proglašen je rad naše Jelene Božić. Pored nje, nagrade su osvojile Dragana Prica Kovačević sa Radija 021 u tekstualnoj/online formi, Sandra Mandić iz Insajdera u televizijskoj, dok je nagrada za fotografiju pripala Mariji Erdelji.

.

Dobitnici nagrada i priznanja Refleksija na dodeli nagrada

Naša novinarka Jelena Božić nagradu je dobila za priču "Ljudima na ulici je potrebno dostojanstvo i pripadnost zajednici" inspirisanu ubistvom uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija. Jelena ističe da je veoma zahvalna na tome što je dobila nagradu, jer voli da pokriva teme o različitim, ranjivim i marginalizovanim grupama.

"Smatram da su solidarnost i dostojanstven život nešto što svaka osoba treba da ima i nešto što svakoj osobi treba da se pruži. Duboko verujem da radeći na ovim temama mogu da promenim društvo, bar za neki korak na bolje. Kada bismo svi radili te male sitne korake, koje možemo u domenu svojih ličnosti, profesija, života, ovaj svet vrlo brzo bio mnogo bolje mesto", kaže Jelena.

 

Novinarka Radija 021 Dragana Prica Kovačević naglašava da je siromaštvo kod nas rastući problem i da je jako važno pisati o ljudima koji se nalaze na ulici.

"Primećujemo da se priče o njima rade na jedan način koji njima narušava dostojanstvo, radi se senzacionalistički. Jako se ide na patetiku, a to ne bi trebalo da se radi, jer svi mi možemo da se nađemo u toj situaciji, naročito u današnjim društveno-političkim i ekonomskim okolnostima. Zato je važno da se rade te teme, jer to je nešto što je svuda oko nas. Mi stalno treba da skrećemo pažnju na taj problem i da tražimo sistemska rešenja, jer nije kriv pojedinac, već sistem koji se ne obraća tim ljudima kako treba i koji ne nalazi adekvatna rešenja za njihove probleme", ističe Dragana.

draganapricakovacevic png

Dragana Prica Kovačević

S obzirom na kvalitet pristiglih radova na konkurs i važnost teme, pored nagrada dodeljene su i specijalne zahvalnice koje su uručene Ivi Gajić iz Voice-a, Ljubici Balać sa RTV-a i redakciji podkasta Reaguj. Irena Čučković kaže da zahvalnica mnogo znači podkastu Reaguj, jer je to pokazatelj da se  ceni njihov rad i teme kojima se bave.

"Položaj svih marginalizovanih grupa jeste nešto što je nama značajno i čime se često bavimo, pa je samim tim i siromaštvo nešto što smatramo važnom temom i o čemu mislimo da svi treba da budu na adekvatan način informisani, a pre svega mladi koji su naša ciljna grupa", naglašava Irena.

Prodavac časopisa Lice ulice i jedan od čanova žirija David Valić objasnio nam je na koji način su odabrali pobednike i koji su to bili kriterijumi.

"Imali smo neke smernice kojima je trebalo da se rukovodimo. Između ostalog, kako su ti siromašni ljudi predstavljeni. Zatim, sveobuhvatnost teme. U smislu da li su novinari nakon intervjuisanja siromašne osobe razgovarali i sa kompetentnim i nadležnim licima ili centrom za socijalni rad. Bilo je 10, 15 radova koji su veoma kvalitetni i tu su nijanse odlučivale", priča David.

refleksija2 png

Dobrila Marković iz Evropske mreže protiv siromaštva, koja dodeljuje ovu nagradu, kaže da je kvalitet ovogodišnjih radova pokazatelj da Srbija ima dobre mlade novinare.

"Ove nove mlađe generacije koje dolaze su mnogo više okrenute, ne samo temi siromaštva, nego generalno društveno odgovornim temama. Novinari su ti koji se svakodnevno bore za prostor, za ovakve priče i baš zbog toga je važno da im na ovaj način pružimo podršku i da im se zahvalimo", ističe Dobrila.

Nagrada REFLEKSIJA dodeljuje se u Srbiji petu godinu. Pored naše zemlje, priznanja se uručuju u Severnoj Makedoniji, Austriji, Rumuniji i Islandu.

S. Rudakijević

Foto: Aleksandra Ćurić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Raspisan konkurs za nagradu "Refleksija"

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija raspisala je konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

.

Otvoren konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2024

Zadužbina Milana Mladenovića otvorila je konkurs za "Nagradu Milan Mladenović 2024". Pod sloganom "Prijavi svoju stvar" konkurs je otvoren od…

.

Volonteri prirodi po meri

Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za nagradu “Volonteri prirodi po meri“. Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj…

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Petru Klaiću godišnja nagrada NDNV za analitičko novinarstvo

Novinar O radija Petar Klaić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo, jer, kako je…

.

Predloži laureate za “Zelenu planetu”

"Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije" uputilo je javni poziv za predlaganje kandidata za dodelu Velike Povelje "Zelena planeta" u 2024.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo